Hyppää pääsisältöön

Lännenratsastuksessa tavoitellaan harmoniaa


Lännenratsastus on Pohjois-Amerikassa kehittynyt ratsastuslaji, joka perustuu karjapaimenten työhön. Lajissa tavoitellaan saumatonta yhteistyötä ratsastajan ja hevosen välillä. Jotta karjapaimen pystyy tekemään työnsä ratsain, hevonen on hallittava vähin avuin.

Karjapaimenen työstä lännenratsastus on kehittynyt myös viihteelliseksi harrastamiseksi ja kilpailemiseksi, ja levinnyt Atlantin yli Eurooppaan. Käytännöllisyys korostuu kuitenkin edelleen kaikissa lännenratsastuksen muodoissa.

Ratsuksi kelpaa minkä rotuinen hevonen tahansa, mutta eniten lännenratsastuksessa käytetään lajiin kasvatettua Amerikan quarterhevosta ja paint-hevosta.

Reining on lännenratsastuksen kuninkuuslaji

Lännenratsastus jakautuu noin kahteenkymmeneen eri lajiin, joista Suomessa yleisimmät ovat kuninkuuslajiksi kutsuttu reining ja all around –lajit. Reining-luokassa ratsastetaan ohjelma, johon kuuluu muun muassa nopeita käännöksiä ja liukupysähdyksiä. Tavoitteena on pehmeä yhteistyö ja järkkymätön kontrolli. Pienikin virhe kertoo kontrollin puutteesta ja merkitsee pisteiden vähennystä.

Reining on ainoa FEI:n hyväksymä lännenratsastuksen laji. Siinä on kilpailtu maailmanmestaruustasolla vuodesta 2002. Suomen mestaruudesta on kamppailtu vuodesta 2007. Katsojat ovat iso osa reining-luokkien tunnelmaa, ja taustalla soi perinteen mukaan rockhenkinen musiikki.

Portin avaamisesta vauhdikkaaseen barrel racingiin

All around –lajeja ovat trail sekä western pleasure, –horsemanship ja –riding. Trailissa ratsastetaan rata, jossa vastaan tulevat esteet jäljittelevät luonnossa vastaan tulevia haasteita. Rataan kuuluu esimerkiksi portin avaaminen ja sulkeminen, sekä joskus esimerkiksi puusta rakennetun sillan ylittäminen. Esteitä on radalla noin kahdeksan.

Eräs maailmalla tunnettu laji on myös elokuvista tuttu barrel racing, jossa kolme tynnyriä kierretään määrätyssä järjestyksessä mahdollisimman nopeasti.
Kaikissa lännenratsastuksen lajeissa korostuu hevosen ja ratsastajan vankkumaton yhteistyö, harmonia ja se, että hevonen reagoi pehmeästi kaikkiin ratsastajan apuihin.

Bootsit jalassa kilparadalle

Lännenratsastuksessa hevosen varustus eroaa roimasti englantilaisesta ratsastuksesta. Suitsissa ei käytetä turpahihnaa. Kuolaimiksi käyvät nivel- tai kankikuolaimet sekä hackamore, jossa hevosen suuhun ei laiteta kuolaimia. Satulan on oltava lännensatula. Lännensatulaan kuuluu selkeä etukaari ja korkea takakaari. Etukaaressa on nuppi, johon karjapaimen on perinteisesti saanut lasson toisen pään kiinni.
Ratsastajalla on päällään pitkähihainen kauluspaita ja pitkälahkeiset housut. Päässään hänellä on joko lännenhattu tai turvakypärä ja jaloissa cowboy-bootsit. Vaikka lännenratsastus voi lajista riippuen olla hyvinkin villiä, kypärän käyttöä ei juuri harrasteta. Ala-ikäisillä se on kuitenkin pakollinen. Western-tyyliset kannukset sallitaan, ja niissä saa olla vapaasti pyörivät rissat. Lajin tyylisääntöjä noudattaen pukeutunut lännenratsastaja näyttääkin aivan esikuvaltaan eli karjapaimenelta.

Huom! Ystävän hevonen suosittelee turvakypärän käyttöä myös lännenratsastuksessa.

Teksti Mervi Majoinen

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.

 • Unelmien ratsastusleirillä tärkeintä on oma motivaatio

  Tärkeintä ratsastusleirille on pakata mukaan hyvä asenne.

  Aiotko tänä kesänä ratsastusleirille? Monen ratsastajan pitkä odotus päättyy, kun leirit starttaavat kesän koittaessa. Miten tehdä omasta leirikokemuksesta unelmien täyttymys? Kun hevoset hoidetaan ratsastusleirillä hyvin, niiden kanssa on mukavaa oppia uusia asioita. Samoin onnistunut leiri pitää sisällään hyvää ruokaa, kannustavat opettajat, tarpeeksi vapaa-aikaa sekä mukavia leirikavereita.

 • Ystäväni hevosen Instagram-vinkit

  Mitkä ovat Ystäväni hevosen suosikkitilit Instassa?

  Instagramin kautta voi helposti seurata muiden hevosihmisten elämää. Jos tallille pääsee vain kerran viikossa, hevosikävää voi lievittää monilla toinen toistaan ihanammilla kuvilla ja videoilla. Ystäväni hevonen listasi muutamia inspiroivia suosikkitilejä. Seuraatko jo näitä kaikkia? Instagramista saa paljon inspiraatiota ja motivaatiota omaan harrastukseen.