Hyppää pääsisältöön

Lännenratsastuksessa tavoitellaan harmoniaa


Lännenratsastus on Pohjois-Amerikassa kehittynyt ratsastuslaji, joka perustuu karjapaimenten työhön. Lajissa tavoitellaan saumatonta yhteistyötä ratsastajan ja hevosen välillä. Jotta karjapaimen pystyy tekemään työnsä ratsain, hevonen on hallittava vähin avuin.

Karjapaimenen työstä lännenratsastus on kehittynyt myös viihteelliseksi harrastamiseksi ja kilpailemiseksi, ja levinnyt Atlantin yli Eurooppaan. Käytännöllisyys korostuu kuitenkin edelleen kaikissa lännenratsastuksen muodoissa.

Ratsuksi kelpaa minkä rotuinen hevonen tahansa, mutta eniten lännenratsastuksessa käytetään lajiin kasvatettua Amerikan quarterhevosta ja paint-hevosta.

Reining on lännenratsastuksen kuninkuuslaji

Lännenratsastus jakautuu noin kahteenkymmeneen eri lajiin, joista Suomessa yleisimmät ovat kuninkuuslajiksi kutsuttu reining ja all around –lajit. Reining-luokassa ratsastetaan ohjelma, johon kuuluu muun muassa nopeita käännöksiä ja liukupysähdyksiä. Tavoitteena on pehmeä yhteistyö ja järkkymätön kontrolli. Pienikin virhe kertoo kontrollin puutteesta ja merkitsee pisteiden vähennystä.

Reining on ainoa FEI:n hyväksymä lännenratsastuksen laji. Siinä on kilpailtu maailmanmestaruustasolla vuodesta 2002. Suomen mestaruudesta on kamppailtu vuodesta 2007. Katsojat ovat iso osa reining-luokkien tunnelmaa, ja taustalla soi perinteen mukaan rockhenkinen musiikki.

Portin avaamisesta vauhdikkaaseen barrel racingiin

All around –lajeja ovat trail sekä western pleasure, –horsemanship ja –riding. Trailissa ratsastetaan rata, jossa vastaan tulevat esteet jäljittelevät luonnossa vastaan tulevia haasteita. Rataan kuuluu esimerkiksi portin avaaminen ja sulkeminen, sekä joskus esimerkiksi puusta rakennetun sillan ylittäminen. Esteitä on radalla noin kahdeksan.

Eräs maailmalla tunnettu laji on myös elokuvista tuttu barrel racing, jossa kolme tynnyriä kierretään määrätyssä järjestyksessä mahdollisimman nopeasti.
Kaikissa lännenratsastuksen lajeissa korostuu hevosen ja ratsastajan vankkumaton yhteistyö, harmonia ja se, että hevonen reagoi pehmeästi kaikkiin ratsastajan apuihin.

Bootsit jalassa kilparadalle

Lännenratsastuksessa hevosen varustus eroaa roimasti englantilaisesta ratsastuksesta. Suitsissa ei käytetä turpahihnaa. Kuolaimiksi käyvät nivel- tai kankikuolaimet sekä hackamore, jossa hevosen suuhun ei laiteta kuolaimia. Satulan on oltava lännensatula. Lännensatulaan kuuluu selkeä etukaari ja korkea takakaari. Etukaaressa on nuppi, johon karjapaimen on perinteisesti saanut lasson toisen pään kiinni.
Ratsastajalla on päällään pitkähihainen kauluspaita ja pitkälahkeiset housut. Päässään hänellä on joko lännenhattu tai turvakypärä ja jaloissa cowboy-bootsit. Vaikka lännenratsastus voi lajista riippuen olla hyvinkin villiä, kypärän käyttöä ei juuri harrasteta. Ala-ikäisillä se on kuitenkin pakollinen. Western-tyyliset kannukset sallitaan, ja niissä saa olla vapaasti pyörivät rissat. Lajin tyylisääntöjä noudattaen pukeutunut lännenratsastaja näyttääkin aivan esikuvaltaan eli karjapaimenelta.

Huom! Ystävän hevonen suosittelee turvakypärän käyttöä myös lännenratsastuksessa.

Teksti Mervi Majoinen

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.