Hyppää pääsisältöön

Docventuresin viikon leffa: The Red Army

Rantala ja The Red Army
Rantala ja The Red Army docventures

Red Army on dokkari Neuvostoliiton robottimaisen tehokkaasta lätkän maajoukkuejengistä jonka ei-jonnet muistaa nimellä Punakone. Dokkari kertoo ennen kaikkea Vjatšeslav Fetisovista, jonka elämänkaari kuljetti kansallisen urheilusankarin KGB-kuumotusten kautta huikealle NHL-uralle ja lopulta Kremlin salaperäisiin huoneisiin. Red Army on elokuva propagandasta, suurvaltapolitiikasta ja ihmisistä koneiston rattaissa.

Ohjaaja Gabe Polsky valottaa leffassa joukkueen, sen kapteenin ja ykkösketjun vaiheiden kautta kylmää sotaa ja urheilua propagandan välineenä.

Dokumentin päähenkilö on joukkueen entinen kapteeni Slava Fetisov. Kiekkolegendalla on niin hyviä kuin katkeria muistoja loiston vuosista. Treenileirit kestivät 11 kuukautta, kotona oltiin kuukausi ja kiekkomatkoilla mukana matkusti KGB-agentti, joka vahti loikkareita.

Elokuva esitettiin ensimmäistä kertaa Moskovassa, jossa sille annettiin raikuvat aplodit seisaaltaan.

The Red Army - juliste
The Red Army - juliste docventures

”Se oli tunteellista. Se oli katkeransuloista ihmisille. Vaikka elokuva kertoo menneestä, siinä on tiettyä nostalgiaa. Uskon, että ihmiset kokivat elokuvan olevan autenttinen. Elokuva ei ole niin sanotusti pro-Venäjä tai pro-Neuvostoliitto vaan uskon, että se on rehellinen kuvaus ja että ihmiset näkivät sen,” ohjaaja Gabe Polsky kertoo nhl.com -sivustolle.

Elokuvaa on kehuttu rehelliseksi ja mielenkiintoiseksi. Erityisesti viime metreillä järjestetty haastattelu pääesiintyjä Slava Fetisovin kanssa tarjoaa monille kiekkofaneille uutta tietoa. Fetisov kieltäytyi haastattelusta monta kertaa. Lopulta hän suostui puhumaan kameralle 15 minuuttia, mutta tosiasiassa haastattelu venyi viisituntiseksi.

Red Armya on kritisoitu siitä, että se ei ole tarpeeksi kunnioittava jääkiekon puna-armeijaa kohtaan ja että yhdysvaltalainen ohjaaja teki aiheesta dokumentin. The Hollywood Reporterin mukaan noin kymmenen elokuvateatteria Venäjällä on kieltäytynyt esittämästä elokuvaa, sillä he eivät ole tyytyväisiä siihen, miten Neuvostoliitto näytetään elokuvassa.

The A.V. Clubin kriitikon David Ehrlichin mukaan Red Army on suunnattu liikaa amerikkalaiselle yleisölle. Hänen mukaansa elokuvan kerronta luottaa liikaa välkkyvään arkistokuvaan ja grafiikkaan, jolla yritetään luoda kiinnostavuutta. Samalla uskomaton kuvamateriaali, jossa muun muassa Anatoli Tarasov valmentaa Slava Fetisovia ennen tämän ensiesiintymistä NHL:ssä, hukkuu kuvien kirjoon.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures