Hyppää pääsisältöön

Rosa Liksom: Sijoittaminen on huijausta ja kuin Kuolleista sieluista

Kirjailija Rosa Liksom ja professori Pekka Pesonen keskustelivat Helsingin Kirjamessuilla venäläisistä kirjoista ja Venäjän kulttuurista. Liksom muun muassa haki Nikolai Gogolin klassikosta Kuolleet sielut peilipintaa tähän päivään. Sijoittaminen on Liksomista juuri sielujen myymistä ja huijaamista, eikä Liksom itsekään ole välttynyt sijoittamiselta.

– Kun sain Finlandia-palkinnon, minulle soitettiin: Hei, kolminkertaistetaan tuo palkinto. Tehdään sijoitus, Liksom kertoi hieman naureskellen.

– Menin paikalle katsomaan, kuinka ihmisiä huijataan, ja olin päättänyt, etten laita rahaa mihinkään. Niin kuitenkin kävi, että sijoitin tuhat euroa, ja jo seuraavana päivänä jäin miinukselle.

Liksomkaan ei välttynyt ajan hengeltä ja tunnistaa itsessään Kuolleiden sielujen Tšitšikovin, joka ostaa maaorjien sieluja.

– Tšitšikov on meissä monissa, Liksom kiteytti.

Katso ja kuunntele myös

Rosa Liksom Prosak-proosaklubilla

Kirjakammi: Hytti nro 6

Kommentit
  • Avaruusromua: Mistä se tuli?

    Mistä tuli ajatus?

    Mistä tuli ajatus? Tätä pohtii historiantutkija, professori Yuval Noah Harari. Hän muistuttaa meitä siitä, että me emme hallitse ulkopuolellamme olevaa maailmaa. Hän toteaa, että me emme myöskään hallitse sitä, mikä tapahtuu ruumiimme sisällä. Me emme myöskään hallitse omia aivojamme, hän sanoo ja huomauttaa, että tämän kaiken ymmärtäminen voi auttaa meitä. Miten tämä liittyy taiteelliseen luomiseen? Liittyykö tämä musiikkiin? Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Avaruusromua: Ajatuksista tekoihin!

    20-vuotias DiN-merkki on elektronisen musiikin merkkituote.

    Ian Boddy istuskelee pubissa. Istuu, miettii ja puhuu. Miettii ja puhuu lisää. Ollaan Newcastlessa Iso-Britanniassa. Eletään 1990-luvun loppua. Ian Boddylla on idea. Se on jännittävä, mutta samalla hieman vaarallinen ajatus. Hän aikoo perustaa levymerkin. "OIen ehkä vähän hullu", hän sanoo virne naamallaan. Nyt 20 vuotta myöhemmin hänen luotsaamansa DiN-merkki on kokeellisen ja elektronisen musiikin kansainvälinen merkkituote. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri