Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Vuoden 1990 hopeamitalisti Cristina Anghelescu

viulisti Cristina Anghelescu
viulisti Cristina Anghelescu Kuva: Yle cristina anghelescu

Viisi vuotta aiemmin voittajia löytyi peräti kaksi kappaletta, mutta vuoden 1990 Sibelius-kilpailussa ei ensimmäistä palkintoa jaettu lainkaan. Toisen palkinnon sai Romanian Cristina Anghelescu ja jaetulle kolmannelle sijalle ylsivät Islantia edustanut Sigrún Edvaldsdóttir ja Japanin Akiko Tanaka. Heistä Evaldsdóttir toimii tämän vuoden kilpailun tuomaristossa.

Cristina Anghelescu oli Sibelius-kilpailussa toiselle sijalle yltäessään jo 29-vuotias kokenut kilpailija. Hänellä oli takataskussaan muun muassa voitto Alberto Curci -kilpailusta Napolista sekä neljäs sija Moskovan Tshaikovski-kilpailusta.

Muusikkoperheeseen syntynyt Anghelescu aloitti viulunsoiton ensin isänsä opastuksella ja siirtyi sitten Bukarestin musiikkiakatemiaan, josta oli jo ehtinyt valmistua vuosia ennen menestyksekästä Sibelius-kilpailua.

Cristina Anghelescu on vieraillut useiden eturivin sinfoniaorkesterien solistina, mutta hän ei ole onnistunut luomaan samanlaista kansainvälistä uraa kuin kaikki hänen edeltäjänsä kilpailun kärjessä. Kotimaansa Romanian musiikkielämässä Anghelescu on kuitenkin merkittävä hahmo, ja hän konsertoi säännöllisesti Romanian radion sinfoniaorkesterin kanssa.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.