Hyppää pääsisältöön

Luke Harding: Seuraava kirjani käsittelee pimeää Venäjää

Kirjailija ja The Guardian -lehden toimittaja Luke Harding kävi Helsingin kirjamessuilla kertomassa juuri suomeksi ilmestyneestä Edward Snowdenia käsittelevästä kirjastaan Snowden - maailman halutuin mies. Miksi "tavallisten" ihmisten täytyisi välittää Snowdenin vuodosta?

Kun Harding oli viimeksi kirjamessuilla, hän mainosti tulevaa Wikileaks-kirjaansa, joka kertoisi kaikkien aikojen suurimmasta tietovuodosta. Tällöin hän ei osannut arvata, että hän joutuisi syömään sanansa - Snowdenin paljastukset olivat vasta edessä.

Hardingin mielestä Snowdenin vuotamat tiedot ovat olleet merkittävämpiä kuin Wikileaksin. Hän on seurannut Snowdenia Hong Kongin tapahtumista lähtien.

Koko kuvio alkoi Snowdenin yhteydenotosta Hardingin kollegalle, The Guardianin toimittaja Glenn Greenwaldille, joka saa tutkivana journalistina hämäriä yhteydenottoja valtavasti. Snowden olisi hyvin voinut olla yksi hullu – tai foliohattu – muiden joukossa.

Vuoto on aiheuttanut julkisen keskustelun yksityisyydestä. Niin sanottu ennalta ehkäisevä joukkovalvonta osuu niin suomalaiseen mummoon kuin syyrialaiseen terroristiin. Kaikkien tiedot säilötään. Tulevaisuudessa ei ehkä enää oleteta, että digitaalisessa maailmassa mikään olisi yksityistä. Ja juuri siksi Hardingin mielestä aivan jokaisen pitäisi olla kiinnostunut Snowdenin vuotamista tiedoista, vaikkei itsellä olisikaan salattavaa.

– Vähän sama kuin sanoisi, ettei minulla ole mitään sanottavaa, joten miksi välittäisin sananvapaudesta.

Tulevaisuudestaan Harding raotti, että Snowden kirjasta on tulossa Oliver Stonen ohjaama elokuva. Uusi kirjakin hänellä on tekeillä. Sen nimi on Todella kallis myrkky (A Very Expensive Poison), ja se kertoo "pimeän Venäjän" vaarallisuudesta. Kirjassa käsitellään ainakin Litvinenkon ja Nemtsovin murhia.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri