Hyppää pääsisältöön

Miten Donald Trumpin miljardit istuvat Yhdysvaltain tasa-arvoaatteeseen?

Vain Yhdysvalloissa voidaan palvoa yli kaksisataa vuotta vanhaa perustuslakia. Kokevatko amerikkalaiset olevansa parempia kuin muut? Erkki Tuomioja haastatteli Yhdysvaltain demokratian synty -kirjan kirjoittanutta Ari Heloa Helsingin kirjamessuilla.

Ihmiset on luotu tasa-arvoisiksi, kirjoitti Thomas Jefferson Yhdysvaltain itsenäisyysjulistukseen vuonna 1776. Yhdysvallat ei ole paikka, vaan ajatus tasa-arvoisuudesta.

Tästä kesti yli kymmenen vuotta ennen kuin perustuslaki saatiin aikaiseksi ja liittovaltio perustettiin. Aatehistorioitsija Ari Helo sanoo, että jos yhdysvaltalaiset ovat jostain ylpeitä, niin se on tämä vanha — joskin päivittyvä — perustuslaki.

— Jeffersonin julistuksesta syntyi liittovaltion takaama kansalaisoikeus, Helo kertaa.

— Joista yksi oli ilmeisestikin oikeus omistaa orjia, Tuomioja vastaa virne naamallaan.

On epäselvää, mitä Yhdysvaltain tärkeimmät perustajajäsenet oikeasti ajattelivat. Kuvaavaa on, että lähes kaikki alkuaikojen presidenteistä oli orjanomistajia etelävaltioista.

Toteutuuko tasa-arvon ihanne Yhdysvalloissa?

Martin Luther King toi vuonna 1963 legendaarisella puheellaan vahvasti esiin ihonväriin liittyvän epätasa-arvon, mutta etninen tausta ei ole ainoa ongelma. Presidentinvaalikampanjointiin upotetaan miljardeja.

— Onhan se totta, että Yhdysvalloissa voi ostaa paikan historiassa. Sitä Donald Trump on juuri tekemässä. Yhdysvaltalaiset ovat aina rakastaneet miljonäärejään.

— Tyhjän säkin on vaikea seistä pystyssä.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri