Hyppää pääsisältöön

Sananvapaus on demokratian vankka peruspilari Suomessakin

Yle Forumin puhujat 2015
Yle Forumin esiintyjät 2015 Yle Forumin puhujat 2015 yle forum

”Valitsemalla sananvapauden Yle Forum -seminaarin aiheeksi haluamme korostaa aiheen tärkeyttä. Demokraattisessa yhteiskunnassa sananvapaus voi hyvin. Sananvapaus on demokratian peruspilari. Jokaisen sukupolven pitää tämä itse oivaltaa, ymmärtää, haluta ja varmistaa jälkeensä tuleville”, sanoi Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen avatessaan Yle Forum -keskustelutilaisuuden Helsingin yliopiston juhlasalissa

Yle Forum järjestettiin tiistaina osana Ylen sananvapausviikkoa. Seminaarin pääpuhujia olivat ensimmäistä kertaa Suomessa esiintynyt Flemming Rose, ulkomaantoimituksen päällikkö Jyllands-Posten -lehdestä sekä kirjailijoiden sananvapausjärjestön, Suomen PEN:in puheenjohtaja, kirjailija Sirpa Kähkönen.

Kansainväliset standardit sananvapaudelle

Jyllands-Postenin Flemming Rose toivoi maailmanlaajuisia standardeja sananvapaudelle. Rosen mukaan sananvapauden ainoa hyväksyttävä raja on, että kiihotus väkivaltaan kielletään.

“Me kaikki tarvitsemme monikulttuuristuvassa maailmassa yhä enemmän sietämistä, suvaitsevuutta ja paksua nahkaa. Etäältä on helppoa olla suvaitseva, läheltä vaikeampaa. Kulttuurien, uskontojen ja etnisten ryhmien monimuotoisuus lisääntyy nykyajan kansainvaellusten myötä ja teknologian kehityksen ansiosta tieto leviää maailmanlaajuisesti”, Flemming Rose tiivisti.

“Tärkeätä on ymmärtäminen ja hyväksyminen. Kun tieto leviää, alkuperäinen asiayhteys, konteksti, katoaa”, Rose sanoi.

Sananvapauden omaksuminen tärkeätä

Suomen PEN:in puheenjohtaja Sirpa Kähkönen muistutti puheenvuorossaan, että sananvapaus ei ole päämäärä sinänsä, vaan se on väline. Hän ehdottaa,että kouluihin palautettaisiin vanha aine, kansalaistaito, sisältönä sananvapauden monipuolinen käsittäminen ja omaksuminen.

Helsingin yliopiston juhlasalissa pidettyyn avoimeen Yle Forum -seminaariin osallistui yli 300 sananvapaudesta kiinnostunutta. Yle Forum aloitti samalla Ylen vuosittaisten tapahtumien sarjan.

Yle Forum on nähtävissä tekstitettynä Yle Teema-kanavalla tiistai-iltana klo 21.00 ja verkossa Yle Areenassa.

Sananvapausviikko jatkuu Yle Teemalla ja Yle Puheessa sunnuntaihin saakka.

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Lauri Kivinen, Yle, p. 09 14801
Viestintäjohtaja Reija Hyvärinen, p. 040 750 2999