Hyppää pääsisältöön

Jyrkkä ei ennakkosensuurille, malja sananvapaudelle

Propaganda kuuluu sananvapauteen, ja siksi propagandaa ei voi sivuuttaa tai sensuroida. Se pitää avata perusteellisesti, pohtivat Saara Jantunen, Jussi Niemeläinen ja Sofi Oksanen Charly Salonius-Pasternakin haastattelussa Helsingin kirjamessuilla.

Miten propagandaa vastaan sitten voi taistella? Pitäisikö sen tunnistamista varten perustaa oma oppiaine?

Koulumaailma on jo nyt puristuksessa, ja lisää asiaa pusketaan aineisiin koko ajan, entinen opettaja Jantunen vastaa. Hänen mielestään pohjat tällaiselle opetukselle on jo, mutta mediakasvatus kaipaisi päivitystä tähän päivään.

Niemeläinenkin vierastaa tällaisen oppiaineen perustamista.

- Siinä on noitavainojen vaara lähellä jossain vaiheessa.

Niemeläinen panostaisi lähdekritiikin opetukseen. Hänen mukaansa yksi syy propagandan leviämiseen on median kiireellisyys. Kun yksi lehti julkaisee artikkelin, se on muutamassa minuutissa kopioitu muihin lehtiin sen kummemmin tarkistamatta faktoja. Jos alkuperäisjuttu on perätön, siteerausjutut levittävät väärää tietoa tehokkaasti.

Tieteellinen työ perustuu faktoihin, propaganda ei. Oksanen ehdottaa, että tieteellistä tutkimusta voisi opettaa paljon yliopistoa aiemmin, esimerkiksi jo alakoulussa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri