Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Minä pääkuva

Keskusteluja muusikoiden kanssa.

Sami Yaffa - Koko ajan liikkeessä

Kun Hanoi Rocks hajosi vuonna 1985 oli yhtyeen basisti Sami Yaffa vain 21-vuotias. Bändin mukana maailmalla kohkaaminen loppui traagisesti ja yhtäkkiä nuori mies oli kotona pienen lapsen isänä. Pysähdyksen jälkeen bändeissä soittaminen ja maailman kiertäminen kuitenkin jatkui ja nykyisin Yaffa on paitsi tunnustettu rockmuusikko myös palkittu mediapersoona.

Sami Yaffa kallioilla
Sami Yaffa kallioilla Kuva: Otso Tiainen sami yaffa

Koulunpenkiltä keikkabussiin

Hanoi Rocksin yli neljä vuotta kestänyt nousukiitoinen ura sai kohtalokkaan iskun 9. joulukuuta 1984, kun yhtyeen rumpali Nicholas ”Razzle” Dingley menehtyi auto-onnettomuudessa. Razzle oli kuollessaan vain 24-vuotias, silti miltei kolme vuotta vanhempi kuin bändin basisti Sami ”Sam Yaffa” Takamäki. Kuukausi Razzlen kuoleman jälkeen Yaffa jätti Hanoi Rocksin ja kesäkuussa 1985 yhtye hajosi.

Lokakuussa 2015 Sami Yaffa kertaa yli kolmenkymmenen vuoden takaisia tuntojaan helsinkiläisen tuotantoyhtiön tiloissa. ”Sitä luuli, että on tosi aikuinen ja kaikki hanskassa, mutta loppujen lopuksi oli ihan täysi kersa. Hanoi Rocksin jälkeen seuraavat pari vuotta olivat itsensä kasaamista. Takaisin tuleminen oli raskasta Razzlen kuoleman jättämän henkisen trauman takia ja samalla opettelin olemaan isä pienelle pojalleni.”

Hanoi Rocksiin Yaffa loikkasi syksyllä 1980 Pelle Miljoona Oy:n riveistä. Hän oli 17-vuotias ja liittynyt Pelle Miljoonan bändiin vain vuotta aiemmin ”suoraan koulunpenkiltä”. 70-luvun loppu oli ”kulttuurillisesti pienessä” Helsingissä ”uudistumisen ja löytämisen aikaa”, oli Lepakon valtaus sekä Widowsin ja Laman kaltaisia bändejä.

Sami Yaffa
Sami Yaffa sami yaffa

Rock 'n' Roll High School

Hanoi Rocksin mukana Sami Yaffa ajautui ensin Helsingistä Tukholmaan, sitten Lontooseen ja lopulta Los Angelesiin. Reilun neljän vuoden aikana bändiltä julkaistiin neljä studioalbumia, joista jokainen menestyi kaupallisesti aina edeltäjäänsä paremmin. Suosio kasvoi tasaisesti vaikka yhtyeen elämä oli kaikkea muuta kuin tasaista. Meno tien päällä oli rankkaa, mutta yhtyeen nuoret muusikot kestivät jatkuvaa bailausta ja saivat keikat sekä studiosessiot hoidettua.

Vaikka Hanoi Rocks kulki päihteiden käytön osalta Led Zeppelinin ja The Rolling Stonesin kaltaisten rockin dinosaurusten viitoittamaa tietä, tulivat yhtyeen eettiset arvot suoraan punkin ja uuden aallon maailmasta. Hanoi Rocksin losangelesilaiset aikalaiset Poison ja Mötley Crüe käyttivät naisia hyväkseen ja hyppivät kukasta kukkaan, mutta Sami Yaffan mukaan ”se ei ollut meidän juttu ikinä”.

”Me ei Hanoin kanssa oltu mikään bändäribändi”, Yaffa sanoo ja jatkaa nauraen: ”me digattiin huumeista liikaa.”

Sami Yaffa Serere-kylässä
Sami Yaffa Serere-kylässä Kuva: Sound Tracker sami yaffa

Sami Yaffa - Sound Tracker

Tänä päivänä Yaffa tunnetaan entisen Hanoi Rocks -kaverinsa Michael Monroen bändin basistina, mutta myös Sami Yaffa - Sound Tracker -tv-ohjelman maailmaa kiertävänä juontajana ja haastattelijana. Eri maiden musiikkiympyröitä tutkivan ja esittelevän rennon ohjelman ensimmäinen tuotantokausi nähtiin syksyllä 2014 ja se palkittiin alkuvuodesta 2015 vuoden parhaan musiikkiohjelman Kultaisella Venlalla. Sarjan hienosta vastaanotosta kertoo myös se, että lokakuussa 2015 Yaffa palkittiin vuoden mediapersoonana Musiikki & Media -tapahtumassa. Sarjan toinen tuotantokausi alkaa maanantaina 26.10.2015 Yle Teemalla.

Maailmalla kiertäminen on muusikolle tuttua, mutta Yaffa tietää myös miltä tuntuu asua pidempiä aikoja ulkomailla, etsiä omaa paikkaansa kantaväestön keskellä ja tulla muistutetuksi omasta erilaisuudestaan. ”Jo muutto Hanoin kanssa Ruotsiin vuonna 1980 oli silmiä avaava kokemus. Se opetti mitä on ihmisyys ja miten tietyt yhteiskunnat kohtelevat niitä, jotka ovat vieraita.”

”Me ihmiset ollaan kuitenkin kaikki samanlaisia ja meillä on samat tarpeet. Kaikki toivovat, että ois ruokaa, katto pään päällä, lapset voisivat hyvin ja pysyisi itse terveenä. Se on helvetin simppeliä.”

Sami vasten aurinkoa
Sami vasten aurinkoa Kuva: Sound Tracker sami yaffa
Kommentit