Hyppää pääsisältöön

Asiantuntija: kokoomuksen olisi pitänyt ilmoittaa Niinistön tuet

Lauri Tarasti.
Lauri Tarasti. Kuva: Yle ministeri

Keskustan entisen puoluesihteeri Jarmo Korhosen uudessa kirjassa kerrotaan, miten kokoomus kierrätti varoja ehdokkaansa Sauli Niinistön kampanjalle puolueen ja sen säätiöiden suojissa.

Vaalirahoitusasiantuntija, oikeustieteen lisensiaatti Lauri Tarasti sanoo, että vastuu tukien ilmoittamisesta kuuluu puolueelle. Hänen mukaansa on selvää, että myös puolueen tai sen säätiöiden tilien kautta kulkeutuneet, yli 3 400 euron lahjoitukset olisi pitänyt ilmoittaa oikeusministeriölle. Tarasti johti aikoinaan vaalirahoituksen uudistamista selvittänyttä toimikuntaa.

Kuuntele tästä, miten ministeri Lauri Tarasti kommentoi kokoomuksen käsitystä, jonka mukaan vaalitukijansa julkistamalla puolue rikkoisi lahjoittajiensa yksityisyyden suojaa.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz oli mukana vuoden 2006 Niinistön kampanjan varainhankinnassa. MOT:n haastattelussa Zyskowicz kiistää, että kokoomus olisi kiertänyt tai neuvonut kiertämään vallitsevaa vaalirahalainsäädäntöä. Hän sysää vastuun kohuliikemies Arto Merisalolle, joka osallistui merkittävällä panoksella kampanjarahoituksen hankintaan. Zyskowiczin mukaan Merisalo on aikoinaan omavaltaisesti oikonut mutkia saamansa ohjeistuksen suhteen.

Jarmo Korhosen kirjassa julkaistava sähköpostikirjeenvaihto osoittaa kuitenkin Ben Zyskowiczin itsekin koonneen Niinistölle tukia myös kokoomuspuolueen ja sen säätiöiden tilien kautta.

Kakkonen pisti hanat kiinni

Jarmo Korhonen kirjoittaa ”Maan tapa” – kirjassa, että vuoden 2011 ja 2015 eduskuntavaaleissa pimeä vaalirahoitus rehotti niin kuin vaalirahoitussotkua ei ikinä olisi ollutkaan. Sotkun yksi keskeinen hahmo oli aikoinaan miljonääriliikemies Kyösti Kakkonen. Häntä pidetään poliitikkoja runsaskätisesti rahoittaneen Kehittyvien maakuntien Suomen isähahmona. Vaalirahakohun katkeroittama Kakkonen sanoo MOT:lle, että hänen kukkaronnyörinsä pysyvät jatkossa visusti kiinni.

Kuuntele tästä, miten yrittäjä Kyösti Kakkonen nyt suhtautuu vaalirahan syytämiseen poliitikoille.

Toivo Sukari tukee edelleen

Kakkosen kolleega Toivo Sukari oli myös takavuosina paljon esillä, kun vaalirahakohun käänteitä puitiin julkisuudessa. Sukari on Maskun Kalustetalon ja Ideaparkin perustaja ja suurin omistaja. Hän oli yksi merkittävä Kehittyvien maakuntien Suomen rahoittaja. Roomasta lomamatkalta tavoittamamme Sukari kertoo edelleen lihottavansa poliitikkojen kampanjatilejä.

Kuuntele tästä, mitä Toivo Sukari tarkkaan ottaen sanoo asiasta.

Muokattu: katsottu soundcloud -koodia. 30.9.2016 MK