Hyppää pääsisältöön

Valistusfilmeissä koti oli emännän mitta

Aikanaan lyhytelokuvat tarjosivat valistusta naisille: ne opettivat siivoamista, kodinhoitoa, ruoanlaittoa sekä esittelivät uusia kodinkoneita. Koti oli emännän mitta ja keittiö naisen valtakunta. Miltä näyttää naisen rooli 1940–1960-lukujen valistusfilmeissä ja mainoksissa 2000-luvun naisten silmin?

Filmeissä esitetty naisen rooli saa studiovieraat Heli Halosen, Tiia Sihvosen ja Tarja Thomsonin nauramaan. Heidän mielestään se muistuttaa palvelijaa ja toisinaan miehen kaitsijaa. Useissa filmeissä käytetty sana "emäntä" särähtää naisten korvaan.

Tossa se on kuin ton miehen äiti.

Positiivisena naiset näkevät sen, että kotityötä sentään kutsuttiin selvästi työksi ja puhuttiin työviikosta.

Kodinhoitoa opetettiin valistusfilmeissä pieteetillä. Paidan silittämistä opettava filmi saa Helin, Tiian ja Tarjan nauramaan. Silittämisessäkin näyttää olevan protokolla, jota tulee noudattaa.

Miehen ja naisen erilaiset roolit näkyvät myös pesukonemainoksessa, jossa kuvaillaan, kuinka naisen elämä helpottuu, eikä hän "ole enää koskaan vihainen", kun on uusi pyykkikone helpottamassa elämää. Mies toteaa taustalla, että hänen täytyy kiirehtiä töihin. Työelämä pitää siis miehen kiireisenä ja naisen paikka on olla kotona.

Tulee mielikuva, että naisen tehtävä oli palvella miestä.

Otteessa Harkiten helpommaksi -filmistä käy selväksi se, että perheen ruuat on tehtävä itse ja nainen on se, joka ne tekee. Mies korkeintaan auttelee sunnuntaina, mutta on lähinnä lapsenomaisessa roolissa keittiössä. Kyseinen valistusfilmi sekä muita ohjelmassa nähtyjä pätkiä, on katsottavissa kokonaisuudessaan alla.

Ohjelmassa esitettyjä valistusfilmejä ja mainoksia

Perheenemäntää neuvotaan mm. valmistamaan sunnuntain ruuat mahdollisimman pitkälle jo lauantaina, jotta aikaa jää myös levolle. Mieheltä ei ole syytä odottaa liikoja ruuanlaitossa: "Tässä touhussa perheen miesväki on parhaan kykynsä mukaan äidin apuna, tai ainakin hänen seuranaan."

"Vain paras on hyvä sinulle", aviomies hymyilee vaimolleen ostettuaan pesukoneen. Sitten hän kiirehtii iltatöihin toimistolle, jossa kehottaa työkaveriaan hankkimaan vaimolleen samanlaisen.

Savon messuilla esiteltiin astianpesukonetta: "Perheenemäntä joutuu tiskaamaan keskimäärin neljä vuotta elämässään, joten kone joka pesee, huuhtelee ja kuivaa astiat on tervetullut suomalaiseenkin kotiin."

"Hohtavan puhdas on aina ollut unelmani", kertoo perheen äiti Suno-pesujauhemainoksessa.

Kuluttajakalenteri-ohjelmassa opetettiin, miten kauluspaitoja pestään, hoidetaan ja silitetään.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto