Hyppää pääsisältöön

Islam on aina sopeutunut siihen kulttuuriin, mihin se on tullut

Aikamme monta islamia -kirjan tavoitteena oli kertoa, kuinka monimuotoinen islamilainen maailma lööppien takana on. Islam-asiantuntija Jaakko Hämeen-Anttila haastatteli Joonas Maristoa ja Andrei Sergejeffiä Helsingin kirjamessuilla.

Sergejeffin ja Mariston kirjassa esittellään islamilaisia yhteisöjä muun muassa Suomesta, Intiasta, Kiinasta ja Ghanasta. He halusivat kuvata islamista sitä puolta, joka yleensä jää lööppi-islamin varjoon. Lööppi-islamilla kirjailijat viittaavat siihen fundamentalistiseen kuvaan islamista, jonka median perusteella islamista voisi saada.

Kirjailijoiden pyrkimyksenä oli käsitellä nyky-islam ilmiönä mahdollisimman yleistajuisesti. 1900-lukua vanhempia aiheita kirjassa ei käsitellä.

- Kun mennään tarpeeksi kauas menneisyyteen, kuvio muuttuu entistä monimutkaisemmaksi ja rönsyileväksi, Sergejeff sanoo.

Aikamme islam on elävää ja alati muuntuvaa. Sergejeff ja Maristo nostavat esiin nyt kuumana käytävän pakolaisiin liittyvän integraatiokeskustelun. Heidän mielestään islam ei ole ongelma.

- Islam on aina sopeutunut siihen kulttuuriin, mihin se on tullut, Maristo muistuttaa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri