Hyppää pääsisältöön

Suomen virallinen Lista Top 40 — näin musiikkiohjelman juontajat sen muistavat

Lista Top 40 -ohjelmasarjan juontajia ohjelman alkuajoilta.
Lista Top 40 kertoi ja näytti minkälaista musiikkia suomalaiset kuuntelivat. Kuvamontaasissa ohjelman juontajina toimineet Nina Honkanen, Remu Aaltonen, Baba Lybeck ja Alex Nieminen. Lista Top 40 -ohjelmasarjan juontajia ohjelman alkuajoilta. Kuva: Yle Kuvapalvelu / Seppo Sarkkinen, montaasi: Egon Randlepp remu aaltonen

Vuonna 1994 televisioon saatiin vihdoin Suomen virallista levymyyntilistaa esitellyt ohjelma. Lista Top 40 kertoi ja näytti minkälaista musiikkia suomalaiset kuuntelivat. Musiikkivideoiden lisäksi viikoittaista ohjelmaa täydennettiin haastatteluilla ja live- sekä playback-esityksillä. Mitä Listan juontajat muistavat ohjelmasta 20 vuotta myöhemmin?

Elävä arkisto on julkaissut Lista Top 40 -musiikkiohjelmasarjaa alusta alkaen, ja julkaistut jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa. Aloituspaketti sisältää Listan 12 varhaisinta jaksoa, ja listoilla soivat mm. ZZ Top, Nirvana, Pandora, Björk, CMX, Kaija Koo ja Mikko Kuustonen.

Musiikkiohjelmasarjan tuottajan Olof Qvickströmin muistelon sarjasta pääset lukemaan täältä.

Tammikuussa 1991 Suomen ensimmäisenä viikoittain julkaistavana listana aloitti Ylen Radiomafian lista -ohjelma, johon koottiin Suomen 40 myydyintä albumia. Kolme vuotta myöhemmin Radiomafia aloitti yhteistyön Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajien kanssa, ja listasta tuli Suomen virallinen lista. Samalla listaa alettiin esittää televisiossa.

1990-luvun suosikit esiteltiin ohjelmassa orjallisesti myyntitilastojen mukaisesti. Musiikkimieltymykset vaihtelivat raskaammasta grungesta korvamatoja tuottaneeseen eurodanceen. Samalla Lista otti paikkansa Yleisradion ajankohtaisten pop-musiikkiohjelmien jatkumossa 1980-luvun Hittimittarin ja Rockstopin viitoittamalla tiellä.

Kotimaisten artistien osuutta korostettiin ohjelmassa hieman ja Listalla oli suuri vaikutus suomalaisten videotuotantojen kehittymisessä. Mikäli artistilla ei levymyyntilistalle päästyään ollut videota, niin se tehtiin. Ohjelman aloitusvuonna 1994 Yleisradio tuotti yhdessä levy-yhtiöiden ja Esittävän säveltaiteen edistämiskeskuksen kanssa noin sata kotimaista videota. Videoiden lisäksi ohjelmassa nähtiin studioesityksiä ja haastateltiin ajankohtaisia artisteja.

Listan tyylillisenä edeltäjänä voidaan pitää englantilaisen BBC:n pitkäikäistä Top of the Pops -musiikkilistaohjelmaa. Lista myös täydensi MTV3:n Jyrki-nuortensarjan sekä yhdysvaltalaisen Music Television -kanavan musiikkivideotarjontaa. Televisioon Lista-ohjelmaa tehtiin ensin vuodesta 1994 vuoteen 1999 ja sarja palasi televisioon alkuperäisessä muodossaan vielä vuonna 2003.

Listan julkaisun kunniaksi Elävä arkisto haastatteli ohjelmasarjan ensimmäisiä juontajia, joita pyydettiin palaamaan 20 vuoden takaisiin muistoihinsa.

Listan ensimmäinen juontaja Alex kaipasi lukulaitetta studioon

Baba Lybeck ja Alex Nieminen olivat Listan ensimmäiset juontajat.
Baba Lybeck ja Alex Nieminen olivat Listan ensimmäiset juontajat Baba Lybeck ja Alex Nieminen olivat Listan ensimmäiset juontajat. Kuva: Yle Kuvapalvelu / Seppo Sarkkinen lista top 40

Radiomafiassa tanssimusiikkiohjelma Dancemobia toimittanut ja juontanut Alex Nieminen päätyi televisiokasvoksi tuottaja Jake Nymanin pyynnöstä. Nieminen jakoi Listan juontotehtävät Baba Lybeckin kanssa ohjelman ensimmäisen kevään ajan. Tuolloin 25-vuotias Nieminen kirjoitti myös Soundi-lehteen freelancerina ja työskenteli Tampereen Epe’s levykaupassa. Listaa kuvattiin Helsingissä, joten matkustaminenkin työllisti nuorta miestä.

”Dancemobin lisäksi juonsin Radiomafian listaa sunnuntaisin. Lauantai-iltoina radiossa pyöri vielä toinen oma ohjelmani Dancemob Lite”, Nieminen ynnää.

”Se oli niin erilaista silloin. Nykyään on helppo mennä nettiin ja katsoa levy- ja latausmyynnit sieltä, lisäksi kuluttajien itse kokoamia soittolistoja löytyy aivan laidasta laitaan.”

Työ levykaupassa auttoi muiden työtehtävien suorittamisessa. Nieminen sai luettavakseen uusimmat musiikkilehdet ja pystyi tilaamaan uusimmat levyt kuunneltaviksi.

”Silloin oli ihan pakko kuunnella levyt kokonaan, oli ne sitten vaikka Matilta ja Tepolta, jotta osasi valita kappaleen minkä uskalsi soittaa myös ohjelmassa. Jake (Nyman) on kuitenkin aika ankara ja pikkutarkka tuottaja.”

Aina kaikki ei mennyt putkeen. Joskus Lontoosta tilatut albumit päätyivät vahingossa esimerkiksi Hongkongiin. Lisäksi siirtyminen radiotaajuuksilta ruutuun jännitti televisiodebytanttia. Kevään 1994 haastattelussa Nieminen totesikin tv-lehti Katsolle olevansa tuolloin alkavasta pestistään innostunut, mutta samalla hieman pelokas.

Nykyään on helppo mennä nettiin ja katsoa levy- ja latausmyynnit sieltä.― Alex Nieminen vuonna 2015

”Eniten vihasin sitä, ettei Listan studiossa ollut teleprompteri-lukulaitetta. Sillä olisi säästänyt aikaa ainakin omissa osuuksissani", Nieminen muistelee.

"Olin lisäksi hyvin kriittinen omaa tekemistä kohtaan, muuten työryhmän sisällä vallitsi tosi hyvä fiilis.”

Niemisen työ tv-Listassa päättyi toukokuussa. Hän jatkoi kuitenkin yhä töitään radiossa ja seuraavan vuoden keväänä hän teki paluun tv-ruutuihin MTV3:n Verkossa-sarjassa.

”Verkossa tehtiin lopulta seitsemän kauden ajan. Ei mua kukaan Listasta muista — ainakaan tv:stä. Edelleenkin pidän itseäni paljon parempana radiojuontajana.”

Millä tavalla Nieminen neuvoisi nyt 20 vuotta nuorempaa itseään jos voisi?

”Kuntoile ja laihduta. Televisiokamera lihottaa.”

Päätyönään Alex Nieminen toimii vuonna 2015 mainostoimisto N2:n toimitusjohtajana. Hän juontaa myös Bassoradiossa omaa tanssimusiikkisarjaansa.

Nina rundasi ympäri Suomen omat pojat kainalossaan ja välillä Bob Geldofin polvella

Juontaja Nina Honkanen.
Nina Honkanen aloitti Listassa kesällä 1994. Juontaja Nina Honkanen. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen lsita

Ensimmäisenä keväänä Listaa markkinoitiin televisiolehdille ”hajuttomana, värittömänä ja mauttomana” ohjelmana joka keskittyi seuraamaan tunnollisesti levymyyntikäyrää. Syksyn koittaessa ohjelman ulosanti alkoi muuttua kirjavammaksi. Alex Niemisen ja Baba Lybeckin korvasi kesällä Nina Honkanen, joka Niemisen tavoin työskenteli tuolloin Radiomafiassa.

”Tuottajat Olof Qvickström ja Jake Nyman pyysivät minua jatkamaan Lybeckin ja Niemisen työtä. Tein ohjelmaa ensin yksin ja sitten mukaan tuli ensin Sami Aaltonen ja lopulta myös Remu Aaltonen”, Honkanen muistelee vuonna 2015.

Kahden uuden juontajan ja Hurriganes-legendan muodostama kolmikko ei ollut kaikkien katsojien mieleen. Honkasta itseään kuvailtiin ajan katsojapalautteessa mm. "omituiseksi", Sami Aaltosta "punatukkaiseksi hipiksi". Remun taas todettiin "mumisevan siansaksaa".

Kolmikko teki ohjelmaa kuitenkin ilman suorituspaineita. Tämä näkyi ulospäin sisäpiirin vitseinä ja ajoittain yliampuvana huumorina. Vastaavanlaisen ennakkoluulottomuuden Honkanen palauttaisi mielellään myös 2010-luvun Suomeen.

Myös ohjelman konseptia kehitettiin jatkuvasti ja Lista haluttiin viedä ulos studiosta varsinkin kesäaikaan. Honkanen oli samalla kahden alle kymmenvuotiaan pojan äiti ja lapset reissasivat juontajaäitinsä mukana ympäri Suomea. Näiden "listarundien" kommellukset ja tapahtumat ovat jääneet päällimmäiseksi Honkasen mieleen, vaikka kaikki eivät päätyneet televisioruutuihin asti:

"Ratsastustunti Björkin kanssa, Alice Cooperin look-a-like-kisan tuomarointi Cooperin itsensä kanssa tai The Pretendersin Chrissie Hynden kanssa vietetty päivä Suomen Turussa", Honkanen listaa muistojaan.

”Kun haastattelin Bob Geldofia ohjelmaan, hän otti mukana olleen kuumeisen poikani syliinsä haastattelun ajaksi koska ikävöi niin paljon omia lapsiaan. Myös nuorimman lapseni futismatsi Provinssirockin backstage-alueella Sheryl Crown kanssa on jäänyt mieleen. Ylipäätään kaikki se kuinka luontevaa oli tehdä Listaa, ympäri maata, omat pojat kainalossa."

Miten Honkanen sitten ohjeistaisi 20 vuotta nuorempaa itseään?

"Ole rauhassa, elämällä on tarjota sinulle vielä vaikka mitä ihania juttuja."

Nina Honkasen pesti juontajana kesti kesästä 1994 kesään 1996. Hänet nähtiin Listassa vielä vuonna 1997. Möhemmin hän on työllistänyt itseään kirjailijana, juontajana, toimittajana ja seksuaalikasvattajana.

Kommentit