Hyppää pääsisältöön

Läheisten tuki auttoi äitiä kriisissä

reija ja ystävät
reija ja ystävät Kuva: Yle/Otso Reunanen marja hintikka live

Vielä reilu vuosi sitten Reija Purhon elämä oli mallillaan. Perheessä oli 1,5-vuotias poika, Reija odotti toista lastaan ja omakotitalo oli rakenteilla. Elämä mullistui kun parisuhde päättyi, ja Reija jäi taloon yksin.

– Aika sumussa meni, minulla ei ole montaakaan yksittäistä muistoa tuolta ajalta. Valvoin öitä raskauden takia ja yritin selvitä pienen lapsen, mahan ja koirieni kanssa.

Isosisko puolustaa

Reijan vanhemmat ja sisarukset riensivät apuun ja viettivät öitäkin Reijan luona.

sisko riikka
sisko riikka Kuva: Yle/Otso Reunanen marja hintikka live

Riikka Kantola on Reijaa vain pari vuotta vanhempi, mutta hän suhtautuu siskoonsa suojelevasti.

– Tietyllä tavalla ajattelen, että hän on mun pikkusisko jonka puolia täytyy pitää. Kyllä Reijakin seisoo minun takanani, eli on tämä ihan molemminpuolista, Riikka selittää, ja antaa vielä tunnustusta heidän vanhemmilleen.

– Täytyy sanoa, että tämän koettelemuksen aikana olen kyllä oppinut arvostamaan vanhempiamme entistäkin enemmän, kertoo Riikka.

– Kyllä kaikkein vaikeimmista ajoista nämä ihmiset mun ympärillä on auttaneet yli, he käytännössä pelastivat minut, summaa Reija.

Tyttären syntymän jälkeen alkoi tuntua siltä, että helpottaa.

– Sain oman kroppani takaisin, ja pääsin työstämään tapahtunutta. Oli myös onni olla äitiyslomalla, sain rauhassa olla kotona yhdessä lasteni kanssa, miettii Reija.

Katkeroituminen ei ole vaihtoehto

Reija uskoo, että läheisten lisäksi hänen oma asenteensa on auttanut kriisistä eteenpäin.

Ystävät
Ystävät Kuva: Yle/Otso Reunanen marja hintikka live

– Päätin, että vihan tie ei ole minun tieni, enkä ole mitenkään katkera. Toki käyn surut ja murheet läpi, mutta en ajattele, että siihen pitäisi jäädä vellomaan.

Myös ystävät ihailevat Reijan selviytymistä.

– Reija jaksaa todella hyvin. Toki ystäville uskalletaan purkaa ja romahtaa myös, mutta Reija kyllä pärjää, kertoo paras ystävä Taru Mähönen.

Tällä hetkellä Reija asuu yhdessä lastensa ja koiransa kanssa aiempaa pienemmässä asunnossa. Ystävät asuvat lähellä, ja vanhemmat ja sisko ovat edelleen tukena.

– Onhan niitä hetkiä kun pitää oksentaa oma paha olo ulos, silloin ystävät ovat lähellä. Saan myös tarvittaessa ihan konkreettista apua, esimerkiksi kun sataa kaatamalla vettä ja koira pitäisi ulkoiluttaa. Vasta kun olen ollut lasten kanssa yksin, olen tajunnut miten iso apu ihan kauppakassien kantamisestakin voi olla, Reija sanoo.

Läsnä lapsille

Reija saa siskoltaan Riikalta kiitosta myös taidoistaan äitinä.

reija ja ystävät
reija ja ystävät Kuva: Yle/Otso Reunanen marja hintikka live

– Reija on äitinä tosi huolehtivainen ja rakastava. Ehkä juuri vastoinkäymisten myötä on vain korostunut se, että hän haluaa olla lasten kanssa. Kun hän on kotona, hän todella on läsnä siinä hetkessä, Riikka kertoo.

Reija on vastikään palannut osa-aikaiseksi lastentarhanopettajaksi äitiysloman jälkeen.

– Mulla on ihana työpaikka ja työyhteisö, ihana perhe ja läheiset. Nyt on tosi seesteinen olo. Joitain asioita on vielä selvitettävä, mutta uskon selviäväni niistä, olenhan selvinnyt aiemmistakin!

Katso, millaisen yllätyspäivän Reijan sisko Riikka ja Marja Hintikka Liven Jenny Lehtinen järjestivät Reijalle.

MHL yllättää

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live: Miten toimia, kun lapsen ylipaino huolestuttaa?
Marja Hintikka Live: Miten toimia, kun lapsen ylipaino huolestuttaa? Kuva: iStockphoto/Yle marja hintikka live
Marja Hintikka Live: Pakkosyöttö.
Marja Hintikka Live: Pakkosyöttö. Kuva: Yle pakkosyöttö
Marja Hintikka Live, seksikoulu
Marja Hintikka Live, seksikoulu seksikoulu
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.