Lakimiehen tai asianajajan palveluiden ostaminen on vaikeaa. Tavallinen ihminen ei usein tiedä mitä tarkalleen on ostamassa ja millä hinnalla. Valituksia lakipalveluiden tyytymättömiltä asiakkailta tulee eri instansseihin yhteensä useita satoja vuosittain. Niistä noin kolmasosa johtaa toimenpiteisiin.
Lakiammattilaisten ammattinimikkeet
- Lakimies ( arkikielessä myös juristi) = Oikeustieteellinen yliopistotutkinnon suorittanut henkilö (OTM)
- Varatuomari (VT) = Tuomioistuinharjoittelun suorittanut lakimies
- Asianajaja = Lakimies, jolla vähintään neljän vuoden oikeudellinen työkokemus ja erikseen suoritettu asianajajatutkinto. Kaikki asianajajat ovat Asianajajaliiton jäseniä ja työskentelevät vain asianajotoimistoissa.
- Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja = ”Lupalakimies” = Lakimies, jolla on lupa toimia oikeudenkäyntiavustajana. Luvan saamisen edellytyksenä mm. lakimiestutkinto ja vähintään vuoden oikeudenkäyntiasiamiehen tehtäviin perehdyttävä työkokemus.
- Julkinen oikeusavustaja = Valtion oikeusaputoimistossa työskentelevä lakimies, osa oikeusavustajista on myös asianajajia.
Lähde: Suomen Asianajajaliitto
Kaikkein eniten valituksia tulee asianajajien, lupalakimiesten ja julkisten oikeusavustajien toimintaa valvovalle Valvontalautakunnalle. Valvontalautakunnassa kantelu tarkoittaa sitä, että asiakas on kokenut asianajajan tai lupalakimiehen toiminnan epäammattimaiseksi. Palkkioriidassa asiakkaan mielestä lasku on liian suuri.
Valvontalautakunta saa eniten kanteluita toimeksiannon epäasiallisesta hoitamisesta.
Kuluttajaneuvontaan ja Kuluttajariitalautakunnalle valitetaan enimmäkseen asianajajien ja lakimiesten laskutuksesta. Valituksia tulee myös asian huonosta hoitamisesta. Kaikkiaan lakipalveluita koskevia valituksia tulee kuluttajaviranomaisille joitain kymmeniä vuodessa.
Oikeuskanslerille lakipalveluita koskevia valituksia tulee vuosittain noin sata. Ne ohjataan Valvontalautakunnan ratkaistaviksi siltä osin kuin oikeuskansleri katsoo niiden olevan aiheellisia.
Asianajajien toimintaa valvoo Valvontalautakunta, mutta muilla lakimiehillä ei ole lakisääteistä valvontaa lainkaan. Näiden lisäksi alalla toimii luvan saaneita oikeudenkäyntiavustajia eli lupalakimiehiä. Lupalakimiehiä valvoo sama Valvontalautakunta kuin asianajajiakin, mutta vain oikeudenkäyntiin liittyvissä asioissa.
Lakiammattilaisten moninaiset tittelit hämmentävät kuluttajia.
— Tavallinen kuluttaja ei välttämättä hahmota lakiasiantuntijan puoleen kääntyessään, että onko kysymyksessä asianajaja vai lakimies ja että siinä saattaa ongelmatilanteessa olla eroa, vahvistaa kuluttajaoikeusneuvoja Raija Marttala.
— Asianajajien kohdalla ei välttämättä tiedetä Valvontalautakuntaan valittamisen mahdollisuudesta. Kuluttajaviranomaisille tuleekin valituksia sekä asianajotoimistoista että lakiasiaintoimistosta.
Katso infografiikka (ulkoinen palvelu)
Asianajajaliittoa valitusten määrä ei huolestuta
Asianajajia on Suomessa noin 2100. Valvontalautakunnan valvonnan piiriissä olevia lupalakimiehiä on 1500. Yli puolet asianajajista tarjoaa palveluitaan vain tai pääasiassa yrityksille.
Vuonna 2014 pelkästään Valvontalautakunnalle valituksia tuli yli 600. Pääosin ne koskivat tavallisten ihmisten tekemiä toimeksiantoja. Valvontalautakunta määräsi seuraamuksia noin 30% kaikista valituksista. Kuluttajariitalautakunnan suosittelemien palkkion alennusten osuus sinne tulleista valituksista on samaa luokkaa.
Lakipalveluihin pätevät ihan samat periaatteet kuin muihinkin kuluttajapalveluihin.
— En pidä Valvontalautakunnan määräämien seuraamusten ja palkkion alennussuositusten määrää huolestuttavan suurena, kun otetaan huomioon, että asianajajat hoitavat vuosittain tuhansia toimeksiantoja, sanooAsianajajaliiton puheenjohtaja Risto Sipilä.
— Mutta tottakai jokainen yksittäistapauskin on liikaa ja sille kyseiselle kuluttajalle huono ja epämiellyttävä asia.
Asianajajan hinnaston on oltava asiakkaan saatavilla ja nähtävillä toimistossa. Palkkio-ohjeen (.pdf) mukaan asiakkaalle on annettava pyydettäessä arvio siitä mitä jutun hoitaminen tulee kokonaisuutena maksamaan. Mikäli arvio ylittyy, siitä on ilmoitettava asiakkaalle.
— Kyllä varmasti on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että asiakkaalle laskun määrä ei tule yllätyksenä. Mutta toimeksiantojen luonnekin vaihtelee. Esimerkiksi testamentin tai avioehdon laatiminen on hyvin määritettävissä. Toisaalta kysymyksessä voi olla laaja oikeudenkäynti, johon liittyviä toimenpiteitä ei voida ennalta määritellä, muistuttaa Sipilä.
Asianajajaliiton puheenjohtajan mielestä ammattikunta informoi asiakkaita hyvin jo nykyiselläänkin.
Kuluttajaneuvoja kaipaa selkeämpää hinnoittelua
Kuluttajansuojalaki velvoittaa palvelun tarjoajaa informoimaan kuluttajaa palveluun liittyvistä kuluttajalle merkityksellisistä asioista.
Kuluttajaneuvonnassa ollaan etukäteisinformoinnin riittävyydestä toista mieltä. Kuluttajan on vaikea hahmottaa lakipalveluiden kokonaishintaa pelkän tuntihinnan perusteella.
— Vaikka lakimies tai asianajaja olisi hinnastonsa asiakkaalle näyttänytkin, niin ei asiakas aina tajua, että laskua kertyy jokaisesta soitetusta puhelusta ja että laskuri saattaa raksuttaa jokaisesta tehdystä toimenpiteestä koko ajan. Tuntihinnat ilmoitetaan, mutta yleensä ei yksittäisten toimenpiteiden hintoja. Voi sanoa, että parantamisen varaa on, toteaa kuluttajaoikeusneuvoja Raija Marttala.
Oikeuskansleri: "Valvonta toimii, kuluttajan asemaa vaikea arvioida"
Asianajajien toiminnan ylin laillisuusvalvoja, oikeuskansleri Jaakko Jonkka on havainnut, että asianajajista tehdyt valitukset ovat lisääntyneet viime vuosina. Jonkan mukaan tästä ei kuitenkaan pitäisi vetää suoria johtopäätöksiä toiminnan laadusta.
— Viranomaisistakin kannellaan aiempaa enemmän. Ihmisten tiedontaso on lisääntynyt ja kanteluita voi tehdä nykyään helposti, koska melkein kaikilla on käytössä netti ja sähköposti. Ehkä nämä seikat vaikuttavat myös asianajajapuolella, pohtii Jonkka.
— Valvontalautakunnan omavalvonta toimii nähdäkseni aika lailla tehokkaasti ja he kantavat huolta asianajotoiminnan uskottavuuden säilyttämisestä. En näe valvontajärjestelmässä moitittavaa.
Kuluttajan asemaa lakimarkkinoilla on Jaakko Jonkan kuitenkin vaikea arvioida.
— Me oikeuskanslerinvirastossa näemme vain ne kantelut, jotka tulevat meille ja Valvontalautakuntaan. En oikein pysty arvioimaan miten se ruohonjuuritasolla toimii.