Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Vuoden 1985 voittajat Ilja Kaler ja Leonídas Kavákos

viulisti Leonídas Kavákos
viulisti Leonídas Kavákos Kuva: Yle leonídas kavákos

Vuoden 1985 Sibelius-kilpailussa voittajia löytyi kaksi kappaletta. Neuvostoliittoa edustanut 22-vuotias Ilja Kaler ja vasta 18-vuotias kreikkalainen Leonídas Kavákos jakoivat ensimmäisen palkinnon.

Ilja Kaler saavutti ensimmäisenä viulistina kolmen merkittävän kansainvälisen kilpailun voiton: Sibelius-viulukilpailun, Paganini-kilpailun Genovassa ja Tshaikovski-kilpailun Moskovassa.

Kaler on tehnyt sittemmin näyttävän uran konserttiviulistina, levyartistina sekä kamarimuusikkona, ja hän toimii tällä hetkellä viulunsoiton professorina Yhdysvalloissa. Kaler on myös kysytty jäsen viulukilpailujen tuomaristoissa.


Leonídas Kavákos on niin ikään yltänyt kolmeen merkittävään kilpailuvoittoon. Sibelius-kilpailun lisäksi hän on voittanut Paganini-kilpailun sekä Naumburg-viulukilpailun New Yorkissa. Kilpailumenestyksensä myötä Kavákos pääsi ensimmäisenä maailmassa tekemään palkitun levytyksen Sibeliuksen viulukonserton alkuperäisversiosta Sinfonia Lahden ja Osmo Vänskän kanssa.

Kavákos soittaa Stradivarius-viulua vuodelta 1724, mutta hän omistaa myös joitakin moderneja soittimia. Yhden Kavákosin viuluista on rakentanut suomalainen Eero Haahti.

Nykyään Kavákos niittää mainetta paitsi viulistina myös kapellimestarina, ja hän vierailee säännöllisesti muun muassa Lontoon ja Bostonin sinfoniaorkestereiden johdossa.


 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.