Hyppää pääsisältöön

Abortit minimiin ilmaisella ehkäisyllä

Ehkäisyvälineiden ilmaisjakelulla hyviä tuloksia
Ehkäisyvälineiden ilmaisjakelulla hyviin tuloksiin Ehkäisyvälineiden ilmaisjakelulla hyviä tuloksia Kuva: Yle/Atte Kaartinen akuutti

Valistusta ja ilmaisia ehkäisyvälineitä: näillä keinoin Vantaalla on saatu aborttiluvut merkittävään laskuun. Etenkin nuoret ovat hyötyneet tehostetusta ehkäisyneuvonnasta. Alle 20-vuotialle tarjotaan yhdeksän kuukauden hormonaalinen ehkäisy ilmaiseksi. Nuorten lisäksi muutkin ikäryhmät ovat laajennetun ilmaisehkäisyn piirissä.

Pitkäaikainen panostus tuottaa tulosta

Vantaa on jo 40 vuoden ajan tarjonnut asukkailleen kattavan ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvola-verkoston.

-Vantaalla ei monen muun kunnan tavoin edes 90-luvun lamavuosina karsittu ehkäisy- ja perhesuunnittelusta, kertoo Vantaan ehkäisy- ja perhesuunnittelutoiminnan vastuulääkäri Tuire Karjalainen.

Lääkäri Tuire Karjalainen, Vantaan ehkäisy- ja perhesuunnittelutoiminta
Lääkäri Tuire Karjalainen, Vantaan ehkäisy- ja perhesuunnittelutoiminta Lääkäri Tuire Karjalainen, Vantaan ehkäisy- ja perhesuunnittelutoiminta Kuva: Yle/Atte Kaartinen tuire karjalainen

Aborttiluvuissa Vantaan pitkäaikainen panostus näkyy konkreettisesti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimintaohjelma on suosittanut ilmaista ehkäisyä jo vuodesta 2007. Silti vain muutama kunta on tarttunut tähän keinoon vähentää raskaudenkeskeytyksiä. Kun Raumalla lähdettiin toteuttamaan ilmaisehkäisyä, aborttiluvut puolittuivat.

Ulkomaisena esimerkkinä käytetään usein Norjaa, missä ilmaisten ehkäisyvälineiden jakelulla on jo pitkä perinne.

-Aborttiluku Vantaallakin on laskenut niin merkittävästi, että keskeytysten kulut huomioon ottaen ilmaisehkäisyn kustannukset kyllä tulevat katetuiksi, vastuulääkäri Tuire Karjalainen tietää.

keskeytysten kulut huomioon ottaen ilmaisehkäisyn kustannukset kyllä tulevat katetuiksi

Nuorten tavoittaminen tärkeää

Ehkäisystä puhutaan nykyisin jo kouluissakin ja tietoa löydetään myös netistä. Silti nuorella saattaa olla suuri tarve puhua kasvotusten luotettavan ammattilaisen kanssa omasta ehkäisytilanteestaan.

-Pyrimme palvelemaan nuoria aivan erityisen hyvin ja luomaan heihin pitkäaikaisen, luottamuksellisen asiakassuhteen, kertoo Myyrmäen ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvojan sairaanhoitaja Eija Väänänen.

Sairaanhoitaja Eija Väänänen auttaa ehkäisyasioissa
Sairaanhoitaja Eija Väänänen neuvoo ehkäisyasioissa Sairaanhoitaja Eija Väänänen auttaa ehkäisyasioissa Kuva: Yle/Atte Kaartinen akuutti

Joskus nuori asiakas ohjataan aivan kädestä pitäen terveysaseman puolelta ehkäisyneuvontaan. Nuorten kanssa käydään myös läpi heidän seurustelusuhteidensa laatua, mutta moralisoimaan ei ryhdytä. Jos nuori on aloittanut sukupuolisuhteen, ehkäisyn tarve on itsestään selvää. Luottamuksellisesti keskustellen käydään läpi myös sukupuolitaudeilta suojautuminen.

-Toisinaan nuori tyttö tuo myös poikaystävänsä mukaan vastaanotolle, mikä on erittäin hieno asia, sairaanhoitaja Eija Väänänen toteaa.

Joskus nuori asiakas ohjataan aivan kädestä pitäen terveysaseman puolelta ehkäisyneuvontaan

Ehkäisyvälineiden laaja kirjo

Perinteisesti ajatellaan, että nimenomaan ehkäisypillerit ovat nuorten käyttöön sopivimpia. Asia on kuitenkin muuttumassa.

-Yhä useammalle nuorellekin asiakkaalle sopii kierukka mitä parhaiten. Kierukassa on sekin hyvä puoli, että sitä ei voi unohtaa, niin kuin joskus pillereiden kanssa käy, vastuulääkäri Tuire Karjalainen selventää.

Kierukkaehkäisy sopii nuorillekin
Kierukkaehkäisy sopii nuorillekin Kierukkaehkäisy sopii nuorillekin Kuva: Yle/Atte Kaartinen akuutti

Jokainen ehkäisyä tarvitseva on yksilö, joten haastattelut ja alkututkimukset ovat tarpeen kaikissa tapauksissa. Ehkäisyn lisäksi käydään läpi tarpeen mukaan muitakin seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä.

-Tärkeintä on, että kaikki palvelu ja välineet, pillerit, kierukat, kapselit, ovat saatavissa samasta pisteestä. Tämä takaa sen, että palvelut löydetään, ja sen myötä yhä useampi vahinkoraskaus vältetään, vastuulääkäri Tuire Karjalainen muistuttaa.

Asiantuntijat:

TUIRE KARJALAINEN, vastuulääkäri, Vantaan ehkäisy- perhesuunnittelutoiminta
EIJA VÄÄNÄNEN, sairaanhoitaja, Myyrmäen ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvola