Hyppää pääsisältöön

MOT vuonna 2015: Julmuutta ja välinpitämättömyyttä suomalaisteurastamoissa

MOT:n haltuunsa saama videomateriaali paljastaa vakavia epäkohtia suomalaisissa teurastamoissa.

Erittäin laajamittaisen ja pitkään kuvatun materiaalin perusteella eläimiä käsitellään teurastamoissa tarpeettoman kovakouraisesti. Eläimiä hakataan laatikolla, vedetään jaloista ja kiskotaan turkista. Myös sähköpiiskaa käytetään enemmän, kuin mitä säännöt sallivat.

Eläinsuojelua teurastamoissa säätelee Euroopan unionin neuvoston lopetusasetus. Asetus määrittelee yksityiskohtaisesti, miten eläimiä saa käsitellä.

Vakavimmat ongelmat liittyvät tainnutukseen. Ennen varsinaista teurastusta eläimet tainnutetaan. Tainnutuksen tarkoitus on pitää eläin tiedottomassa ja tunnottomassa tilassa siihen asti, että eläin kuolee verenlaskuun.

Videomateriaali näyttää muun muassa, kuinka Suomen kolmanneksi suurimmassa nautateurastamossa huomattavan moni eläin ei tainnu ensimmäisellä yrittämällä, vaan yrittää päähän saamastaan iskusta huolimatta nousta ylös.

Tainnutuksesta verenlaskuun kuluva aika on usein liian pitkä. Eläimet liikkuvat epätavallisesti verenlaskun aikana. Ruotsissa työskentelevän tainnutuksen asiantuntijan mukaan taintumus jää liian ohueksi.

Teurastamot valvovat itse itseään. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tarkastuseläinlääkärien pitäisi valvoa, että teurastamon omavalvontajärjestelmä toimii. Jos tarkastuseläinlääkäri havaitsee vakavia rikkomuksia, hän voi tehdä teurastamon tai kuljetusyrityksen toiminnasta eläinsuojelupäätöksen.

MOT kävi läpi Eviran tarkastuseläinlääkärien tekemiä eläinsuojelutarkastuskertomuksia ja -päätöksiä vuosilta 2010-2015. Tainnutuksen ongelmat nousevat esiin niistäkin.

Silti eläinsuojelupäätöksiä tehdään varsin vähän, muutamia vuodessa koko maassa. Tarkastuseläinlääkärit huomauttavat samoista epäkohdista vuosi toisensa jälkeen.

Eläinsuojelurikokset etenevät harvoin oikeuteen asti.

Muokattu 25.1.2019: Otsikkoon lisätty vuosiluku.

Eläimet

Kuluttaja-aiheet

Kommentit