Hyppää pääsisältöön

Miltä tuntuu, kun koko parisuhde onkin valhetta?

sydän
sydän marja hintikka live

Mies jättää naisen, joka on raskausviikolla 10. Miltä tuntuu, kun kaikki mitä on kuvitellut todeksi, paljastuukin valheeksi? Pirjolle kävi näin. Tämä on hänen tarinansa.

Kun Pirjo tekee raskaustestin, häntä jännittää vähän. Edellinen yritys on päättynyt keskenmenoon. Mutta Kallen kanssa on sovittu, että yritetään vielä. Ja kun on kestänyt keskenmenon, kestää kaiken.

Testi näyttää positiivista.

Pirjoa jännittää vähän. Sitten tulevat innostuksen väreet: tätä on onni.

Kalle on ihana, avoin. On puhuttu perheestä, omakotitalosta, vauvan pienestä pehmeästä kädestä. Myös Pirjon kymmenvuotias tytär rakastaa Kallea, sanoo ryhtyvänsä isosiskoksi. Ja Kalle, hän haaveilee olevansa isä, työntävänsä vaunuja, vielä kerran.

Mutta kun Pirjon kymmenes raskausviikko alkaa, Kalle sanoo, ettei oikeastaan haluakaan perhettä, ainakaan Pirjon kanssa.

Kun matto vedetään alta

Ensin tulee epäusko.

- Pahinta ei ollut jättäminen, sen vielä ymmärtäisin. Mutta että Kalle petti kaikki suunnitelmat. Kaikki se, mihin olin uskonut, vedettiin äkkiä pois, Pirjo sanoo.

Pirjo näkee Kallen vielä kolme kertaa. Sairaalassa, lastenvalvojalla, oikeussalissa. Kolme kertaa. Miehen, jonka kanssa unelmoi perheestä, talosta ja tulevaisuudesta. Miehen, joka kesti hänen kanssaan keskenmenon, käsi kädessä.

- Toinen lapsi ilman isää tähän maailmaan, Pirjon tytär sanoo.

Pirjo ei ole naiivi. Hänellä on taustaa ja kaksi tutkintoa, hyvä työpaikka ja lapsi. Jälkikäteen hän näkee, että olisi ehkä voinut ajatella toisin. Mutta hän on aina rakastanut heittäytyä. Elämä on kantanut, hän on luottanut. Nyt on ehkä toisin.

Mikä oli kaiken takana?

Pirjo saa tietää, että Kallella on toinen nainen. Oli jo silloin, kun Pirjon odottama vauva sai alkunsa. Jo silloinkin, kun päätettiin jättää ehkäisyt, sitoutua. Ottaa se suuri askel.

- Syö naisellisuutta ihan hirveästi, että sinut jätetään ja petetään juuri, kun olet raskaana. Että toinen lähtee, kun olet antamassa sen, mikä on naiseudessa syvintä ja arvokkainta, Pirjo pohtii.

Pian käy ilmi, että mikään, mitä Kalle on puhunut, ei ole totta. Puhe perheestä, lastenvaunuista, omakotitalosta. Puhe suhteesta, rakkaudesta, sitoutumisesta. Pirjolla on epätodellinen olo. Hänen on vaikea kuvitella Kallesta mitään näin pahaa. On vaikea uskoa, että lupaukset ja unelmat eivät merkinneetkään Kallelle mitään. Pirjo on luottanut, ollut lähellä, hehän ovat käyneet yhdessä läpi keskenmenon.

- Voin hyväksyä, että joku kypsyy minuun, jättämisen tai jopa pettämisen, mutta en sitä, että mies valehtelee kaikesta ja jättää syntymättömän lapsensa, Pirjo sanoo.

Pirjo kävelee joka aamu toisen naisen työpaikan ohi ja kiittää mielessään, ettei ole mustasukkaista tyyppiä. Jos olisi, ei olisi takeita siitä, mitä voisi tapahtua. Äkkiä kaikki tuntuu epävarmalta.

- En voinut enää luottaa mihinkään tai kehenkään. En uskonut, että pystyisin tekemään enää mitään. Todellisuudesta oli tullut absurdia, mikään ei ollut sitä miltä näytti. Ei asiat eikä ihmiset, Pirjo kertoo.

Vauvan Pirjo aikoo kuitenkin pitää.

Apua!

Kun hätä on pahin, apuun tulevat ystävät ja omat vanhemmat.

Vanhemmat ovat läheisiä ja ymmärtävät. Heistä on hienoa, että tulossa on uusi lapsenlapsi. Isä, joka on nähnyt paljon, ymmärtää jo asioiden todellisen laidan ja näkee, että Kalle ei tule enää takaisin. Ystävien kanssa taas on aina puhuttu kaikki. Eivätkä he jätä nytkään.

- He sanovat, että tipahda sitten, me otamme kopin. He vievät Porvooseen jokirantapiknikille ja Pori Jazziin, käskevät syömään kun en itse ymmärrä.

Mutta oikeastaan vasta, kun ystävä lahjoittaa vanhat äitiysvaatteensa, Pirjo ymmärtää, että se on totta: raskaus, vauva, uusi elämä. Vähän toisenlainen kuin mitä oli suunniteltu, mutta uusi kuitenkin.

Kohti selviytymistä

Pikku hiljaa Pirjo alkaa nousta pahimmasta, mutta ei se helppoa ole. Hän päättää, että pitää olla yksi asia, jota kohden mennä. Muu saa kaatua ympärillä.

- Piti vihdoin hyväksyä se, mikä oli tapahtunut. Tilannetta en voinut enää korjata, mutta vauvaa voisin vielä suojella. Söisin, nukkuisin, odottaisin. Pitäisin vauvasta huolta.

Se yksi asia on vauva.

Odottavien maailma tuntuu olevan suunniteltu pareille ja perheille. Pirjo on aina yksin. Aluksi se ärsyttää. Sitten siitä tulee hänen juttunsa, vähän niin kuin ominaispiirre. Kallesta ei kuulu mitään.

Petetyksi tulemisen työstäminen vie aikaa. Pirjo puhuu ystävilleen, vanhemmilleen, terapeutille. On vaikea luottaa mihinkään. On iloa ja surua, limittäin, pää raskaudesta sekaisin.

- Eroa käsitellään kevyesti, mutta oikeasti se on hirveä prosessi, joka kestää ja kestää ja vie terveyden. Prosessi, joka ei lopu, vaikka mielessäsi kuvittelet kaiken olevan jo ohi. Pirjo pohtii.

Uusi elämä

Vihdoin on aika. Vauva syntyy, mutta elottomana, napanuora kaulansa ympärillä. Se on sininen, veltto ja näyttää aivan isältään. Kaikki on kuin unta, eikä Pirjo osaa rakastaa vauvaa, vielä. Itse asiassa hän ei tunne mitään, tunteet tulevat paljon myöhemmin, kun kaikki on jo paremmin.

Vielä ei tiedetä, miten tulee käymään.

Kun Kalle ilmestyy synnytysosastolle, hoitajat odottavat viereisessä huoneessa. He tuntevat taustat ja tietävät, että tällaiset tapaukset voivat äityä arvaamattomiksi. Kalle kuitenkin lähtee. Isyyttä hän ei myönnä ennen kuin testi näyttää positiivista. Vasta myöhemmin Pirjoa alkaa pelottaa, mitä tapahtuu, jos Kalle aikoo mukaan kuvioon.

Sairaalassa käy hyvin. Mutta vieläkin Pirjoa kauhistuttaa, että vauva näyttää aivan isältään. Se ei ole vauvan syytä vaan kohtalon ivaa. Vauva on oma ihana ihmisensä, kaiken rakkauden arvoinen.

Kuka huijasi?

Viimeisen kerran Pirjo tapaa Kallen oikeudessa. Enää ei puhuta tulevaisuudesta tai omakotitalosta, pienistä käsistä tai vaunujen työntämisestä. Puhutaan isyydestä, elatusmaksuista, siitä kuka tiesi ja mitä.

Oikeudenkäynti pelottaa Pirjoa yllättävän paljon. Mukana on luottoystävä. Silti pelko ei jätä ihan kokonaan.

- Kalle vääristää kaiken toiseksi. Valat vannottuaan hän sanoo, että pakotin hänet suojaamattomaan seksiin, ettei osannut arvata minun tulevan raskaaksi. Hän väittää, ettemme edes seurustelleet, että olin keksinyt kaiken.

Kalle kertoo oikeudessa todellisuudesta, jota Pirjo ei tunne. Siinä mitään suhdetta ei ole. Siinä Pirjo on huijannut viattoman miehen seksiin ja lapsensa isäksi.

- On ihan helvetin loukkaavaa, kun toinen latelee sellaisia valheita, eikä voi sanoa takaisin mitään.

Sitten kaikki on ohi.

Elämä jatkuu

Sinisestä vauvasta kasvaa ihana pieni Hanna-tyttö, joustava ja iloinen. Tyttö, joka ei halua valehdella koskaan. Kun Hanna myöhemmin kysyy isästään, Pirjo kertoo, että isä jätti hänet, ei vauvaa. Kallea hän ei halua tytön tapaavan, valheet pelottavat yhä.

Nyt, vuosia tapahtuneen jälkeen, Pirjo ajattelee, että pieniä merkkejä oli näkyvissä, kuin vihjeitä tulevasta. Kallen pieniä valheita, eri versioita tapahtumista. Juttu, joka kerrottiin eri tavalla. Olisi vain pitänyt nähdä ja oivaltaa.

- En ajatellut sitä silloin sen enempää.

Nyt, vuosia tapahtuneen jälkeen, Pirjo kokee olevansa vihdoin jaloillaan. Arki on hyvää, lapset tasapainossa. Uudelleen hän ei ole uskaltanut rakastua.

- En uskalla edes ajatella, että pitäisi miettiä, voiko johonkin luottaa.

Henkilöiden nimet on muutettu.

Toimittaja: Leena-Kaisa Laakso

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live: Twitterissä puhuttua.
Marja Hintikka Live: Twitterissä puhuttua. Kuva: Hans Weckman, Yle tilastot
Marja Hintikka Live, seksikoulu, halaus
Marja Hintikka Live, seksikoulu, halaus seksikoulu
Marja Hintikka Live, seksi, jakso 2
Marja Hintikka Live, seksi, jakso 2 Kuva: Shutterstock jakso 2
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.