Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Vuoden 2005 voittaja Alina Pogostkina

viulisti Alina Pogostkina
viulisti Alina Pogostkina Kuva: Yle alina pogostkina

Saksalainen Pietarissa syntynyt Alina Pogostkina voitti yhdeksännen Sibelius-viulukilpailun vuonna 2005. Hänet palkittiin myös parhaana Sibeliuksen konserton tulkkina.

Pogostkinan perhe muuttii Heidelbergiin Alinan ollessa 8-vuotias, ja alkuaikoina toimeentulo hankittiin katusoitolla. Viulisti-isä olikin 4-vuotiaana viulunsoiton aloittaneen Pogostkinan ensimmäinen opettaja ennen opintoja Hanns Eisler -musiikkiakatemiassa Berliinissä.

Sibelius-kilpailun Pogostkina voitti 22-vuotiaana, mutta sitä ennen hän oli ehtinyt jo voittaa nuorten viulistien Louis Spohr -kilpailun Freiburgissa sekä sijoittua neljänneksi Kuningatar Elisabet -kilpailussa Brysselissä.

Pogostkina on voittoaan seuranneen kymmenen vuoden aikana rakentanut hienoa nousujohteista uraa, ja lista orkestereista ja kapellimestareista joiden kanssa hän on konsertoinut, on hyvin vaikuttava. Pogostkina on myös kamarimuusikkona saanut musisoida maailmantähtien kanssa. Yhteistyökumppaneina ovat olleet muun muassa Steven Isserlis, Juri Bashmet, Gidon Kremer sekä Pekka Kuusisto.

Pogostkina on toistaiseksi julkaissut yhden soololevyn, jossa hän esittää latvialaisen Peteris Vasksin koko viulutuotannon Juha Kankaan johtaman Sinfonietta Rigan kanssa.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.