Hyppää pääsisältöön

Telluurian luoja Vladimir Sorokin

Sorokin Venäläisen kirjaliisuuden seuran tilaisuudessa 5.10.2015
Sorokin Venäläisen kirjaliisuuden seuran tilaisuudessa 5.10.2015 Kuva: Yle, kuvan ottanut kirjoittaja kirjailija vladimir sorokin

Telluuria ilmestyi meillä lokakuussa, sen on suomentanut Anna Taitto. Vladimir Sorokin vieraili Suomessa ja häntä kuultiin Venäläisen kirjallisuuden seuran tilaisuudessa Helsingin Metsätalolla. Sorokinia haastatteli tämän teoksia ruotsintanut yliopistonlehtori Ben Hellman. Kuva Sorokinista venäläisen kirjallisuuden kuohuttajana täydentyi monin uusin sävyin.

Vladimir Sorokin esiintyi Helsingin Metsätalolla 5.10.2015
Vladimir Sorokinin teokset Vladimir Sorokin esiintyi Helsingin Metsätalolla 5.10.2015 Kuva: Yle, kuvan ottanut kirjoittaja vladimir sorokinin teokset

Neuvostoihmisen elämästä kolmasosa kului jonoissa, tsaarin Venäjällä kolmasosa ihmisen elämästä kului kirkossa

Kun Sorokin 1970-luvun lopulla alkoi kirjoittaa hän ei edes ajatellut tekstiensä julkaisemista. Siihen aikaan moskovalaisissa underground-piireissä kirjoitettiin lähinnä ystäville. Niinpä kirjailijan esikoisteos
Jono ilmestyi vasta 1985 Pariisissa Sintaksis-kustantamon julkaisemana.
Kun Ben Hellman kysyi kirjailijalta tämän esikuvista, Sorokin kertoi arvostavansa suuresti Gogolin ja Tolstoin teoksia. Tärkeitä hänelle ovat myös Daniel Harms, Vladimir Nabokov, Varlam Shalamov ja Andrei Platonov.

Kirjoittaessa Sorokinille on tarpeen tietty etäisyys kuvaamistaan asioista. Hän ei koe tarvetta olla tekstinsä sisällä vaan haluaa säilyttää etäisyyden. Sorokin käyttää useita erilaisia tyylejä. Omimmaksi genrekseen hän kokee groteskin fantasian, se on hänelle työkalu Venäjän nykytodellisuuden kuvaamiseksi. Realistisen romaanin kielellä nykytodellisuutta on kirjailijan mielestä mahdoton tavoittaa koska se on Venäjällä äärimmäisen groteski. Olennaisen nykyisyydestä tavoittaa helpommin peilaamalla sitä menneisyyteen tai tulevaisuuteen.

Tellur, Moskovia, Pyhän sodan tuulet, leskikuningatar, poikapari takaavat vauhdin

Telluuria koostuu 50 luvusta. Henkilöt, tapahtumapaikat ja kerronnan tyylilaji vaihtuvat vauhdilla. Romaanin kokoaa yhdeksi Altain vuoristosta louhittava huume tellur ja se, että tapahtumat palaavat aina väliin kuvitteelliseen Moskoviaan. Siinä tavataan tellurin koukkuun jäänyt televisiojuontaja, jota terrorisoi korvanapin kautta tuottaja. Pyhän sodan tuuli viuhuu Euroopan yllä. Leskikuningatar Dorothea Charlottenburgilaisen kyltymätöntä himoa tyydyttämään valjastettu veitikkayhteisö kuorsaa, tuhisee, nauraa röhöttää tai itkee unissaan. Poikapari Patrick ja Engelbert suuntavat kuherruskuukauden viettoon eksoottisiin maihin, ensiksi - minnekäs muualle kuin stalinistiseen sosialistiseen neuvostotasavaltaan.

Vladimir Sorokin on tottunut siihen, että hänen teoksensa kuohuttavat. Vuonna 2002 Sorokin joutui myrskyn silmään kun putinmieliset nuoret haastoivat kirjailijan oikeuteen syyttäen tätä pornografian levittämisestä. Viimeinen niitti lienee ollut Sorokinin romaani Sininen rasva, jossa kirjailija rienaa railakkaasti neuvostoajan klišeitä. Sinisessä rasvassa tavataan muun muassa Stalin ja Hruštšev harrastamassa seksiä keskenään. Uhka kuuluu kirjailijan elämään, jos hän tekee työnsä rehellisesti, Sorokin kuittaa. Hän kertoo, että 2002 oikeudenkäynti kuivui kokoon. Silloin venäläinen yhteiskunta oli huomattavasti terveempi kuin nyt ja älymystö reagoi voimakkaasti tapahtumiin, Sorokin lisää.

Telluuria ilmestyi venäjäksi 2013. Sorokin kertoi, ettei ole sen jälkeen juuri kirjoittanut proosaa. Telluuria oli työnä raskas. Maailma muuttuu juuri nyt niin nopeaan tahtiin, että on vaikea pysyä perässä. Kirjailijan pitää osata myös vaieta vaikka se onkin vaikeaa, toteaa Vladimir Sorokin. Kirjailija keskittyy nyt elokuvaprojekteihinsa ja kirjoittaa uutta oopperalibrettoa.

 • Tatuointi on kantajalleen ikuinen, mutta taideteoksena lyhytikäinen

  Tatuoinneissa näkyy erilaisia tyylisuuntia ja muoteja.

  Tatuoinnin ottaminen sattuu ja teon peruuttaminen on hyvin vaikeaa. Tatuointi on merkki, jolla halutaan kertoa asioista, jotka ovat kantajalleen elinikäisesti tärkeitä. 80-luvun puolivälissä tatuointeja alkoi näkyä tuttavapiiriini kuuluvilla henkilöillä, myös naisilla. Tatuoinnit kiinnostivat, koska niihin liitettiin edelleen normiyhteiskunnan reunalla tai ulkopuolella elämisen leima.

 • Avaruusromua: Unelmia, epävarmuutta vai paratiisi?

  Millaista musiikkia synnyttää Marian tarjoama paratiisi?

  Hän luuli tavallisia majataloja lumotuiksi linnoiksi. Hän luuli lampaita kääpiöiksi ja tuulimyllyjä jättiläisiksi. Jostakin syystä sadan vuoden takainen, Maria Åkerblomin johtaman uskonlahkon tarina tuo mieleen Don Quijoten, ja päinvastoin. Mitä nuo tarinat kertovat? Mitä ne tarjoavat? Unelmia, turvaa ja pelastusta? Pyhyyttä, pelkoa ja ekstaasia? Millaista musiikkia synnyttää Marian tarjoama paratiisi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Katkeroidu elämälle ja riitele perinnöstä Vartion mestariteoksen hengessä – osallistu Lukupiiriin!

  Osallistu keskusteluun tai soita studioon la 28.3. klo 19!

  Hänen olivat linnut on kertomus pappilan palon seurauksista, sukuriidoista, perhehelvetistä ja pikkukylän sosiaalisesta todellisuudesta. Marja-Liisa Vartion romaania on pidetty yhtenä suomalaisen modernin kirjallisuuden merkkiteoksena. Kirjan kahden onnettoman, rakkautta vaille jääneen naisen tarinan, voi hyvin lukea feministisenä kannanottona.

 • Koronasta bamlataan eri tavalla Stadissa kuin landella

  Slangista ja koronasta on erilaisia fiiliksiä.

  Jengillä on snadisti erilaiset vibat slangin oikeaoppisuudesta, kuten tällä hetkellä myös koronaepidemiasta. Aristoteleen kantapään toimittaja funtsi, että koska tilanne maailmassa ei ole just nyt yhtään kliffa, täytyy koronasta skrivaa myös omalla slangilla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Viisi tapaa pelastaa pörriäinen – valitse omasi ja merkkaa tekosi!

  Pölyttäjiä voi auttaa pihassa ja parvekkeella.

  Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin. Miten sinä haluat auttaa: kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse tekosi laskuriin.

 • Eurovision Diaries – Viisupäiväkirjat

  Viisupäiväkirjat näyttää maailman euroviisufanin silmin.

  Dokumenttikokonaisuudessa fanit ympäri maailmaa kuvaavat vuoden verran elämäänsä ja fanitustaan, odotuksen huipentuessa euroviisuihin Tel Avivissa Israelissa. Soraääniäkin kuuluu, politiikkaa pohditaan ja vähemmistöt saavat äänensä esiin viisujen glitterin alta. Päiväkirjoissa esiintyy faneja 25 maasta, Ukrainasta Turkkiin ja USA:sta Venäjälle. Tavalliselle pulliaiselle viisut ovat vuosittainen toukokuinen laulukilpailu, mutta viisufanit elävät euroviisuja ympäri vuoden, missä päin maailmaa tahansa. Fanit käyvät omilla viisuleireillä, viisuristeilyillä ja tekevät omia versioita lempibiiseistään. Olennainen osa viisuja on fanaattisten fanien pyörittämä viisufanimedia, joka suoltaa viisu-uutisia 24/7.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri