Hyppää pääsisältöön

Muisti: Tarkka-ampuja Simo Häyhä – talvisodan legenda

Muisti: Tarkka-ampuja Simo Häyhä, yle tv1
Simo Häyhä taisteli Kollaan rintamalla. Muisti: Tarkka-ampuja Simo Häyhä, yle tv1 muisti: tarkka-ampuja simo häyhä

TV1 perjantaina 6.12.2019 klo 13.40 - 14.10, uusinta maanantaina 9.12. klo 9.30, Areenassa

Legendaarinen Simo Häyhä oli talvisodan tunnetuin tarkka-ampuja. Hän taisteli Kollaan rintamalla Aarne Juutilaisen "Marokon Kauhun" kuudennessa komppaniassa. Venäläiset antoivat Häyhälle nimen "Valkoinen Kuolema".

Häyhällä oli kaksi varsinaista tuliasemaa ja hän valmistautui aina hyvin tehtäväänsä. Hän muun muassa jäädytti hangen vedellä niin, että lumi ei pöllähtäisi laukaisusta.

Simo Häyhä haavoittui vakavasti Kollaan taisteluissa vain viikko ennen talvisodan päättymistä 6.3.1940. Vammautumisensa takia Häyhä ei enää päässyt jatkosotaan, vaikka olisi itse sinne halunnut.

Heti talvisodan päätyttyä marsalkka Mannerheim ylensi Häyhän alikersantista suoraan vänrikiksi. Tällaista ei Suomen sotahistoriassa ollut aiemmin tapahtunut.

Simo "Simuna" Häyhä syntyi 1905 Rautjärvellä Karjalassa ja kuoli arvostettuna sotasankarina veteraanien hoitokodissa Haminassa vuonna 2002.

Dokumenttielokuva Tarkka-ampuja Simo Häyhä kertoo legendaarisen sotilaan tarinan. Mikä oli maailman kenties tunnetuimman tarkka-ampujaksi luonnehditun miehen salaisuus?

Tuotanto: JST Consulting Oy / Laajakulma. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2017.