Hyppää pääsisältöön

Muisti: Tarkka-ampuja Simo Häyhä – talvisodan legenda

Muisti: Tarkka-ampuja Simo Häyhä, yle tv1
Simo Häyhä taisteli Kollaan rintamalla. Muisti: Tarkka-ampuja Simo Häyhä, yle tv1 muisti: tarkka-ampuja simo häyhä

TV1 perjantaina 6.12.2019 klo 13.40 - 14.10, uusinta maanantaina 9.12. klo 9.30, Areenassa

Legendaarinen Simo Häyhä oli talvisodan tunnetuin tarkka-ampuja. Hän taisteli Kollaan rintamalla Aarne Juutilaisen "Marokon Kauhun" kuudennessa komppaniassa. Venäläiset antoivat Häyhälle nimen "Valkoinen Kuolema".

Häyhällä oli kaksi varsinaista tuliasemaa ja hän valmistautui aina hyvin tehtäväänsä. Hän muun muassa jäädytti hangen vedellä niin, että lumi ei pöllähtäisi laukaisusta.

Simo Häyhä haavoittui vakavasti Kollaan taisteluissa vain viikko ennen talvisodan päättymistä 6.3.1940. Vammautumisensa takia Häyhä ei enää päässyt jatkosotaan, vaikka olisi itse sinne halunnut.

Heti talvisodan päätyttyä marsalkka Mannerheim ylensi Häyhän alikersantista suoraan vänrikiksi. Tällaista ei Suomen sotahistoriassa ollut aiemmin tapahtunut.

Simo "Simuna" Häyhä syntyi 1905 Rautjärvellä Karjalassa ja kuoli arvostettuna sotasankarina veteraanien hoitokodissa Haminassa vuonna 2002.

Dokumenttielokuva Tarkka-ampuja Simo Häyhä kertoo legendaarisen sotilaan tarinan. Mikä oli maailman kenties tunnetuimman tarkka-ampujaksi luonnehditun miehen salaisuus?

Tuotanto: JST Consulting Oy / Laajakulma. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2017.

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.