Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Vuoden 1995 voittaja Pekka Kuusisto

viulisti Pekka Kuusisto
viulisti Pekka Kuusisto Kuva: Yle pekka kuusisto

Vuonna 1995 Sibelius-viulukilpailu sai viimeinkin suomalaisen voittajan. Jo viisi vuotta aiemmin finalistien joukossa oli ollut kaksi suomalaista, Pekan veli Jaakko Kuusisto sekä Pekka Kauppinen, mutta 19-vuotias Pekka Kuusisto ylsi voittoon ensimmäisenä suomalaisena.

Aiemmin samana vuonna Kuopion viulukilpailun voittanut Kuusisto palkittiin myös parhaasta Sibeliuksen konserton esityksestä. Toiseksi jäi toinen upeaa uraa sittemmin tehnyt viulisti, 16-vuotias Lisa Batiashvili.

Pekka Kuusisto tunnetaan tänä päivänä paitsi yhteistyöstään sekä sinfonia- että kamariorkesterien kanssa ympäri maailman, myös genrerejat ylittävästä monipuolisesta muusikkoudestaan.

Kuusiston jo vuosia luotsaama Meidän festivaali Tuusulanjärven maisemissa tarjoaa yhden areenan yllättäville ja uutta luoville musiikillisille kohtaamisille, ja uusimpana aluevaltauksena mainittakoon ensi vuonna alkava pesti Australian kamariorkesterin kyljessä toimivan ACO Collective -jousiyhtyeen taiteellisena johtajana.

Kuusiston levytuotanto kattaa musiikkigenret Sibeliuksesta jazziin ja kansanmusiikista poppiin. Hänen muusikkoutensa lähestyminen genrerajat mielessä on kaiken kaikkiaan hedelmätöntä; yhteisenä nimittäjänä kaikessa mihin Pekka Kuusisto ryhtyy tuntuu olevan vain huikea musikaalisuus.


 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.