Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Vuoden 1975 voittaja Yuval Yaron

viulisti Yuval Yaron
viulisti Yuval Yaron Kuva: Yle yuval yaron

Kun Sibelius-viulukilpailu järjestettiin kolmannen kerran vuonna 1975, saatiin kilpailuun ensimmäinen voittaja Neuvostoliiton ulkopuolelta. 22-vuotias Yuval Yaron edusti Israelia, mutta oli jo tuolloin muuttanut Yhdysvaltoihin saamaan oppia Jascha Heifetzilta ja Josef Gingoldilta.

Yaron raivasi välittömästi tiensä suomalaisyleisön sydämiin, ja itse kilpailuvoiton lisäksi hänet palkittiin myös kriitikoiden suosikkina sekä Sibeliuksen konserton parhaana tulkkina. Yaron onkin suomalaisten iloksi levyttänyt paljon Sibeliuksen tuotantoa viululle ja pianolle.

Nykyään Yaron tunnetaan paitsi konsertoivana viulistina sekä resitaaleissa että sinfoniaorkestereiden solistina, myös hienoista levytyksistään. Yaron on kunnostautunut erityisesti sooloviuluteosten taltioinnissa. Hänen upeat levytyksensä Eugene Ysaÿen sonaateista sooloviululle ja erityisesti Johann Sebastian Bachin sonaateista ja partitoista ovat molemmat arvostelumenestyksiä.

Esiintyvän taiteilijan uran ohella Yuval Yaron on toiminut myös pitkään opettajana yhdysvaltalaisissa musiikkikorkeakouluissa. Hän toimi yli kaksikymmentä vuotta viulunsoiton professorina vanhassa opinahjossaan Indianan yliopistossa Bloomingtonissa, ja tällä hetkellä hän hoitaa professuuria Kalifornian yliopistossa Santa Barbarassa.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.