Hyppää pääsisältöön

Älä selittele eli miksi selittely pilaa elämäsi

Inga puhuu parvelle
Inga puhuu parvelle päähenkilö

Onko sinulla läheinen, joka vastaa jokaiseen parannusehdotukseen "joo, mutta..."? Ärsyttävätkö muiden selitykset? Tai onko sinua syytelty liiasta selittelystä? Uskotko selitysten olevan välttämättömiä jotta voit korjata virheesi?

Minä olen kuullut todella usein elämäni aikana "älä selitä". Kommentti tulee useimmiten tilanteessa jossa minulta tivataan miksi olen pettänyt lupaukseni tai mokannut jotain. Pidin selittelyäni oikeutettuna ja jopa tarpeellisena. En ymmärtänyt miksi läheiseni suuttuivat niin paljon siitä että selittelin jatkuvasti tekemisiäni heille.

Tajusin miten turhauttavaa selittelyni on vasta kun kuvasimme Nyt tai ei koskaan -sarjan Ingan osaa. Kotiäiti Inga haluaa tietää kannattaisiko hänen hakea töihin vai yrittää päästä opiskelemaan, nyt kun kuopuskin on aloittamassa päiväkodin.

Kun parvi lähtee selvittämään Ingan ongelmaa, he törmäävät selitysmuuriin, jonka läpi pääseminen tuntuu mahdottomalta.

Miksi selittely on vaarallista?

Ennen Ingan jaksoa ajattelin omien selitysteni olevan vain objektiivinen kuvaus siitä, mikä tapahtumaketju johti tekemääni laiminlyöntiin tai virheeseen.

Vasta kun kuuntelin miten Inga torjui kaiken vastuun syyttämällä olosuhteita, olotilaansa tai kaikenlaisia vaivojaan, tajusin että tein itse samaa.

Selittelin tekojani parhain päin, ettei minun tarvitsisi tuntea olevani niin hirveä luuseri

Kun minua syytettiin jostain, tunsin olevani huono, epäonnistunut tai tyhmä. Tunne oli niin kurja, että halusin torjua sen. Selittelin tekojani parhain päin, ettei minun tarvitsisi tuntea olevani niin hirveä luuseri -- en siksi että olisin ottamassa tosissani vastuuta teoistani.

Selittelyn paljasti sana "mutta". Käytämme "mutta" sanaa aina kun haluamme vähentää sitä edeltävän väittämän merkitystä.

"Tein väärin, mutta tässä ovat syyt joiden takia se ei oikeastaan ollutkaan niin väärin."

Ja koska selitän tekoni parhain päin, niin minä en oikeastaan voinut mitään mokalleni ja siksi minun ei tarvitse kantaa vastuuta siitä mitä tein.

Kyllä, syyllistyn edelleen aika ajoin selittelyyn. Yhä useammin onnistun kuitenkin pysäyttämään itseni ajoissa. Ensimmäinen askel on ollut vaihtaa "mutta" sana "ja" sanaan:

"Tein väärin ja olen pahoillani siitä ja tässä ovat toimenpiteet, joilla aion korjata virheeni."

Miltä sinusta tuntuu kun muut selittelevät? Oletko sinä oppinut lopettamaan selittelyn? Jaa ajatuksesi alla olevassa kommenttiosiossa tai Nyt tai ei koskaan -sarjan Facebook-keskustelussa.

Selitteletkö sinä tekemisiäsi?

Syyttävätkö läheisesi sinua selittelystä? Oletko hyvä keksimään selityksiä tilanteessa kuin tilanteessa? Vai oletko niitä joita muiden selitykset ärsyttävät?

En selittele. Haluan ottaa vastuun teoistani.
64% (25 ääntä)
Kyllä selittelen, mutta selittelyni on oikeutettua.
36% (14 ääntä)
Ääniä yhteensä: 39
 • Mihin maahan sinä matkustaisit?

  Kysyimme katsojilta mihin he haluaisivat matkustaa.

  Nyt tai ei koskaan -ohjelman seitsemännessä jaksossa Anni halusi matkustaa pienten lastensa kanssa ulkomaille, jonka seurauksena kysyimme Nyt tai ei koskaan -ohjelman katsojilta mihin me matkustaisivat jos heille tarjoutuisi mahdollisuus matkustaa unelmakohteeseensa mihin tahansa maapallolla.

 • Vaaditaanko mieheltä vähemmän kuin vaimolta?

  Voiko selittelystä päästä eroon

  Suhtaudummeko eri tavoin naiseen, joka jättää valtaosan perheen kotitöistä miehen tehtäväksi kuin mieheen, jonka vaimo tekee kaikki kotityöt? Entä voiko ylenmääräisestä selittelystä päästä eroon? Sitä pohtivat Nyt tai ei koskaan -sarjan Ingan osan nähneet katsojat Facebookissa ja Twitterissä.

 • "Lahjakkuuksien kaatopaikka, Suomi"

  Parven jäsen kirjoittaa ajatuksiaan Ingan jaksosta.

  Parven jäsen Jarmo näki Ingan runsaassa somen käytössä enemmän potentiaalia kuin ongelmia.