Hyppää pääsisältöön

Vanhempien seksikoulu osa 1: Halaa!

Toisensa juuri löytäneet rakastavaiset koskettelevat ja halaavat toisiaan paljon ja melkeinpä jatkuvasti. Ajan myötä halausyhteys saattaa katketa, mutta sen voi palauttaa. Toisen halauksessa tietää olevansa hänelle tärkeä ja arvokas.

Tehtävä 1: Halaa!
Ystäviä ja tuttavia halataan usein pinnallisemmin ja pikaisemmin kuin omaa kumppania. Ajan saatossa myös omalle kumppanille annetut halaukset saattavat muuttua pintapuolisemmiksi. Tällä viikolla palautetaan mieliin läsnä oleva halaus: sellainen, joka luo halaajien välille turvallisen ja lämpimän tunteen.

Halausharjoituksen ei ole tarkoitus toimia lämmittelynä seksille. Ensimmäisellä harjoitusviikolla seksistä voi pidättäytyä jopa kokonaan.

Tee näin:
Mene kumppanisi lähelle ja katso häntä. Ota hänet halaukseen, syliin ja syleilyyn. Antakaa vartalonne painua toisiaan vasten ja pitäkää kämmenet avoinna. Olkaa läsnä ja antakaa muun maailman unohtua halauksen ajaksi. Älkää kiirehtikö irti toisistanne.

Miten usein:
Halaa kumppanisi kanssa tietoisesti vähintään viisi kertaa viikon aikana.

Näin seksikoulun esiintyjät, Saana ja Risto, kokevat halauksen merkityksen:

"Parisuhteessa ei voi halata liikaa. Olemme ottaneet tavaksi halata esimerkiksi silloin, kun toinen tulee kotiin töistä – riippumatta sen hetkisestä olotilasta. Vaikka pitkän työpäivän jälkeen olisi stressaantunut olo, se saattaa kadota pelkällä halauksella. Haluamme opettaa myös lapsillemme, että halaaminen on tärkeä ja luonnollinen tapa näyttää tunteita."

Halaaminen viestii: olet tärkeä

Halaamalla tunnetaan, kosketetaan, kuullaan, nähdään ja puhutaan ilman sanoja. Halaamalla ollaan kontaktissa toiseen ihmiseen.

Turvallinen yhteys toiseen on kiintymyssuhdeteorian perusasia. Toisen halauksessa tietää olevansa hänelle tärkeä ja arvokas.

Toisensa juuri ikään löytäneet koskettelevat ja halaavat toisiaan paljon ja melkeinpä jatkuvasti. Vaikka halausyhteys hiipuisi, sen voi aina palauttaa ja se myös kannattaa palauttaa.

Pari, joka löytää uudelleen hyvän yhteyden toiseen, myös koskettelee ja halaa. Käytä tätä tietoa parisuhteessasi. Kurkottele kumppaniasi kohti, se on merkki halustasi hyvään tunneyhteyteen. Hyväksy myös se, että toisinaan epäonnistuu antamaan toiselle sitä, mitä hän todella tarvitsee.

Artikkelia varten haastateltu: Tarja Santalahti, kliininen seksologi, psykoterapeutti, Väestöliiton Familia Oy

Info: Tässä on ollut ulkoinen upotus, joka nyt ei enää toimi, ja siksi on poistettu.

Lue myös:

Tutustu muihin Vanhempien seksikoulun harjoitteisiin.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live: Twitterissä puhuttua.
Marja Hintikka Live: Twitterissä puhuttua. Kuva: Hans Weckman, Yle tilastot
Marja Hintikka Live, seksi, jakso 2
Marja Hintikka Live, seksi, jakso 2 Kuva: Shutterstock jakso 2
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.