Hyppää pääsisältöön

Presidentintekijöiden piilotilit: käsikirjoitus

Jarmo Korhonen:
"Ensimmäinen päivä helmikuuta 2007 mä kerroin tästä Kesärannan tapaamisesta kaikille, jotka olivat paikalla. Siellä on Timo Laaninen, Paula Lehtomäki, Matti Vanhanen, Mari Kiviniemi, Pekka Perttula, kerrotaan, että liikemiehet perustavat tämmösen yhdistyksen, josta Keskusta saa rahaa. Pöytäkirjataan ja sen jälkeen vain Korhonen tietää. Koko Keskustan johto tiesi tasan."

Ben Zyskowicz:
"Kun näköjään Korhonen väittää, että olisin antanut Arto Merisalolle tämmöset ohjeet, jotka käytännössä tarkoittaa niinkuin lain kiertämistä niin toivon, että kirjassa, joka tiettäväti on aika paksu, on uhrattu edes yksi rivi siihen, mihin tämmönen väite perustuu."

PRESIDENTINTEKIJÖIDEN PIILOTILIT

Suomalaisen vaali- ja puoluerahoituksen piilotetut, osin laittomat käytännöt nousivat julkisuuteen kolmessa aallossa vuoden 2007 eduskuntavaalien jälkeen.

Keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen julkaisee nyt oman tulkintansa kohuvuosien tapahtumista tuoreessa kirjassaan.

Korhosen mukaan vaalirahoituskohun keskiössä olleet maakuntien liikemiehet ryhmittyivät jo ennen vuoden 2006 presidentinvaaleja, tavoitteenaan vallan vaihtaminen Suomessa.

Tein ensimmäisen juttuni vuoden 2007 eduskuntavaalien rahoituksesta heti vaalien jälkeisenä syksynä. Jutussa epäiltiin, että vaalirahaa piiloteltiin julkisuudelta, vaikka voimaan oli juuri tullut uusi avoimuutta edellyttävä laki. Aihe ei tuossa vaiheessa herättänyt laajempaa keskustelua.

Seuraavana keväänä sain vinkin, että Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli oli saanut joukolta liikemiehiä niin suuria vaalitukiaisia, että ne olisi pitänyt lain mukaan julkistaa. Uutisointiin riittävää näyttöä ei kuitenkaan ollut. Yle ei olisi voinut julkaista väitettä, ellei Kalli itse myöntäisi tietoa oikeaksi.

A-studio 7. toukokuuta 2008
Timo Kalli: "Kun tämä asia ei ole sanktioitu, koen, että olen ainoastaan poliittisessa vastuussa tukijoilleni ja äänestäjilleni."

Juttu syntyi.

Tämän jälkeen maan tapa tuli julki - vuoto vuodolta ja valhe valheelta.

Keskustan tuolloiselle puoluesihteerille Jarmo Korhoselle vaalirahoituksen paljastuminen oli elämää muuttava kokemus.

Vaalirahakohu pudotti Korhosen puoluesihteerin paikalta kesällä 2010. Korhonen yritti vielä eduskuntaan 2011, mutta jäi rannalle. Viime vuodet hän on tutkinut omakohtaista aihetta, poliittista rahoitusta ja Suomen hyvä veli -verkostoja.

Korhonen palaa kolmannessa kirjassaan vaalirahakohun aikaan. MOT haastatteli Korhosta juuri kun kirja oli jätetty kustantajalle.

Jarmo Korhonen:
"En en arvannut, se oli niin kun yllätys tavallaan. Se pyörä, pyörän liikkeelle lähteminen. Totta kai tiesin mikä on maan tapa. Tiesin, että maan tapa on Timo Kallin taustalla oleva järjestelmä."

Kirjaa varten Jarmo Korhonen on omien muistiinpanojen lisäksi tutkinut arkistoja ja poliisin esitutkintamateriaaleja, haastatellut keskeisiä henkilöitä ja hankkinut käyttöönsä aiemmin julkaisematonta sähköpostikirjeenvaihtoa.

Jarmo Korhonen:
"Osa poliitikoista niin kun Matti Vanhanen ei ole antanut haastattelua. Ja ymmärrän sen hyvin, että hän ei halua näihin asioihin palata, vaikka usean kerran pyysin. Tuota mutta, ett sanotaan näin, että liikemiehet on haastateltu. Ja sitten osa poliitikoista, jotka ovat suostuneet haastateltaviksi. Ja sitten median edustajia."

MOT:
"Ootko sä kostomotiivilla liikkeellä tässä?"

Jarmo Korhonen:
"En. Mitäs kostettavaa tässä on, että me ollaan sanottu, että ei maton reunalta voi kostaa kellekään eikä sieltä putoa korkeelta."

MOT:
"Löysitkö aikasemmin julkasematonta tietoo tän vaalirahakohun ajalta?"

Korhonen:
"Paljon."

Korhonen esittelee esimerkkimeiliä:
"Merisalo ostaa värin ja paperin, kokosivun ilmotukset, Niinistön viimesen viikonlopun toisen kierroksen mainontaan. Ja nämä maksaa. Ja sen hyväksyy Ben Zyskowicz sitten. Tavallaan mennään Benin kautta ja hoietaan se kuntoon."

Tässä ohjelmassa tarjotaan myös Korhosen esiin nostamille poliitikoille ja liikemiehille mahdollisuus kommentoida Korhosen julkaisemia uusia tietoja ja tulkintoja.

Ben Zyskowicz tutkii meilejä

Ben Zyskowicz:
"Missä loppuu mikäkin sitaatti? Voi olla, että ne on eri meileistä, ja sen takia ne on eri sitaattimerkit…No joka tapauksessa sen mä tiedän ja toivon, että kysytte multa tästä jos on tarkotus on väittää, että mä oon antanut tämmöstä."

MOT:
"No sen takia mä tässä olen."

Grafiikka:
KMS PERUSTETAAN

Vaalirahoituskohun ensimmäinen aalto vyöryi kesäkuussa 2008, vajaa kuukausi siitä kun Timo Kalli teki henkilökohtaisen paljastuksensa. Lisää oli tulossa.

Helsingin Sanomat paljasti, että vaalirahoituksen keskiössä ollut Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistys oli perustettu Keskustan Jarmo Korhosen työhuoneessa. Yhdistystä pyöritettiin Arto Merisalon ja Tapani Yli-Saunamäen Novan sekä Tokmannin Kyösti Kakkosen, Suomi Soffan Toivaisten, Maskun Toivo Sukarin ja muutamien muiden yrittäjien rahoilla.

Maksuliikenteen hoiteli Keskustan kehittämispäällikkö Lasse Kontiola.

Nyt Korhonen paljastaa, että hän tapasi Merisalon ja Yli-Saunamäen ensimmäistä kertaa helsinkiläisessä ravintolassa joulun alla 2006 muutama kuukausi ennen eduskuntavaaleja. Ajatuksen yhdistyksen perustamisesta Korhonen ottaa omakseen.

Jarmo Korhonen:
"Elitessä tavattiin 2006 ja sillon he kertovat, että tämmönen systeemi on. Ja että, että heiän tavotteena on tukea poliitikkoja ja kärkipoliitikkoja luettelivat siinä pitkän liudan Sauli Niinistöä, Matti Vanhasta ja kumppaneita että näille ohjaavat rahaa kymmeniä tuhansia euroja."
"Tai he ekana ehdottavat, että maksettas puolueen tilien kautta, jonka tyrmään heti. Ja sitten kerron Johannes Virolaisen saamasta ohjeesta oikeuskansleri Leskiseltä, että pitää perustaa tukiyhdistys. Kerroin nämä ja sanoin, että Lasse Kontiola, jos Vanhanen hyväksyy tän, voi antaa teknisen avun yhdistykselle, että hän saa sen muutamassa viikossa joulukuun aikana sen yhdistyksen tavallaan läpi Patentti- ja rekisterihallituksessa, jotta se saa tilinumeron."

Ravintola Elitessä sovitulla tavalla toimittiin.

Jarmo Korhonen:
"Sinne tulee heti tuota seuraavalla viikolla 120 000 euroa Kyösti Kakkoselta ja kun tuota halutaan nopeesti rahat niin on Lasse Kontiola suostuu panemaan ne ja siinä sitä on sitten nuori mies, tuota hoitaa sen kassaliikenteen, ett ne poliitikot saa sen listan mukasesti rahat, ja muutama jää saamatta sitten lopulta."
"Tässä tavallaan kun he panevat viisaat päät yhteen, niin he päättävät koota isomman potin ja jakaa sieltä."

MOT:
"Kuka sen listan on tehnyt?"

Jarmo Korhonen:
"Päälistan on tehny varmasti Tapani Yli-Saunamäki, sitt siinä on, 13 nimeä on Markku Kauppisen keräämiä, jotka on kuntavaikuttajia. Sitten Jyri Häkämies on kokoomuksesta toiminu tämmösenä sparraajana."

Tavoitimme Kyösti Kakkosen ja Toivo Sukarin kommentoimaan rooliaan.

Puhelimessa Toivo Sukari:
"Se Kehittyvien Maakuntien Suomi nojautu ehkä enemmän Keskustaan, mut kyl mä olen aina ollut tällainen Kokoomuksen kannattaja ja just Sauli Niinistön."

Puhelimessa Kyösti Kakkonen:
"No eihän se koskaan ollutkaan keskustan rahoituskoneisto eikä kokoomuksen rahoituskoneisto. Se ajatushan tosissaan oli vähän toisenlainen, että se mitä sitten kävi ilmi, että Korhonen sen siellä jossain.."

MOT:
"Keskustan puoluetoimistolla…"

Kyösti Kakkonen (puhelimessa):
"niin, sehän oli sitten ihan kauhistus, että eihän tämmänen ajatus ollut. Eihän tän näin pitänyt olla. Ja ite en oo ainakaan niinku koskaan ajatellu että lähtisin jotakin Keskustapuolueen niinku käsikassaraksi."

Myös Jarmo Korhonen korostaa kirjassaan, että Kokoomus osallistui tuettavien listan laadintaan.

Jarmo Korhonen:
"No liikemiehet sano, ett he kävi Jyri Häkämiehen luona hänen työhuoneessaan ja eduskunnan kahvilassa ja tavallaan siinä on pohdittu sparrattu tälleen hyvähenkisesti. Ei kai Häkämies mitään paperia oo tehny eikä mitään nimiä paperille pannu vaan se, että on sparrattu nimiä ja sieltä on muodostunu Kokoomuksen puoluejohto eduskuntaryhmä hän itse sai 10 000 euroa ja muutama Häkämiehen kaveri sinne sitten armeijakaveria mukaan lukien niin päätyi listalle."
"Siin ei pitkään tarvii istuu kun on Kokoomuksen johdon osan nimetä listalle tuen saajaks. Mutt sanon näin, ett he tiesivät ihan tarkalleen mistä oli kyse."

MOT:
"Kaikki tiesivät?"

Jarmo Korhonen:
"Kyllä."

Häkämies suostuu kommentoimaan vain sähköpostitse. Hänen mukaansa asia ei ole uusi, eikä hän myönnä olleensa tapaamisessa niin aktiivinen kuin Korhonen kuvaa.

Grafiikka:
Jyri Häkämiehen kuva ja sitaatti sähköpostista:
"Minä kuuntelin heidän esityksensä. Muuta vastaavankaltaista tapaamista minulla ei heidän kanssaan ollut."

Grafiikka:
PUOLUEIDEN RAHAVIRRAT JULKI

Vaalirahoituskohun toisen aallon käynnisti MTV3 vuosi ensimmäisen kierroksen jälkeen.

MTV3 12.6.2009
uutisankkuri: Matti Vanhanen haluaa Korhoselta selvityksen Nova Groupin vuonna 2007 antamasta vaalituesta.

Keskusta oli saanut puolueen tilille moninkertaisesti aiemmin kerrottua enemmän rahaa Kehittyvien maakuntien Suomelta.

MTV3 12.6.2009
Uutisjuonto: Vanhasen mukaan hän tiesi tuesta, mutta ei sen suuruudesta.
Matti Vanhanen 12.6.2009:
"Puoluetoimiston rooli on vastata puolueen varainkeruusta. Puoleen johtajaa ei rasiteta kaikilla yksityiskohdilla."

Korhonen paljastaa nyt, että vuotta aikaisemmin puolue päätti tietoisesti jatkaa lain rikkomista ja valehdella. Korhosen mukaan päätöksen teki puheenjohtaja Matti Vanhanen, joka halusi suojella vielä paljastumattomia rahoituskoneita kuten Nuorisosäätiötä ja eräitä muita keskustasäätiöitä.

Jarmo Korhonen:
"No siis lähtökohtahan oli se, että Vanhasen kanssa keskustelimme 2008, ett julkastaanko tuota kaikki tuet. Ja sillon Vanhasen johdolla päätettiin se, että koska puolue oli saanut TT-säätiöltä 300000 euroa niin, että presidentin vaaleihin 150 000 ja eduskuntavaaleihin tavallaan liittyen 150 000. Ja sitten Vanhanen sano suoraan tän asian, että kun Maaseudun Kukkasrahastosäätiö on tukenu häntä 50 000:lla niin tuota presidentin vaaleissa ei haluta nuorison elämäntyötä tuhota kertomalla jollei johdosta. Sovimme, että tukia ei julkisteta. Kyllä minä olin kanssa siinä päätöksenteossa mukana, olin kanssa, että Vanhanen esitti ja minä sanoin, että asia on selvä."

Vanhanen ei vastannut MOT:n yhteydenottopyyntöön.

Kesällä 2009 Keskusta julkaisi myös puolueen tilien kautta kierrätetyn rahoituksen.

TV-uutiset 15.6.2009
Toimittajan spiikki:
"Puoluesihteeri Korhonen esitteli kaikki Keskustan saamat yli 50 000 euron tuet kolmen viime vuoden ajalta."

Vasta tässä vaiheessa keskutelua tuli näkyväksi, että yksityinen raha kiersi kaikille puolueille piilossa erilaisten yhdistysten ja säätiöiden kautta.

Jarmo Korhonen:
"Kokoomus istuu edelleen 2009 kesällä hiljaa kun Keskustan 175 000 euroa Novalta paljastuu. Sitten Kokoomuksen Ben Zyskowitz tietää tarkalleen koko se porukka tietää tarkalleen, että heillä on ainakin 56 000 euroa, ainakin 56 000 euroa myös Novalta saatua rahaa jo 2005 alkaen, mutta ei ne inahakaan. Sitten kun Kokoomus tuota tulee pesänselvittäjät kertovat, niin ei sitä pidetäkään uutisena, että Kokoomus on salannut. Keskusta uutisoitiin, että Keskusta on salannut, kun Kokoomus lasketaan kuin koira veräjästä, että no sattuuhan niitä virheitä."

Grafiikka:
NUORISOSÄÄTIÖN PALJASTUKSET

Julkisuuden huomio palasi kokoomuksesta takaisin keskustaan. Yleisradion Silminnäkijä-ohjelma käsitteli Matti Vanhasta ja Nuorisosäätiötä.

Niin kutsuttu lautakasajuttu ja lehtipaljastukset Nuorisosäätiön avokätisestä poliittisesta tuesta käynnistivät kohun kolmannen aallon. Kaikkien aikojen vaalirahoituskone paljastui ja johti lopulta pääministerin eroon, sanoi Korhonen.

Jarmo Korhonen:
"2010 kun Vanhanen kaatu, sitten kun poliisi marssi tonne, siis nyt olen tullut siihen tulokseen, että Vanhasen ero on puhtaasti sen takia, että poliisi menee oikeuskansleri Jonkan luokse Nuorisosäätiön tukia koskevasti, ja Vanhanen tekee johtopäätöksen, että nyt on jalka kipiä."

Grafiikka:
SAULI PRESIDENTIKSI!

TV-uutiset 1.9.2005:
Toimittajan spiikki:
"Kansanliikettä Niinistön tueksi kerää mies joka kuusi vuotta sitten veti Ahon kampanjan."

Tapani Yli-Saunamäki kommentoi rooliaan Sauli Niinistön 2006 kampanjassa.- "Me alettiin jo tossa, tais olla jo toukokuuta, Jyri, kansanedustaja Jyri Häkämies kyseli minun mielenkiintoa tulla tähän ja kesänmittaansitä lämmiteltiin ja..."

Korhonen tuo kirjassa esiin aiemmin julkiasematonta sähköpostikirjeenvaihtoa presidentinvaalien 2006 rahoituksesta.

(POISTETTU VIRHEELLINEN LAUSE 21.10. Mot väitti virheellisesti, että vuosina 2005, 2006 Suomessa vallassa oli sekä demaripääministeri että demaripresidentti. Tosiasiassa pääministeriksi oli jo vuonna 2003 valittu keskustan Matti Vanhanen.)

Jarmo Korhonen:
"Pitää aina muistaa, että ensimmäisen kerran, kun tapasin (Merisalon ja Yli-Saunamäen) 12.12.2006 ravintola Elitessä, niin Merisalo kertoi, että he ovat keränneet Niinistölle 300 000€."
"Ja tällähän he avasivatkin ovet. Niinku Tapani Yli-Saunamäken kanssa, luonani, Eli tavallaan tämä, että Keskusta hyväksyi, niin todettiin, että nämä miehet pystyvät keräämään rahaa. Ja siitähän se lähtee."

Jarmo Korhonen:
"KMS-liikemiehet anto rahaa. Eli KMS:n takana olevat Kyösti Kakkonen, Toivo Sukari ja kaikki muut ne tahot, niin ne olivat myös Sauli Niinistön takana. Eli sieltähän se synty. Tässä se… Voi sanoa, et tässä syntyy se poppoo, joka jatkaa sitten eduskuntavaaleihin."
"Tämä alun perin siis tämä liikemiestavote, oli nimenomaan tasavallan presidentin vaihtaminen."

Jarmo Korhonen siis väittää, että vuoden 2007 eduskuntavaalien seurauksena paljastunut kohuyhdistys Kehittyvien maakuntien Suomi ryhmittyi alun perin valitsemaan Sauli Niinistöä presidentiksi, tavoitteena päästä eroon Tarja Halosesta.

MOT:
"Mikä tän Nova Groupin ja Arto Merisalon rooli oli presidentinvaalin aikaan?"

Jarmo Korhonen:
"Hän oli hyvin vahvasti mukana. Eli hän oli Sauli Niinistön kampanjan, rahotuskampanjan vastaavan Ben Zyskowiczin, kansanedustaja Juhani Sjöblomin ja, tuota, Jyri Häkämiehen, joka oli myös keskeinen hahmo, niin hän oli heidän tavallaan tämmönen toteuttava oikea käsi. Yhteistyössä Arto Merisalo auttoi liikemiesten rahan saamisessa. Eli hän teki innokkaasti vaalityötä. Keräsi rahaa. Ja järjesti tapahtumia."

MOT:
"Mutta kenen toimeksiannosta?"

Jarmo Korhonen:
"Hän oli varmaan asian sopinu Ben Zyskowiczin kanssa, uskon näin."

Korhosen mukaan kesällä 2005 kokoomuksen Ben Zyskowicz toimitti Arto Merisalolle ohjeet, mille tileille Sauli Niinistön rahat koottiin.

Niinistön varainhankintapäällikkönä toiminut Ben Zyskowicz muistaa samoin kuin Korhonen Merisalon mukaantulon Niinistön kampanjaan.

Ben Zyskowicz:
"Jos oikein muistan niin silloinen Kokoomuksen kansanedustaja Juhani Sjöblom esitteli hänet minulle henkilönä joka haluaa olla avustamassa Sauli Niinistön kampanjaa ja siten myös tukemassa ponnistuksia tuon kampanjan varainhankinnassa, ja hän kertoi hyvistä kontakteistaan moniin yrittäjiin ja sitä kautta mahdollisuuksistaan tukea tai hankkia tukea tälle kampanjalle."
"Se että minkä kaikkien lahjotusten tai seminaarilippujen ostamisen takana on ollut Arto Merisalon vaikuttamistyötä, sitä en pysty sanomaan mutta tuo satojen tuhansien summa tuntuu minusta, tai on varmasti, sanoisinko lievästi yläkanttiin."

MOT:
"Toimiko Merisalo sinun toimeksiannostasi?"

Ben Zyskowicz:
"Ei ollut sellasta tilannetta, oli sellanen tilanne että tutustuin häneen ja hän sanoi et hänellä on laaja kontaktit ja lupasi olla mukana ja auttamassa ja olemme jonkun verran yhteydessä."

Sen sijaan Zyskowicz ei kumoa Korhosen tulkintaa Kehittyvien Maakuntien Suomen alusta.

Ben Zyskowicz:
"Pidän hyvin mahdollisena että koko tämä, jota kutsutte "poppooksi" tai jota Korhonen kutsuu "poppooksi" niin on ollut Sauli Niinistön takana, Sauli Niinistöhän oli laajasti yrittäjiern tukema presidenttiehdokas jo noissa vuoden 2006 presidentinvaaleissa ja jos he siinä yhteydessä ovat löytäneet toisensa myös muodostaakseen kiinteämmän tukijoukon joka sitten eduskuntavaaleihin mennessä konkretisoitui Kehittyvien Maakuntien Suomeksi, niin saattaa olla ja Jarmo Korhonen tämän asian varmasti hyvin tuntee."

Kuvassa paperi jossa kokoomuksen tilit, ja meili johon viitataan.

Merisalon dokumenteista ilmenee, että Kokoomuksella oli Niinistön virallisen tukitilin ohella useita muitakin tilejä.

Niinistön varainhankinnassa jaettiin yrittäjille suorasanaista ohjetta siitä, miten lakia saattoi kiertää puoleen tilien kautta.

Grafiikka:
5.-17.11.2005
Hyvä veli,
…Haaste voittaa istuva presidentti Tarja Halonen ei ole helppo…

…Seuraaville tileille maksettaessa ei maksustanne mene tietoa ja raporttia oikeusministeriölle ja ko. säätiöt tai puolue tilittävät maksamanne summan lyhentämättömänä kansaliike Suomi 2006 ry:n tilille.Tällöin oikeusministeriölle raportoidaan vaalien jälkeen ko. summan tulleen joko puolueelta tai säätiöltä.

Kiitän omasta ja Sauli Niinistön tukiryhmän puolesta että olette mukana…tavoitteena saada Suomeen jälleen porvarillinen presidentti.
Parhain yhteistyöterveisin,
Arto

Jarmo Korhonen:
"No, se osottaa sen, että Arto Merisalo lähestyy Sauli Niinistön kampanjan puolesta suomalaisia yrittäjiä. Pyytää vaalirahaa. Ja pyytää vaalirahaa niin, että on saanu kokoomukselta ohjeet, että, et Sauli Niinistön Varsinais-Suomi 2006 -kampanja... yhdistyksen tilille tulevat tuotot voidaan kertoa. Mutta sitten annetaan myös mahdollisuus, että voivat tallentaa Kokoomus-puolueelle, Kokoomus-säätiölle ja Kansallissäätiölle, ja niitä tukia ei sitten myöhemmissä vaiheissa ilmoteta lainmukaisesti."

Tapaamme Zyskowiczin uudestaan kun saamme luettavaksemme Korhosen kirjan dokumentit kokonaisuudessaan.

MOT:
"Kiistätäkö antaanesi tälläisia ohjeita?"

Ben Zyskowicz:
"No siis mä en ole tämmösiä ohjeita tietystikään antanut ja en usko, että Korhonen voi esittää kirjassaan mitään faktaa tän väitteen tueksi, jos hän tällaista väittää, koska tämä mikä tässä on siteerattu tälläsenä neuvona, että on ihan sama maksatko puolueen tilille vai kampanjan tilille ja et se menee lyhentämättömänä niin, se ei oo totta, enkä oo tämmösiä ohjeita tietyit Merisalolle antanut. Miksi Merisalo on näin kirjottanut omille tuttavilleen, niin mä olen varmasti Merisalolle selostanut mitä silloin voimassa oleva vaalirahoituslainsäädäntö pitää sisällään, ja hän on tuttavilleen oikonut erittäin monta mutkaa suoraksi."

Korhosen kirjassa julkaistut sähköpostit osoittavat, että Ben Zyskowicz oli täysin tietoinen Merisalon toiminnasta.

Syksyllä 2006 Merisalo sai Ben Zyskowiczilta kutsuluonnoksen, jolla Merisalo kutsui yrittäjiä Niinistön Seinäjoella pidettävään vaalitilaisuuteen..

Merisalo kommentoi Zyskowiczin lähettämää luonnosta mm. ehdottamalla tekstin vahventamista. Merisalo kirjoitti suorasanaisesti myös siitä, että Zyskowitzin versiossa Niinistön kampanjan piilotilejä ei mainittu.

Grafiikka:
Arto Merisalo Ben Zyskowiczille 16.10.2005:
"Lienee viisasta, kuten tekstistäsi huomaan, tuoda esiin vasta suullisesti mahdollisuus isommilla summilla tukea kampanjaa puolueen tai säätiön kautta."
Tervehtien,
Arto M

Seuraavana päivänä Zyskowicz kuittasi.

Grafiikka:
17.10.2005:
"Parahin Arto,
Kiitos palautteesta. Vahvennetaan. Kirje lähtee 18.10."
Ystävällisin terveisin,
Ben Zyskowicz

MOT:
"Miksi et puuttunut tähän Merisalon tapaan markkinoida kokoomuksen presidentittiehdokasta?"

Ben Zyskowicz:
"No nyt kun tätä on kymmenen vuotta aikaa, en uskalla väittää, että en puuttunut tai puutuin. En pyty sanomaan olenko seuraavassa keskustelussamme sanonut esimerkiksi, siis en väitä että olen sanonut, mutta en myöskään hyväksy väitettä, että en ole sanonu, kun en voi muistaa. Niin en voi muistaa sanoinko esimerkiks seuraavassa puhelinkeskustelussa sanonut et hei tää miten sä kuvasit tän asian niin se ei oo oikein."

MOT:
"Pyydän vielä lukemaan vielä yhden sähköpostiviestin tästä."

Grafiikka:
20.1.2006
"Tervehdys Arto,
Ben Z ehti jo laittaa minulle viestin ja 10 000 euroa lähti OP:n tililtäni Ben Z:n ilmoittamalle Sammon tilille tänään. Sampo 800014-89034 viestillä 'presidentti'.
Terveisin
Lauri"

Ben Zyskowiczin välittämä tili oli kokoomuksen, ei Niinistön kampanjan tili. Kokoomus sai siis rahaa yleiseen toimintaansa viestillä ’presidentti’.

Tätä lahjoitusta ei koskaan ilmoitettu oikeusministeriöön.

Ben Zyskowicz:
"Hän tarkoitti, että tällä rahalla Kokoomuksen tulisi kampanjoida presidenttiehdokkaansa puolesta. Mutta minä en oo omassa viestissäni, jos semmonen löytyy, niin tietystikään neuvonut, että on saman tekevää mille tilille laittaa, ja myös puolueen tai säätiöän rahat menis niinkun sanotaan, sukkana kampanjaan tai kampanjatilille, koska puolue oli oma entiteettiyksikkönsä ja kampanjarahat oli omansa, ja se mikä meni kampanjatilille meni lyhentämättömänä kampanjaan ja vain siihen, se mitä meni puolueen tilille niin sitä puolue toivottavasti käytti paljon kampanjaan mutta saattoi itse päättää mihin sitä käytetään."

MOT:
"Saatko kiinni sitä ajatuksesta, että tuo haiskahtaa lain kiertämiseltä?"

Ben Zyskowicz:
"No tottakai se haiskahtaa silloin että tätä kampanjan julkisuusperiaatetta on kierretty sitten tän puolueen lahjoitusten kautta." (TOIM:HUOM: kuvassa meili jossa luvataan rahat lyhentämättömä puolueen tilien kautta kamonajan tilille)

MOT:
"Tässä on vielä toinen esimerkki, tää on vihonviimenen mikä ehkä valaisee."

Ben Zyskowicz:
"Tässä lukee näin: Merisalo lähetti meilin Zyskowiczille 22.12 aiheena Sepon avustus Saulin työlle.
Moi, Sepon raha tulee kokoomuksen Kainuun piirin kautta, eli Seppo maksaa Kainuun piirille, joka maksaa rahat suoraan teille. Sepon nimi ei sa näkyä missään, kuten aiemmin on sovittu. Asia sovittu Kainuun piirin Hannu Juntusen kanssa.
Tervehtien, Arto."
Zyskowicz oli vastannut Merisalon sähköpostiin 22.12.2005
"Parahin Arto...
(Zyskowicz katsoo kameraan: "Se on kyllä mun tekstiä.")

Kiitos tiedosta Sepon avustuksesta, paljon vielä uupuu ja palataan siihen joulun jälkeen.
Ystävällisin terveisin
Ben Zyskowicz
(Ben Zyskowicz jatkaa kameralle: )
"Joo rahat on mennyt Kainuun kokoomuksen tilille, ja mä olen siitä kiittänyt…Kyllä, varmasti ollu ajatuksena, että Kainuun piiri tai kampanja käyttää näitä varoja presidentinvaleihin ja varmasti näin on tehnytkin…tosin jos Kainuun piiri on tän avutuksen saanu, se on voinu käyttää sitä muuhunkin toimintaansa kun presidentinvaleihin."

Jarmo Korhonen:
"Onko nää sitten vaa pelkkiä puoluetukia. Kokoomuksen vastaushan on se, että nää on vaan puoluetukia, mut eihän se piä paikkaansa. Et tuota, kyllähän näitä rahoja on käytetty Niinistön hyväksi."
"Samalla tavalla kuin Timo Kalli, tämä on täsmälleen sama asia. Eli tässä on tukiyhdistyksenä käytetty Kansallissäätiötä, Kokoomus-säätiöitä, Kokoomus-puoluetta."

Muutkin puolueet kiersivät noihin aikoihin vaalirahoituslakia. Korhosen mukaan Kokoomus on kuitenkin ainoa, joka salaa edelleen yli puolen miljoonan euron edestä presidentinvaalikampanjan lahjoituksia. Viimeistään nyt julkaistut meilit osoittavat, että kyse oli Sauli Niinistön saamista rahoista.

Ben Zyskowicz:
"Tämä Korhosen väite, että olisimme rikkoneet törkeästi vaalirahoituslainsäädäntöä niin se ei pidä paikkaansa, päinvastoin noudatimme voimassaolevaa lainsäädäntöä. Jos olisimme Korhosen ilmeisesti niinku edellyttämällä tavalla sisällyttäneet kaikki Kokoomuksen saamat avustukset presidenttiehdokkaan vaalirahailmoitukseen ja julkistaneet kaikki lahjoittajat ilman heidän lupaansa, ku he olivat antaneet puolueelle joka ei ollut julkista niin silloinhan me olisimme menetelleet virheellisesti ja todennäköisesti myös laittomasti."

Presidentinvaaleissa ilmoitusvelvollisuus oli kuitenkin puolueella ei ehdokkaan kampanjalla.

MOT:
"Tiesikö Sauli Niinistö tästä miten osa hänen kampanjarahastaan kiersi puolueen ja säätiöiden kautta?"

Ben Zyskowicz:
"Kaikki nää yksityiskohdat tietysti ne oli meidän vastuulla ja meidän tiedossa, ja Sauli Niinistö presidenttiehdokkaana keskitty taas sellasiisn nasioihin, mihin hänen presidenttiehdokkaana piti keskittyä."

Jarmo Korhonen:
"Eli voi sanoa, että se, mitä paljastu 2007 eduskuntavaaleissa on vain pieni jäävuoren huippu siitä valtavasta jäävuoresta, joka kulkee vieläkin siellä aavalla merellä. Media onnistui pienen palan murtamaan siitä todellisuudesta, jossa Suomessa elettiin."

Artikkeliin lisätty oikaisu 29.10.2015.

Oikaus julkaistu MOT:n verkkosivulla 20.10.2015
"MOT väitti 19.10 2015 esitetyssä ohjelmassa Presidentintekijöiden piilotilit virheellisesti, että Suomessa olisi vuosina 2005 ja 2006 ollut sosialidemokraattinen pääministeri ja sosialidemokraattinen presidentti. Noina vuosina presidenttinä oli Tarja Halonen, mutta hallitusta kuitenkin johti Keskustan Matti Vanhanen. MOT pahoittelee virhettä."