Hyppää pääsisältöön

Kohtalokas iskuyritys - kiimainen hirvisonni puski naaraan hengiltä

hirvisonni ja hirvilehmä
Syksyisin hirvinaaraat saavat olla tarkkana. hirvisonni ja hirvilehmä Kuva: Asko Hämäläinen hirvi

Hirvisonnien kiima käy vaaralliseksi eritoten kilpakosijoille, mutta joskus naaraatkin saavat osansa. Tänä syksynä Ähtärin eläinpuistossa sattui epäonninen yhteensattuma, kun kiimainen hirvisonni puski naarashirven kuoliaaksi.

Naarashirvi ei ollut valmis parittelemaan ja paetessaan se puristui jahtaavan uroshirven ja aidan väliin. Puskun ei tarvinnut olla kova, terävät sarvet lävistivät vatsan seudun helposti ja naarashirvi menehtyi vammoihinsa.

Hirvisonnien aggressiivinen käytös on luonnollista kiima-aikaan, mutta kuolemaan johtavat viettely-yritykset ovat harvinaisia. Ähtäri Zoon intendentti Mauno Seppäkosken mukaan vastaava vahinko sattui edellisen kerran noin 15-20 vuotta sitten.

- Se on normaalisti säyseä, kertoo Seppäkoski viitaten kuolettavan puskun antaneeseen uroshirveen.

Välikohtaukset kuuluvat hirvien elämään

Eläinpuistossa hirviä ei erotella, koska luonnossakin hirvet ovat yhdessä. Joskus turvallisuuden vuoksi saatetaan toiselta uroshirveltä leikata sarvet pois. Tällöin siitä ei ole puskukaveriksi ja sarvensa menettänyt uros alistuu itsestään.

- Vaarallisempaa olisi, jos uroshirvi päästettäisiin naaraiden perään vain kiima-aikaan, Seppäkoski jatkaa.

- Tämä oli epäonninen yhteensattuma, mutta näin voi tapahtua myös luonnossa. Se on osa niiden elämää, Seppäkoski summaa.

Lähikuva sarvien pistojäljistä hirvinaaraan ruhossa.
Sarvet koituivat naarashirven kohtaloksi Kouvolassa 1997. Lähikuva sarvien pistojäljistä hirvinaaraan ruhossa. Kuva: Asko Hämäläinen hirvi

Kiimaiselle sattuu ja tapahtuu

Kuolemaan johtavien puskujen syynä ei aina välttämättä ole itsepintainen uros.

Ulos luontoon -ohjelmassakin esiintynyt Asko ”hirvikuiskaaja” Hämäläinen muistaa syksyn 1997, jolloin metsästä löytyi naarashirven ruho. Tilannetta epäiltiin metsästäjien salakaadoksi. Kun ruhosta etsittiin luodinreikää, löydettiinkin muutama sarven pistojälki.

- Joskus hirvinaaraat voivat kilvoitella samasta uroksesta ja tehdä liian läheistä tuttavuutta. Tällöin hormonipöllyinen hirvisonni voi antaa kuolettavat lähtöpassit, Hämäläinen kertoo.

Seppäkoski puolestaan muistaa tapauksen hirvisonneista, jotka taistellessaan olivat juuttuneet sarvistaan kiinni. Epäonnekseen ne eivät päässeet toisistaan irti ja lopulta molemmat olivat menehtyneet.

Kiima johtaa uroshirvet mittelemään oikeudesta paritella. Hirvien kiima ajoittuu syksylle.

Kommentit