Hyppää pääsisältöön

Siskonpedin Viinapäivä palkittiin vuoden raittiustekona – tekijätiimi on otettu, vaikka sketsin ei ollut tarkoitus valistaa

Sarjan ohjaaja Anna Dahlman uskoo, että suomalaiset tunnistavat itsensä suosikkisketsistä.

Siskonpedin Viinapäivä-sketsiä on katsottu YouTubessa jo noin 750 000 kertaa. Sketsi sai yllättävän tunnustuksen, kun Raittiuden ystävät ry valitsi sen Vuoden raittiusteoksi. Tekijätiimikään ei osannut odottaa valintaa.

- Olisi kaunista ajatella, että olisimme suunnitelleet sketsiin valistavan sävyn, mutta emme lähteneet tavoittelemaan raittiusnäkökulmaa, sarjan ohjaaja Anna Dahlman kertoo.

Siskonpedin tekijät ovat kuitenkin otettuja tunnustuksesta. Vaikka sketsi lähti liikkeelle enemmänkin vanhempien ja lasten roolien kääntämisestä päälaelleen, se on myös kommentti suomalaiseen alkoholikeskusteluun.

- Huumori on hyvä tapa tuoda asioita esiin. Katsoja saa itse päätellä ironian, ja viesti menee perille paremmin kuin saarnaamalla. Sketsin taustalla on ajatus siitä, että vanhemmat voisivat pohtia, miltä oma alkoholinkäyttö näyttää lasten silmissä, Dahlman sanoo.

Tekijät osasivat odottaa nettihitiksi muodostuneen Viinapäivän suosiota. Dahlman ei kuitenkaan uskonut, että sketsi osuisi suomalaisten nauruhermoon niin voimakkaasti kuin katsojaluvut osoittavat.

- Ehkä Viinapäivä on erityisen hauska, koska siinä puhutaan alkoholista. Sketsissä on tietty sopimattomuuden elementti: aikuiset kinuamassa lapsiltaan lupaa juoda viinaa. Uskon, että ihmiset tunnistavat itsensä kohtauksesta, ohjaaja pohtii.

Raittiuden ystävät ry jakaa Vuoden raittiusteko -tunnustuksen tänä vuonna 13. kerran. 162-vuotias yhdistys saa Dahlmanilta täyden kunnioituksen.

- Seura tekee tärkeää työtä. Tuemme heitä mielellämme, vaikka alkuperäinen tarkoituksemme ei ollutkaan valistaa. On mahtavaa saada tällainen tunnustus.

Lue myös:

Siskonpeti-tähti Pirjo Heikkilä: Viinapäivä-sketsille osattiin aavistaa suosiota

Nauroitko Siskonpedin Viinapäivä-sketsille? Seuraavaksi huvittaa kellarissa mököttävä natsi-Jorma

Siskonpedin viinasketsistä nettihitti – "Tää on tyhmin viinapäivä ikinä, mä vihaan sua"

Vain elämää -tähti mukana Ylen sketsisarjassa