Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kosmetiikkaa ilman muovirakeita on jo helpompi löytää

Kosmetiikkapullo ja muovirakeiden nimityksiä, grafiikka
Kosmetiikkapullo ja muovirakeiden nimityksiä, grafiikka Kuva: YLE mikromuovi

Tieto mikromuovien haitallisuudesta on saanut aikaan muutoksia kosmetiikkahyllyssä: Unilever ja Lumene ovat jo luopuneet muovirakeista kosmetiikassa. L'Oréalin tuotteiden kohdalla kuluttaja joutuu yhä arvailemaan. Kuorintavoiteissa muovirakeet ovat olleet tavallinen ainesosa jo vuosia.

Muovirakeiden käyttäminen kosmetiikassa kuulostaa hurjalta, mutta on todellisuutta kosmetiikkateollisuudessa. Muovia käytetään kuorivana ainesosina mm. kuorintavoiteissa ja suihkusaippuoissa.

Muovihiutaleita päätyy vesistöihin, vesieliöihin ja niistä edelleen meidän ruokapöytiimme.

Jäteveteen päätyvien mikromuovien suodattaminen on haastavaa, joten muovihiutaleita päätyy vesistöihin, vesieliöihin ja niistä edelleen meidän ruokapöytiimme. Veteen päätynyt muovi aiheuttaa vakavia haittoja myös meren eläimille.

Selvitimme suurten valmistajien kosmetiikkatuotteiden ainesosia vuosi sitten. Nyt kysyimme, vieläkö muovia käytetään.

Näissä tuotteissa muovirakeita ei enää ole:

Dove, Rexona, Axe

Unilever kertoi jo vuosi sitten, että Suomessa myydyissä tuotteissa ei ole mikromuoveja. Yhtiön mukaan vuoden 2015 alusta heidän tuotteissaan ei ole enää käytetty mikromuoveja lainkaan.

Lumene

Vuosi sitten Lumenen tuotteissa vielä oli muovirakeita, joita jopa erehdyksessä markkinoitiin luonnollisina rakeina. Sen jälkeen Lumene on ehtinyt uudistaa tuotteensa, eikä mikromuoveja enää käytetä. Yhtiön mukaan viimeiset mikromuoveja sisältävät tuotteet on valmistettu keväällä, joten kaupoista voi yhä löytyä vanhempia tuotteita, joissa muovirakeita on.

Neutrogena

Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan Suomessa ei enää myydä tuotteita, joissa on mikromuoveja. Yhtiön kansainvälinen tavoite on luopua mikromuoveista vuoden 2017 loppuun mennessä.

Lue lisää:

Lue lisää: Pesetkö kasvosi muovirakeilla?

Kosmetiikan muovirakeet ovat osa ympäristöongelmaa, jonka laajuus on vasta paljastumassa tutkijoillekin.

Nivea muovitonta vuoden loppuun mennessä

Beiersdorf ei vielä viime vuonna halunnut kertoa, olivatko Nivean kuorintavoiteessa olevat pienet rakeet muovia. Nyt yhtiö myöntää käyttäneensä mikromuoveja joissakin kuorintavoiteissaan, ja ilmoittaa tavoitteekseen mikromuoveista luopumisen vielä vuoden 2015 loppuun mennessä.

L'Oréalin tuotteissa yhä muovirakeita

Kosmetiikkajätti L'Oréal kertoo tiedotteessaan, että polyetyleeniä olevat mikromuovit ollaan korvaamassa vuonna 2017. Tiedotteen mukaan Body Shopin tuotteissa mikromuoveista luovutaan tänä vuonna ja Biothermin tuotteissa mikromuoveista olisi pitänyt luopua jo vuonna 2014.

Helsingin keskustassa sijaitsevasta Body Shopin myymälästä kerrottiin, että mikromuoveja ei löydy enää kuin yhdestä myymälän kuorintavoiteesta ja senkin koostumusta ollaan muuttamassa niin, että mikromuovit eivät ainesosiin enää jatkossa kuulu.

Biothermin kuorintavoiteen takaa ainesosaluettelosta löytyi kuitenkin myös polyethylene. Mikromuovit eivät siis ole hävinneet tuotteista vielä kokonaan.

L'Oréal ei useammasta yhteydenotosta huolimatta vastannut kyselyymme mikromuoveista.

Mikromuoveista luopuminen vapaaehtoista

Vaikka suuret valmistajat kovaa vauhtia poistavatkin mikromuoveja tuotteistaan, mikään laki tai säädös ei niitä Suomessa siihen velvoita. Yhdysvalloissa Kalifornia on jo kieltämässä muovirakeiden käytön.

Ainesosaluetteloiden tulkinnassa voi auttaa myös älypuhelimeen ladattava sovellus.

Jos mikromuoveja siis haluaa vältellä, kannattaa ainesosaluettelossa ainakin tarkkailla polyethylenen tai muiden muovien esiintymistä. Tieto ainesosista pitäisi myös löytyä tuotteen myyjältä.

Ainesosaluetteloiden tulkinnassa voi auttaa myös älypuhelimeen ladattava sovellus, joka varoittaa ei-toivotuista raaka-aineista.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.