Hyppää pääsisältöön

Shortdox kannustaa tarinankerrontaan äänillä

Nuori mies tenniskentän reunalla mikrofonin kanssa.
Emil Rothstein-Christensen Tanskan yleisradiosta Nuori mies tenniskentän reunalla mikrofonin kanssa. Kuva: yle emil rothstein-christensen

Tarinankerronta radion keinoin on kasvava trendi Pohjoismaissa, kertoo tuottaja Emil Rothstein-Christensen Tanskan yleisradiosta (DR). Emil on ollut järjestämässä Tanskan Shortdox –kilpailua kahtena vuotena ja kiinnostus kilpailuun on ollut nousujohteista.

- Tänä vuonna kilpailuteokset ovat olleet entistä laadukkaampia. Tyyliltään teokset ovat vaihdelleet abstrakteista ääniteoksista, klassiseen dokumenttikerrontaan ja henkilökohtaisiin esseisiin, Emil kertoo.

Koska kilpailu on kaikille avoin, tarjoaa se erinomaisen näyttämön jokaiselle leikitellä luovuudella. Osallistuminen ei edellytä ammattimaista kalustoa tai ylipäätään alan ammattilaisuutta. Kynnys osallistumiseen halutaan pitää mahdollisimman matalana. Radiokerronta ilmaisumuotona tarjoaa myös mahdollisuuden sellaiseen intimiteettiin ja henkilökohtaiseen kerrontaan, mitä kuvalla on vaikeampi saavuttaa.

Viime vuonna yksi Tanskan Shortdox –kilpailun osallistujista oli koostanut kolmen minuutin dokumentin omista unihöpinöistään, joita hän oli äänittänyt älypuhelimella. Puhelin äänitti aina kun tyttö alkoi puhua unissaan.

-Itse tarina ei ollut erikoinen, mutta muoto jolla tarina kerrottiin oli hauska ja omintakeinen, Emil kertoo.

Kilpailun taustat

Idea Shortdox -kilpailuun on lähtöisin USA:sta. Third Coast Festival Chicagossa järjestää vuosittain äänikerrontaan perustuvan lyhytdokumenttikilpailun, joka on avoin kaikille. Itse festivaali on erittäin suosittu ja yhdistää ihmisiä, jotka haluavat kuulla ja kertoa hyviä tarinoita.

Pohjoismaissa Shortdox -kilpailun taustalla ovat yleisradioyhtiöt, joista Tanskan lisäksi oman kansallisen kilpailunsa ovat jo lanseeranneet YLE ja Norjan yleisradio (NRK). Pohjoismaiden loppukilpailu järjestetään keväällä 2016 Kööpenhaminassa, jonne Suomesta lähetetään siis kolme parasta kilpailijaehdokasta.

Osallistua voi vielä 30.11. saakka, jonka jälkeen YLEn radioammattilaisista koostuva esiraati kuratoi teokset kansallista loppukilpailua varten. Yksi loppukilpailuun valittavista teoksista valitaan yleisöäänestyksellä shortdox –sivustolla.

Shortdoxin kansallinen finaali järjestetään Ylen Dokumenttiryhmän perinteisten kuuntelupäivien yhteydessä tammikuussa Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa (KAVI). Kuuntelupäivät on koonnut radiodokumentin ja -featuren tekijöitä yhteen kahdesti vuodessa jo vuodesta 1990 lähtien.

ryhmä poseeraa patsaan luona
YLEn esiraati: äänisuunnittelija Jyrki Häyrinen, tuottaja Hannu Karisto, toimittaja-dokumentaristit Annika Sylvin-Reuter ja Pauliina Motturi ryhmä poseeraa patsaan luona jyrki häyrinen

- Radio on avarin väline, mahdollisuus mielikuvitukseen, näkyihin ja kuvitelmiin. Siinä tunne muuttuu tiedoksi. Ja radiodokumentti toteuttaa näitä mahdollisuuksia, voidaan yhdistää fakta, tunne ja näkemys. Tämä on minulle tärkeätä. Kuten myös ehdottaa ihmisille tulkintoja maailmasta, selvittää Hannu Karisto.

- Nykyisessä kuvainformaation täyttämässä maailmassa on päässyt ehkä vähän unohtumaan kuinka hieno äänellä kerrottu tarina voi olla. Kuitenkin ihmiset kertovat toisilleen edelleen pitkiäkin tarinoita elämästään kohdatessaan toisiaan saunassa, kahvipöydissä tms., Jyrki Häyrinen muistuttaa.

- Toivottavasti kilpailu rohkaisee ihmisiä avaamaan pääkoppaa ja kutsumaan toisia ihmisiä kurkistamaan sisään. Parhaimmillaan kilpailu antaa meille tarinoita ja kerrontamuotoja joita emme ole vielä kuulleet radiossa aikaisemmin, lisää Annika Sylvin-Reuter.

- Radiodokumenttigenre kaipaa kipeästi uusia tekijöitä, joilla on halu sanoa ja luoda jotakin uutta ja omaa. Ilmaisu ja kerronta kehittyvät tekijöiden monimuotoisuuden myötä. Tässä on nyt leikkikenttä avoinna kaikenlaisille tekijöille, Pauliina Motturi toteaa.