Hyppää pääsisältöön

Omalääkäri vastaa

Risto Laitila syöttää Mikko Penttilälle lääkepillereitä lusikalla.
Risto Laitila syöttää Mikko Penttilälle lääkepillereitä lusikalla. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Melatoniini ja valkojäkälä

”Voiko Circadinia käyttää, jos on valkojäkälä-sairaus? Lääkkeen ohjeessa kehotetaan erityiseen varovaisuuteen, jos on autoimmuunitauti.”

Kyllä minä kirjoittaisin melatoniinireseptin, jos potilas sellaista tarvitsee.

Tuoteselosteessa tai valmisteyhteenvedossa mainitaan, että käyttöä on syytä välttää, jos on jokin autoimmuunitauti. Tätä on tietenkin uskominen, mutta varoitus taitaa kuitenkin enemmän olla keskushermostoautoimmuunitautien varalta. Valkojäkälä on ihon ja limakalvojen sairaus, enkä usko, että se pahenee melatoniinista.

Sormien kouristelu

”Sormiani kouristelee joka päivä, se aiheuttaa kovaa kipua. Varsinkin, kun luen kirjaa tai lehtiä maaten kädet koholla. Joskus sen saa loppumaan paksuilla sormikkailla, lämmin vesi ja voimistelu eivät auta. Käytän magnesiumsitraattia, d-vitamiinia ja seleeniä.

Tämä voisi olla vaikka suonenvetoa, johon ei ole olemassa täsmälääkettä, vaikka esimerkiksi tuota magnesiumia usein suositellaan.

Joskus suonenveto sekoitetaan kirjoittajan kramppiin, joka syntyy, kun jotain tiettyä asiaa tehdään toistuvasti pitkän aikaa. Sellainen voi tulla vaikka muusikolle tai nimensä mukaisesti paljon kirjoittavalle. Tässä tapauksessa ei kuitenkaan ole tuota hienomotorista tekemistä, joten vähän avuttomia me lääkäritkin tällaisen edessä olemme. Lukuasennon vaihtaminen toki kannattaa, ellei sitä ole tässä jo kokeiltu.

Kolesterolilääkityksen vaihtoehdot

”Kolesteroliarvoja laskevilla lääkkeillä on omat haittavaikutuksensa ja on ollut paljon keskustelua siitä, kuinka paljon ne auttavat ettei esimerkiksi aivioinfarkti uusiudu. Mikä olisi paras kolesterolilääkkeet korvaava ruokavalio tai luonnontuote, jota lääkärikin voisi suositella?”

Tärkeä kysymys, valtimosairaudethan ovat aivan ykköstappajia maassamme. Kun on sairastanut valtimotautitapahtuman, aivoinfarktin, niin uusiutumisen ehkäisy on palapeliä. Siihen kuuluu verenpaineen hyvä hoito, liikunta, terveellinen ruokavalio, lääkehoito ja lähtökohtaisesti myös statiini, riippumatta siitä paljonko veren kolesteroliarvo on.

Mutta jos mikään statiini ei käy sivuvaikutusten takia, niin ei se koko korttitaloa romahduta. Silloin noiden muiden osatekijöiden merkitys vain korostuu entisestään. Luontaistuotteista ei ole todistettua hyötyä. Jotkut käyttävät punariisiä, mutta sehän on oikeasti statiinia sekin – siitä voi yhtä lailla tulla sivuoireita, kuten lihaskramppeja. Kannattaa myös muistaa, että valtaosa käyttää statiineja aivan ongelmitta.

Vinkkejä lääkkeen ottamisen helpottamiseksi

”Vanhalla isälläni on hankaluuksia niellä varsinkin isoja lääkekapseleita, muutenkin tahtoo olla suu kuivana. Joitakin kapseleita olen murskannut ja sekoittanut piimään tai mehuun, mutta kaikkia lääkkeitä ei kuulemma saa hajottaakaan. Olisiko lääkärillä hyviä vinkkejä jokapäiväisen ongelman selättämiseksi?”

Tämä on kyllä monelle iso ongelma. Erilaisia kotikonsetja on varmaan paljonkin, niistä olisi hauska kuulla lisää. Jos kotikonstit eivät auta, saa apteekista aivan tätä tarkoitusta varten geeliä, sitäkin voi kokeilla.

Kommentit