Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Vuoden 1975 voittaja Yuval Yaron

viulisti Yuval Yaron
viulisti Yuval Yaron Kuva: Yle yuval yaron

Kun Sibelius-viulukilpailu järjestettiin kolmannen kerran vuonna 1975, saatiin kilpailuun ensimmäinen voittaja Neuvostoliiton ulkopuolelta. 22-vuotias Yuval Yaron edusti Israelia, mutta oli jo tuolloin muuttanut Yhdysvaltoihin saamaan oppia Jascha Heifetzilta ja Josef Gingoldilta.

Yaron raivasi välittömästi tiensä suomalaisyleisön sydämiin, ja itse kilpailuvoiton lisäksi hänet palkittiin myös kriitikoiden suosikkina sekä Sibeliuksen konserton parhaana tulkkina. Yaron onkin suomalaisten iloksi levyttänyt paljon Sibeliuksen tuotantoa viululle ja pianolle.

Nykyään Yaron tunnetaan paitsi konsertoivana viulistina sekä resitaaleissa että sinfoniaorkestereiden solistina, myös hienoista levytyksistään. Yaron on kunnostautunut erityisesti sooloviuluteosten taltioinnissa. Hänen upeat levytyksensä Eugene Ysaÿen sonaateista sooloviululle ja erityisesti Johann Sebastian Bachin sonaateista ja partitoista ovat molemmat arvostelumenestyksiä.

Esiintyvän taiteilijan uran ohella Yuval Yaron on toiminut myös pitkään opettajana yhdysvaltalaisissa musiikkikorkeakouluissa. Hän toimi yli kaksikymmentä vuotta viulunsoiton professorina vanhassa opinahjossaan Indianan yliopistossa Bloomingtonissa, ja tällä hetkellä hän hoitaa professuuria Kalifornian yliopistossa Santa Barbarassa.

Kommentit
  • Christoph Croisé (CHE) | Paulon sellokilpailu 2018

    Seuraa kansainvälinen kisa alusta loppuun 15.-25. lokakuuta.

    Päivitys 3.10.2018: Christoph Croisé on peruuttanut osallistumisensa. // Sveitsiläinen Christoph Croisé suorittaa Master of Music -tutkintoa Berliinin Taideyliopistossa sello-opettajanaan Wolfgang-Emanuel Schmidt. Hänet on palkittu ensipalkinnoin lukuisissa kansainvälisissä kilpailuissa.

  • Oramo tuo Langgaard-julkaisuihin uutta pöhinää

    Oramo tuo Langgaard-julkaisuihin uutta pöhinää

    Tanskalainen Rued Langgaard (1893-1952) ei löytänyt omana aikanaan kotimaassaan vastakaikua ilmaisulleen. Pitkälti itseoppinut säveltäjä jätti jälkeensä jättimäisen yli 400 teoksen myöhäisromanttisen tuotannon. Ilahduttavasti viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana kiinnostus Langgaardin tuotantoa kohtaan on kasvanut.