Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Vuoden 1995 voittaja Pekka Kuusisto

viulisti Pekka Kuusisto
viulisti Pekka Kuusisto Kuva: Yle pekka kuusisto

Vuonna 1995 Sibelius-viulukilpailu sai viimeinkin suomalaisen voittajan. Jo viisi vuotta aiemmin finalistien joukossa oli ollut kaksi suomalaista, Pekan veli Jaakko Kuusisto sekä Pekka Kauppinen, mutta 19-vuotias Pekka Kuusisto ylsi voittoon ensimmäisenä suomalaisena.

Aiemmin samana vuonna Kuopion viulukilpailun voittanut Kuusisto palkittiin myös parhaasta Sibeliuksen konserton esityksestä. Toiseksi jäi toinen upeaa uraa sittemmin tehnyt viulisti, 16-vuotias Lisa Batiashvili.

Pekka Kuusisto tunnetaan tänä päivänä paitsi yhteistyöstään sekä sinfonia- että kamariorkesterien kanssa ympäri maailman, myös genrerejat ylittävästä monipuolisesta muusikkoudestaan.

Kuusiston jo vuosia luotsaama Meidän festivaali Tuusulanjärven maisemissa tarjoaa yhden areenan yllättäville ja uutta luoville musiikillisille kohtaamisille, ja uusimpana aluevaltauksena mainittakoon ensi vuonna alkava pesti Australian kamariorkesterin kyljessä toimivan ACO Collective -jousiyhtyeen taiteellisena johtajana.

Kuusiston levytuotanto kattaa musiikkigenret Sibeliuksesta jazziin ja kansanmusiikista poppiin. Hänen muusikkoutensa lähestyminen genrerajat mielessä on kaiken kaikkiaan hedelmätöntä; yhteisenä nimittäjänä kaikessa mihin Pekka Kuusisto ryhtyy tuntuu olevan vain huikea musikaalisuus.


  • Jessica Meyer vakuuttaa ja yllättää

    Jessica Meyer vakuuttaa ja yllättää

    Yhdysvaltojen itärannikolta kuuluu taas. New Yorkissa vaikuttava Jessica Meyer toimi aiemmin ainoastaan alttoviulistina, kunnes keski-ikää lähestyessään viitisen vuotta sitten alkoi myös säveltää. Tämän vielä lyhyehkön matkan tuloksia voidaan nyt kuulla Meyerin ensimmäiseltä profiilijulkaisulta. Ensimmäisenä yllättää vahva omaäänisyys ja pirteys.

  • Kirpeän levollisia perinnesävelmiä

    Kirpeän levollisia perinnesävelmiä

    Kitaristi Heikki Ruokangas sekä harmonikansoittaja Anne-Mari Kanniainen hakeutuvat perinnesävelmien pariin samalla uutta soivaa ympäristöä hahmotellen.