Hyppää pääsisältöön

Viesti avaruuteen - Matkalla on jo Bachia ja Beatlesia sekä suukko

Voyager-luotain jossa "golden record"
Voyager-luotaimissa kulkee myös Voyager Golden Record Voyager-luotain jossa "golden record" Kuva: Wikimedia Commons / NASA voyager luotain

Avaruuteen on huhuiltu monin keinoin - vierasta älyä tavoittelevat tiedot dna:sta, LP-levyllinen eri maanosien musiikkia, vanhemman suukko lapselle ja keskikokoista miestä esittävä kuva. Luotaimiin laitettujen esineidenkin kirjo on laaja. Tosin Suomesta tai suomeksi ei varta vasten ole vielä lähetetty viestiä. Millaisen viestin sinä lähettäisit avaruuteen?

Ihmiskunta on lähettänyt matkaan sekä koodia että luotainten matkassa erinäisiä Maasta kertovia tavaroita. Yksi tunnetuimmista avaruuteen koodatuista viesteistä on vuonna 1974 lähetetty ns. Arecibo- viesti. Kuvaviesti purettiin alkuluvuiksi.

Kuvassa kerrotaan lukujärjestelmämme, kymmenluvut, dna-perusaineiden atomiluvut, nukleotidien kaavat ja dna-kaksoiskierre. Viestin keskellä näkyy ihminen - eli miehen keskikoko, mikä vuonna 1974 oli 1,76 neliömetriä. Viestissä on kuvattuna niinikään ihmiskunnan määrä vuonna 1974 sekä aurinkokunta. Kuvaan on koodattu myös radioteleskooppi, eli sen parabolidinen muoto ja vielä teleskoopin kokoa ilmentävä kuva, kertoo Helsingin observatoriossa Avaruusmessuilla viestin sisältöä yleisölle avannut Pirita Muona.

Avaruusmessuilla Pirita Muona kertoo Arecibo-viestistä
Pirita Muona viestin äärellä Helsingin observatoriossa. Avaruusmessuilla Pirita Muona kertoo Arecibo-viestistä Kuva: Yle Tiede pirita muona

Käytännössä kuva muunnettiin vajaan kolmen minuutin pituiseksi koodiksi, joka lähetettiin neutraalivedyn aallonpituudella. Viesti on purettavissa alkuluvuilla 73 ja 23 kuvaksi, jossa nollat ovat mustia ja ykköset valkoisia.

- Jos mahdollisilla muukalaisilla on käytössään suunnilleen samankokoinen antenni, viesti on ”kuultavissa” Linnunradan toisella laidalla saakka, toteaa Onko siellä ketään - Avaruuden älyä etsimässä -teoksessa tietokirjailija Markus Hotakainen.

Arecibo-viestisignaali suunnattiin Herkuleen tähdistön suunnassa sijaitsevaan pallomaiseen tähtijoukkoon M13. Tällä hetkellä viesi kulkee noin 400 biljoonan kilometrin päässä meistä. Hotakaisen mukaan ihan pian vastausta ei olisi odotettavissa.

- Siihen kuuluu noin 300 000 tähteä, jotka ovat Maasta noin 21 000 valovuoden etäisyydellä. Jos joku nyt osaisi koodata alkuluvuiksi Arecibo-viestin ja onnistuisi lähettämään sen takaisin, voisimme odotella vastausta 42 000 vuoden kuluttua.

Arecibo-viestin alkulukuja
Arecibo-viestin koodia Arecibo-viestin alkulukuja Kuva: Yle/ Tiede koodi avaruuteen

Avaruuteen on koodattu eri tähtiä kohti viime vuosikymmeninä lukuisia viestejä. Tosin Arecibo-viestin kohteena oleva tähtijoukko ei ole enää 21 000 vuoden kuluttua siinä, missä se viestiä lähetettäessä oli, joten sekin on mahdollista, ettei vuoden 1974 kuvaviesti mene koskaan aiottuun päämääräänsä.
Arecibo-viestin aurinkokuntaa esittävässä kohdassa maapallo on korostetun kokoinen, ja meidän näkökulmastamme kuvassa on myös vanhaa tietoa, sillä siinä on planeettana Pluto mukana.

Bachia ja Beatlesia - ja pizzaa

Avaruuteen lähetetyt viestit kertovat ennen kaikkea meistä ja aikakausistamme. Sähkömagneettisina koodeina lähetettyjen viestien ohella avaruuteen matkaa luotaimia, jotka on varustettu erinäisillä esineillä. Vuosina 1972 ja 1973 lähetetyissä Pioneer-luotaimissa oli mukana esimerkiksi ihmishahmoja esittävät kaiverrukset, ja tietoja alkuaine vedystä. Pioneer-luotainten ihmishahmoja myös paheksuttiin, koska niissä nainen ja mies esitettiin alastomina.

Mieshahmo Arecibo-viestissä
Arecibo-viestissä on kuvattu miehen keskikoko 1974, se oli 1,76 metriä. Mieshahmo Arecibo-viestissä Kuva: Yle Tiede mieshahmo
Kohti jättiläisplaneettoja lähetettiin vuonna 1977 Voyager 1 ja 2 -luotaimet, joista Voyager 1 jo erkaantunut aurinkokunnastamme. Luotaimissa on tavaroita Maasta: levyllinen ääniä, valokuvia ja äänirasian kokoamisohjeet, jos joku jossain osaisi kuunnella sen avulla Maan ääniä. LP-levyyn koottiin musiikkia eri aikakausilta ja maanosista. Paljon jäi myös ulkopuolelle, musiikkikappaleista mukaan ei päätynyt tekijänoikeudellisista syistä Beatlesin Here Comes the Sun Levyllä on lisäksi 55 erikielistä tervehdystä, erinäisiä ihmis- ja eläinääniä, kuten suukko, valaiden laulua ja hyeenan ääntä.
Tosin Beatleskin pääsi matkaan, mutta vasta 2000-luvulla. The Telegraphlistasi sata avaruuteen Maasta lähetettyä tavaraa tai viestiä, tosin osa näistä lehden poimimista esimerkeistä on mennyt astronauteille, eikä suinkaan "vieraalle älylle". Tässä lehden lista, matkaa on tehnyt niin sateen ropina, pala pizzaa kuin Luke Skywalkerin miekka.

Viesti robotille?

Keskeistä avaruuteen lähetettävässä viestissä on Markus Hotakaisen mukaan joka tapauksessa yksi asia.

- Oleellista on, että viesti on sellainen, joka kertoo ”että olemme täällä”. Jos viestin sisältämää tietoa yritetään saada ymmärtämään, tämä on jo huomattavan paljon hankalampi kertoa.
Kaikkeen pitää myös varautua.

- On mahdollista, että suurin osa - jos nyt jossain on elämää - on keinoelämää eli robotteja. Ja niiden kaltaisilla ”olioilla” on suotuisimmat olosuhteet ihan muualla kuin Maan kaltaisilla planeetoilla. Eli ne olisivat Linnunradan keskusalueilla, missä tähtienvälistä ainetta on paljon sekä runsaasti energiaa. Siellä olisi sellaisia säteilylajeja, jotka biologisen elämän kannalta ovat hyvin haitallisia. Kun asian kääntää toisinpäin, voikin kysyä, kannattaako lähettää viestiä kohti auringonkaltaisia tähtiä vai kohti sellaisia alueita, joissa olisi keinoelämää.

Markus Hotakainen avaruusmessuilla
Keitä siellä olisi teoriassa vastassa? Kenties keinoälyä, totesi Avaruusmessuilla Markus Hotakainen. Markus Hotakainen avaruusmessuilla Kuva: Yle Tiede viesti avaruuteen

Sadan vuoden radio-ohjelmat

Teoriassa helpointa on koodata viesti radioaalloiksi, jolloin viesti etenee valonnopeudella. Radioaaltoina viesti Maasta pyyhkäise Kuun ohi noin neljässä sekunnissa, ja lähimmän tähden ulottuville se päätyisi noin neljässä vuodessa. Kaikkien tarkoituksella avaruuteen koodattujen viestien määrää emme edes välttämättä tiedä, arvioi Jaan Praks Aalto-yliopistosta.

Periaatteessa viestin lähettämiseen voidaan käyttää koko sähkömagneettista spektriä ja myös vaikkapa hiukkassäteilyä. Radioaallot ovat kuitenkin vaivattomin tapa, koska ne läpäisevät helposti ilmakehän ja radioaaltoja osataan suunnata tehokkaasti ja koodata niihin informaatiota. Radioviestejä on lähtenyt maapallolta jo sadan vuoden ajan. Sittemmin matkaan pääsi myös televisiokuva.

- Radio- ja televisioviesti lähtee pienellä teholla ja "huonosti suunnattuna", mutta niitä kulkee kohti avaruutta koko ajan. Ja koska kaikki viestit kulkevat valon nopeudella, ensimmäiset historialliset viestit ovat päässeet runsaan siis 100 valovuoden päähän maapallosta. Tämä on hyvin pieni ”kupla” meidän Linnunrata-galaksin sisällä, jonka sisälle ei jää kovin suurta määrää muita tähtiä, Praks kertoo.

Varta vasten suunnatut viestit avaruuteen eroavat muusta radiolähetyksestä vain siinä, että niissä on suurempi energia tietyssä suunnassa, vauhti niissä on sama. Tosin mitä enemmän energiaa käytetään, sitä suuremmalla todennäköisyydellä viesti voidaan havaita.


Suomesta tai suomeksi ei ole varta vasten koodattu viestiä avaruuteen. On aika korjata tilanne! Prisma Studio, Summeri ja Tiedetuubi-nettilehti keräävät yleisön viestiehdotuksia avaruuteen - jos sinä ehdottaisit viestiä avaruuteen - mitä siinä pitäisi olla?
Tutkija Minttu Uunila
Gallupiin vastasi myös tutkijatohtori Minttu Uunila: Ehdottomasti lähettäisin viestin, kuvan tai videon, jonkun ystävällismielisen, mutta en ainakaan käyttäisi elokuvien sanoja "tullaan rauhassa"...koska se ei niissä pidä yleensä paikkaansa. Tutkija Minttu Uunila Kuva: Yle Tiede tutkija minttu uunila

Kerro meille oma ehdotuksesi

Mikä olisi sinun ehdotuksesi viestiksi avaruuteen, eli mitä haluaisit sanoa, kertoa, kysyä tai lähettää tuntemattomalle älylle? Laita sähköpostia: prisma.studio@yle.fi, tai facebookissa Prisma Studion tai Yle Tiede-sivulla tai Summerissa.
Liitä somessa viestiisi #viestiavaruuteen. Tai laita ehdotuksesi kommenttikenttään jutun alle. Keräämme ehdotuksia 19.lokakuuta saakka ja käsittelemme asiaa Prisma Studiossa TV 1:ssä 21.lokakuuta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

  • Näin Kerttu oppii uuden taidon – kana on avain kaikkien eläinten kouluttamiseen

    Kanojen avulla koulutustekniikka hioutuu tarkaksi.

    Näin Kerttu oppii uuden taidon – kana on avain kaikkien eläinten kouluttamiseen Tässä on Kerttu, ihan tavallinen kotkottaja Nurmijärveltä. Sillä on kenties kananaivot – mutta niillä pystyy upeisiin suorituksiin. Katso vaikka! Rohkean luonteensa ansiosta Kerttu on saanut töitä läheisen Koirakoulu Vision kanakursseilta, kuten muutamat muut reippaat lajitoverinsa.

  • Isovanhempiemme huonot kokemukset voivat näkyä geenitasolla epigeneettisinä vaikutuksina jopa kolmanteen sukupolveen saakka

    Perimän epigenomi muuttuu ympäristön vaikutuksesta.

    Ihminen on kuin perimänsä. Geenimme ovat määrätty syntymähetkellä eivätkä ne muutu elämän aikana. Mutta miltä kuulostaa ajatus, että isoisäsi tai isoäitisi huonot elämäntavat ja kokemukset tulisivatkin näkyviin elämässäsi? Kenties suurempana riskinä vaikka 2-tyypin diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille tai psyykkisille häiriöille.

Uusimmat sisällöt - Tiede