Hyppää pääsisältöön

Paulan monet puolet – Tequila-Vesalalla on ainakin kymmenen ammattia

Paula Vesala on nyt soolouralla, mutta hänellä näyttää olevan koko ajan monta rautaa tulessa. Tiesitkö, että Vesala on säveltänyt myös musiikkia teatteriin ja ääninäytellyt piirretyissä?

Paula Vesala. // Kuva: YleX / Tomi Mikola

Paula Vesalan tuntevat kaikki, mutta nykyään hän on esillä mitä erilaisimmista asiayhteyksistä. Takana ovat ne ajat, jolloin Paula Vesala oli  ”vain” PMMP:n toinen laulaja – sen jälkeen kun PMMP heitti jäähyväiskeikkansa lokakuussa 2013 (ja ennenkin sitä), kameleontti-Paula on kunnostautunut useilla eri taiteen aloilla.

Nyt moniosaaja aloittelee soolouraa Vesala-taiteilijanimellä. Mahtaakohan vain yksi projekti kuitenkaan riittää hänelle? Tätä kaikkea Vesala, 33, on jo ehtinyt tehdä.

1. Biisinkirjoittaja suomalaisille tähdille

Vesala oli PMMP:ssä paitsi laulaja myös pääsanoittaja. Hän on kuitenkin tehnyt sanoituksia ja sävellyksiä myös monille muille artisteille, kuten sanoitukset Jenni Vartiaiselle Kiittämätön-biisiin ja Jesse Kaikurannalle Hän ei enää miettinyt meitä-kappaleeseen. Kuuntele Vesa-Matti Loirin Ei tullutkaan äänettömyys, jonka Vesala on säveltänyt ja osin sanoittanut:

2. Laulaja Kerkko Koskinen Kollektiivissa

PMMP ei ole ainoa yhtye, jossa Paula Vesala on ollut mukana. Vesala lauloi myös Kerkko Koskinen Kollektiivin ensimmäisellä levyllä, joka julkaistiin vuonna 2012. Toisella levyllä Vesalan korvasi Maija Vilkkumaa, mutta Vesala palasi bändin riveihin Emma-gaalan esityksessä. Lisäksi Vesala laulaa kollektiivin Hoosianna-versioinnilla, jonka voi katsoa alta:

3. Fiittaaja artistien biiseillä

Vesala ei kaihda muunkaanlaista yhteistyötä suomalaisten tähtinimien kanssa. Hän on ollut vierailemassa esimerkiksi Vesa-Matti Loirin ja Uusi Fantasia -bändin biiseillä. Vesalan ääntä kuullaan myös Scandinavian Music Groupin Mustana, maidolla, kylmänä, kuumana -hitillä:

4. Tähti Vain elämää -ohjelmassa

Vesalan kyvyt eläytyä erilaisiin musiikkityyleihin tulivat esille suurelle yleisölle viimeistään Vain elämää -ohjelman kolmannella tuotantokaudella, joka nähtiin televisiossa syksyllä 2014. Erityisesti mieleen on jäänyt Vesalan käsittely Fintelligensin Sori-raphitille. Sillä ex-PMMP-tähti sai mahdollisuuden esitellä myös räppärin taitojaan.

5. Opiskelija Los Angelesissa

Vesala asuu perheineen tällä haavaa Kaliforniassa Los Angelesissa, jossa hän opiskelee kuuluisassa UCLA-yliopistossa näytelmäkirjoittamista. Opiskelijan arki ei ole aina herkkua, mutta Vesalan Instagram-kuvien perusteella ainakin sää vaikuttaa Kaliforniassa mukavammalta kuin syys-Suomessa. Näin hän toivotti hyvää juhannusta Suomeen, jossa monin paikoin värjöteltiin alle 15 asteen lämpötiloissa.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

Hyvää Juhannusta!

A post shared by Vesala (@vesalaofficial) on

6. Käsikirjoittaja, joka käsittelee turvallisuuspolitiikkaa

Vesala on opiskellut dramaturgiaa Teatterikoreakoulussa. Työn hedelmiä on jo nähtävissä: Vesalan käsikirjoittama näytelmä Afganistan pohtii, onko Suomi mukana sodassa, kun suomalaisia sotilaita on mukana Naton johtamassa operaatiossa Afganistanissa. Näytelmää on esitetty ainakin Porissa ja Helsingissä.

7. Näyttelijä elokuvissa

Vesalan on voinut bongata televisiosta ja elokuvateatterin valkokankaalta. Vesalalla oli iso rooli _3Simoa-_elokuvassa, jossa hän näytteli yhtä pääosaa. Suurelle yleisölle ehkä tunnetuin rooli on Arto Halosen elokuvassa Prinsessa. Se kertoo tositarinan Kellokosken psykiatrisen sairaalan potilaasta, joka luulee olevansa oikea prinsessa. Vesala esittää elokuvassa hoitaja Elsaa.

Parhaillaan Vesala on mukana tekemässä Anja Snelmanin romaaniin pohjautuvaa elokuvaa Syysprinssi. Lisäksi Vesala vihjasi YleX:lle kertovansa ensi viikolla uudesta elokuvaprojektista.

Katso tästä Prinsessa-elokuvan traileri:

8. Ääninäyttelijä piirretyssä

Vaikka ei olisi nähnyt Vesalaa näyttelijänä, hänen ääntään on hyvinkin saattanut kuulla elokuvissa. Vesala on tehnyt muusikkouransa ohella jo vuosia äänirooleja eri piirretyissä, kuten Helinä-keijuna ja Hello Kittynä.

9. Säveltäjä teattereissa

Paula Vesala on säveltänyt paitsi lauluja suomalaistähdille myös musiikkia teattereiden lavoille. Vesala on tehnyt musiikkia esimerkiksi Kansallisteatterin Neljäs tie -näytelmään, joka on talouspoliittinen satiiri. Vesala on säveltänyt musiikin myös Vaasan kaupunginteatterin Viirun ja Pesosen joulu -näytelmään.

10. Solisti, joka tekee itse biisinsä

Kun Tequila-sinkun kansi pompahti Instagramiin jokunen päivä sitten, saattoi näyttää siltä, että Vesala tekee solistina tyylillistä täyskäännöstä. Krista Siegfrids -henkisesti stailattu Vesala poseeraa kuvassa isojen fonttien keskellä, ja Tequila-niminen kappale olisi helppo yhdistää tanssittavaan, biletyksen huolettomuutta ylistävään sekoboltsipoppiin. Se tuntuisi aikamoiselta irtiotolta, sillä aiemmin Vesalan projekteihin on kuulunut esimerkiksi sotatarina-aiheisen Kiestinki-levyn viulisti Pekka Kuusiston kanssa.

Skip Instagram post

Vesalan itse säveltämä ja sanoittama Tequila-biisi on kuitenkin melankolista, mahtipontista hidasta musiikkia, joka tuo Ding dongin sijaan mieleen Lana Del Reyn. Kertosäkeen jälkeen kuultava Vesalan surumielinen vihellys tuo kylmät väreet iholle.

Kuuntele Vesalan Tequila tästä:

Vesala kävi YleX Aamun vieraana perjantaina 23.10., kuuntele haastattelu tästä:

Juttua muokattu 26.10. kello 10: Lisätty maininta Vesalan roolista 3Simoa-elokuvassa.

Lue myös:

Tässä ovat viikon parhaat biisit – mukana Paula Vesala, Adele ja Särre

PMMP:n Kumivirsi oli yksi yhtyeen toivotuimpia hittejä, mutta Paula Vesala ei tahtonut sitä keikkasettiin

Paula Vesala menestyksestään USA:ssa: Suhteellisen uskomatonta

Paula Vesala muuntautuu tv:ssä gootiksi