Hyppää pääsisältöön

Marjan totuus: Lapset pilaavat seksielämän

Marja Hintikan totuus
Marja Hintikan totuus Kuva: Yle/Hans Weckman kolumnikuva puhekuplalla

Elipä kerran aivan tavallinen mies ja aivan tavallinen nainen, jotka intohimoisesti rakastuivat toisiinsa. Saattoi hyvinkin mennä viikonloppu, jolloin he unohtivat syödä ja nukkua nauttiessaan toisistaan. Heitä naurattivat uutiset pariskunnista, jotka kasvoivat erilleen.

He kikattivat rakastelutilastoille, joiden mukaan suomalainen keskivertopari harrastaa seksiä 2,4 kertaa viikossa – niinkö vähän? Pilke silmäkulmassaan he lähettelivät toisilleen hekumallisia viestejä ja ehdottivat asioita, joita eivät kenellekään muulle aikaisemmin olleet uskaltaneet. Mies ja nainen tunsivat syvästi, tulivat yhdeksi lihaksi ja rakastelivat aamuun asti. Aina siihen saakka, kun heistä tuli äiti ja isä.

Tuli koliikki, valvotut yöt, sekavat hormonit ja uudenlainen arki. Kuinka se pieni nyt voi? Onko sillä kaikki hyvin? Kului kuukausi ja toinenkin, kolmaskin ilman yhtään suudelmaa. ”Jos vaikka tänään rakasteltaisiin?” kysyi mies. Mutta kun taas kerran tuli torjutuksi, hän sulkeutui ja mietti, tykkääkö se minusta enää ollenkaan? Samaan aikaan nainen istui peilin edessä ja itki, vihasi itseään. Kuka tällaista panisi? Eikä taaskaan antanut hyvän yön suukkoa vaikka oikeasti halusi. ”Mihin sinä katosit, kalleimpani? Tulisitko takaisin?” hän huusi unissaan. Ja heräsi aamulla yksin vuoteestaan.

Niin tuttu tarina, ja niin totta.

Kun juttelee pienten lasten vanhempien kanssa, he hätkähtävät itsekin sitä, kuinka toisenlaista yhteiselämä onkaan lasten tultua elämään. Kuinka äkkiarvaamatta toisesta voi erkaantua. Kun ikinä ei ole yhteistä aikaa, ei synny kahdenvälisiä muistoja, ja etäännys hiipii suhteeseen salakavalasti. Tätähän me halusimme, hokee moni ja keskittyy entistä enemmän lapsiinsa.

Lukuisten tutkimusten mukaan seksuaalinen yhteys on kuitenkin onnellisen parisuhteen kulmakivi, ja sitä kaipaavat sekä miehet että naiset.”Mitä pidempään suhde on ollut fyysisesti etäinen, sitä vaikeampaa on ryhtyä harrastamaan seksiä”, toteaa Väestöliiton kliininen seksologi Tarja Santalahti. Kosketus on vuorovaikutusta, joka vahvistaa. Kun kosketus katoaa, katoaa myös henkinen yhteys. Ja toisinpäin.

Lapsiperheseksi on sanana kaamea, mutta hyvin kuvaileva. Perhearjen dynamiikkaa vähänkin tunteva tietää, että kurahousurumbasta ja vaippasulkeisista on seksi kaukana. Silti seksiin kannattaa panostaa ja kehollinen yhteys säilyttää. Asiantuntijoiden mukaan se on myös mahdollista. Pienin teoin, huomionosoituksin, asennemuutoksin ja hyväksyvin ottein se voi onnistua.

Siksi teimme suomalaisille arjen uuvuttamille vanhemmille kuuden viikon seksikoulun ja keräsimme joukon parhaita auttajia kertomaan tutkittua tietoa asiasta. Uudessa elämäntilanteessa piilee myös mahdollisuus kasvaa seksuaalisesti vahvemmaksi: ”Vanhemmuus antaa ihmiselle itsetuntoa ja luo varmuutta”, sanoo Santalahti. Kehot, jotka ovat pystyneet tuottamaan maailmaan uutta elämää, voivat harjoituksen avulla olla vastaanottavaisempia myös seksuaalisesti.

Lapset pilaavat seksielämän. Mutta vain hetkellisesti, jos niin haluamme.

Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus
Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus marja hintikka live

Marja Hintikka Live
Yle TV2 maanantaisin klo 21 alkaen 12.10.
Yle Puhe tiistaisin klo 16 alkaen 13.10.
yle.fi/mhl
#yleMHL
MHL Facebookissa
MHL Twitterissä
MHL Instagramissa

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live: Twitterissä puhuttua.
Marja Hintikka Live: Twitterissä puhuttua. Kuva: Hans Weckman, Yle tilastot
Marja Hintikka Live, seksikoulu, halaus
Marja Hintikka Live, seksikoulu, halaus seksikoulu
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.