Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Vuoden 2010 voittaja Nikita Boriso-Glebsky

Viulisti Nikita Boriso-Glebsky
Viulisti Nikita Boriso-Glebsky Kuva: Yle nikita boriso-glebsky

SIbelius-kilpailun tuorein voittaja vuodelta 2010 on venäläinen Nikita Boriso-Glebsky. Tuolloin 25-vuotias Boriso-Glebsky oli jo kokenut viulukilpailujen kiertäjä. Voittoon hän oli yltänyt Moskovan kansainvälisessä David Oistrah -kilpailussa sekä Fritz Kreisler -kilpailussa Wienissä. Kilpailumenestystä täydensivät vielä toinen sija Tshaikovski-kilpailussa Moskovassa sekä viides sija Brysselin Kuningatar Elisabet -kilpailussa.

11. Sibelius-kilpailu oli myös suomalaisittain menestyksekäs. Petteri Iivonen sijoittui hienosti toiseksi ja on Pekka Kuusiston lisäksi ainoa palkintosijalle yltänyt isäntämaan edustaja.

Nikita Boriso-Glebsky liittyy saumattomasti Sibelius-kilpailun voittajien joukkoon, jotka ovat jatkaneet voittonsa jälkeen uraansa kansainvälisillä konserttilavoilla. Yhteistyöorkestereiden ja -kapellimestarien lista täydentyy jatkuvasti kansainvälisillä huippunimillä, ja myös kamarimuusikkona Boriso-Glebsky on päässyt työskentelemään musiikkimaailman tähtien joukkoon. Hän mainitsee yhteistyökumppaneikseen muun muassa Rodion Shchedrinin, Natalia Gutmanin sekä Boris Berezovskin.

Kuten aiemmillekin Sibelius-voittajille, myös Boriso-Glebskylle on syntynyt lämmin suhde Suomeen. Sibelius-juhlavuoden aikana hän ehtii pistäytyä Suomessa konsertoimassa useamman kerran.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.