Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Vuoden 2000 voittaja Sergei Khachatryan

viulisti Sergei Khachatryan
viulisti Sergei Khachatryan Kuva: Yle sergei khachatryan

Vuonna 2000 Sibelius-viulukilpailu sai kaikkien aikojen nuorimman voittajan. Vasta 15-vuotias armenialainen Sergei Khachatryan palkittiin voittonsa lisäksi Sibeliuksen konserton parhaasta esityksestä. Viisi vuotta myöhemmin Khachatryan saavutti ensimmäisen sijan myös Kuningatar Elisabet -kilpailussa Brysselissä.

Khachatryan on liittynyt menestyksekästä uraa tekevien Sibelius-kilpailun voittajien laajaan joukkoon. Hänen kauden 2015‒16 konserttikalenterinsa näyttää hengästyttävältä, ja kilpailuvoittojen lisäksi uraa on siivittänyt hänen viime vuonna vastaanottamansa Credit Suisse -nuoren taiteilijan palkinto, joka oli arvoltaan 82 000 Yhdysvaltain dollaria.

Sergei Khachatryan on konsertoinut useiden suurten eurooppalaisten, amerikkalaisten ja australialaisten sinfoniaorkesterien solistina, ja Sibeliuksen konserton lisäksi erityisesti hänen tulkintansa Dmitri Shostakovitshin ensimmäisestä viulukonsertosta on saanut ylistäviä arvioita.

Khachatryan konsertoi myös kamarimusiikkikokoonpanoissa, joissa tärkeimpänä yhteistyökumppanina toimii pianistisisko Lusine Khachatryan. Muusikkovanhempien perhe muutti Armeniasta Saksaan, kun Sergei oli 8-vuotias, mutta hän vierailee edelleen synnyinmaassaan Armeniassa vuosittain. Khachatryan kertoo myös esittävänsä mielellään konserttiensa ylimääräisinä numeroina armenialaista musiikkia.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.