Hyppää pääsisältöön

Rakas, lähdetäänkö lenkille?

Marja Hintikka Live, jakso 2
Marja Hintikka Live, jakso 2 Kuva: Shutterstock jakso 2

Maha pömpöttää, reidet löllyvät. Housujen vyötärö puristaa enemmän kuin koskaan ennen. Vauva valvottaa ja suklaa maistuu, liikunta vähän vähemmän. Peilistä katsoo nainen, joka ei ole tuttu - enhän minä näytä tältä.

Raskaus ja synnytys muuttavat naisen vartalon. Moni synnyttänyt nainen on tyytymätön omaan kehoonsa. Muuttunut vartalo voi vaikuttaa myös siihen, ettei nainen koe itseään haluttavaksi - omaa kehoa ei edes halua näyttää toiselle.

- Vartaloaan ei pidä hyväksyä sellaisena kuin se on, jos siihen on tyytymätön. Pitää toimia ja tehdä asialle jotakin, jos muutosta haluaa, sanoo kliininen seksologi ja psykoterapeutti Tarja Santalahti Väestöliiton Familia Oy:stä.

Miksi itsestään ei pidä huolta? Miten itsestään haluaisi huolehtia, muttei jaksa?

Santalahti korostaa, että hänen vastaanotolleen eivät päädy sellaiset ylipainoiset, jotka ovat tyytyväisiä omaan kehoonsa. Mutta niiden kanssa, jotka ovat tyytymättömiä, on tärkeää löytää myös syy sille, mitä oman kehon laiminlyönnin takana on. Miksi itsestään ei pidä huolta? Miten itsestään haluaisi huolehtia, muttei jaksa? Onko taustalla jotain suurempaa?

- Siitä en pidä, että ihmiset pitävät järkyttäviä itseruoskijaisia ja solvaavat itseään peilin ääressä: peili näyttää sitä, mitä se näyttää. Itsensä haukkuminen vaikuttaa vain kielteisesti omaan minäkäsitykseen. Mutta oman mielen sisältöä voi kyllä hallita, Santalahti painottaa.

Muutoksesta yhteinen asia

Muuttuneen vartalon huomaa itse - ja sen muutokset huomaa myös puoliso.

Loputon ymmärtäminen ei auta.

- Miten sen sitten sanoo kauniisti, etten enää kestä katsoa sinua? No ei mitenkään. Parempi onkin tehdä se myönteisen kautta ja ulkonäöstä huolehtimisesta yhteinen asia, sanoo Santalahti.

Loputon ymmärtäminen ei Santalahden mukaan nimittäin auta, vaan toista pitää kannustaa ja kannatella.

- Siinä mielessä nämä “Kultaseni sinusta on tullut pullukka” -ohjelmat ovat hyviä, niissähän näin toimitaan, sanoo Santalahti.

Huolehdin itsestäni, arvostan sinua

Itseensä ja vartaloonsa tyytymätön tulee helposti viestineeksi puolisolleen, ettei enää arvosta sen enempää itseään kuin ehkä suhdettakaan. Santalahden mielestä itsestä huolehtiminen onkin osoitus juuri itsensä ja toisen arvostamisesta - ja sillä on suora yhteys myös siihen, miten haluttavaksi itsensä ja toisen tuntee.

- Kyllähän visuaalisuudella on merkitystä tässäkin mielessä. Eihän sille voi mitään, että jos kumppani lähtee töihin business lookissa ja viihtyy niissä vetimissä muutenkin ja toiselle asialla ei ole mitään merkitystä ja kaikki aika kuluu helposti rönttöverkkareihin pukeutuneena, niin onhan se kontrasti mieletön, tuumaa Santalahti.

Itsestä huolehtiminen on osoitus itsensä ja toisen arvostamisesta.

Moni haluaa peittää epätäydellisen vartalonsa löysiin vaatteisiin, mutta Santalahden mielestä tässäkin asiassa voi toimia toisin.

- Vaikka olisi vähän pömppömahaa, voi välillä pukeutua myös vartalonmyötäisesti ja näyttää takapuolen, rintojen ja reisien kaaria. Se on kuitenkin useimmista kaunista. Ja kumppania kannattaa aina kehua, kun hän on laittautunut - arvostusta sekin, summaa Santalahti.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live: Twitterissä puhuttua.
Marja Hintikka Live: Twitterissä puhuttua. Kuva: Hans Weckman, Yle tilastot
Marja Hintikka Live, seksikoulu, halaus
Marja Hintikka Live, seksikoulu, halaus seksikoulu
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.