Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Vuoden 1970 voittajat Pavel Kogan ja Liana Isakadze

viulisti Liana Isakadze
viulisti Liana Isakadze Kuva: Yle liana isakadze

Vuonna 1970 Sibelius-viulukilpailu järjestettiin toista kertaa. Silloin voittajia saatiin peräti kaksi kappaletta, ja he molemmat edustivat Neuvostoliittoa.

Pavel Kogan oli voittaessaan vasta 18-vuotias. Jo silloin Kogan opiskeli viulunsoiton ohella myös orkesterinjohtoa, ja hän onkin luonut loistokkaan uran nimenomaan kapellimestarina. Kogan syntyi arvostettuun muusikkoperheeseen. Hänen isänsä oli viulisti Leonid Kogan, äitinsä niin ikään viulisti Elizaveta Gilels ja enonsa legendaarinen pianisti Emil Gilels.

Pavel Kogan on vieraillut maailman eturivin sinfoniaorkestereiden johdossa, mutta elämäntyönsä hän on tehnyt Venäjällä, jossa hän on luotsannut jo vuodesta 1989 Moskovan valtion sinfoniaorkesteria.

Toinen vuoden 1970 voittaja, silloin 24-vuotias georgialainen Liana Isakadze, oli voittanut kansainvälisen viulukilpailun jo viisi vuotta aiemmin Pariisissa, ja samana vuonna voitokkaan Sibelius-kilpailun kanssa hän sijoittui kolmanneksi Tshaikovski-kilpailussa Moskovassa. Lapsitähtenä uransa aloittanut Isakadze esiintyi ensi kerran sinfoniaorkesterin solistina 9-vuotiaana ja siirtyi 14-vuotiaana Tbilisin konservatoriosta Moskovaan David Oistrahin oppilaaksi.

Isakadze on tehnyt monipuolisen uran orkesterisolistina ja kamarimuusikkona, ja hän on ollut erittäin aktiivinen festivaalien, erilaisten kamariorkesteriprojektien ja kilpailujen ideoijana ja alullepanijana.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.