Hyppää pääsisältöön

Islam on aina sopeutunut siihen kulttuuriin, mihin se on tullut

Aikamme monta islamia -kirjan tavoitteena oli kertoa, kuinka monimuotoinen islamilainen maailma lööppien takana on. Islam-asiantuntija Jaakko Hämeen-Anttila haastatteli Joonas Maristoa ja Andrei Sergejeffiä Helsingin kirjamessuilla.

Sergejeffin ja Mariston kirjassa esittellään islamilaisia yhteisöjä muun muassa Suomesta, Intiasta, Kiinasta ja Ghanasta. He halusivat kuvata islamista sitä puolta, joka yleensä jää lööppi-islamin varjoon. Lööppi-islamilla kirjailijat viittaavat siihen fundamentalistiseen kuvaan islamista, jonka median perusteella islamista voisi saada.

Kirjailijoiden pyrkimyksenä oli käsitellä nyky-islam ilmiönä mahdollisimman yleistajuisesti. 1900-lukua vanhempia aiheita kirjassa ei käsitellä.

- Kun mennään tarpeeksi kauas menneisyyteen, kuvio muuttuu entistä monimutkaisemmaksi ja rönsyileväksi, Sergejeff sanoo.

Aikamme islam on elävää ja alati muuntuvaa. Sergejeff ja Maristo nostavat esiin nyt kuumana käytävän pakolaisiin liittyvän integraatiokeskustelun. Heidän mielestään islam ei ole ongelma.

- Islam on aina sopeutunut siihen kulttuuriin, mihin se on tullut, Maristo muistuttaa.

Kommentit
 • Miten Minna Canth ehti?

  Mikä mahdollisti Minna Canthin valtavan elämäntyön?

  Palvelijoiden ja kauppa-apulaisten saatavilla olevan ja edullisen työpanoksen ansiosta Minna Canthilla oli mahdollisuus kirjoittaa tasa-arvoa edistäviä artikkeleita ja näytelmiä.

 • Avaruusromua: Palmut, hiekkaranta ja tähtikirkas yö

  Mitä on eksotiikka musiikissa?

  Mitä on eksotiikka? Mitä on eksotiikka musiikissa? 1950-luvulla se oli viihdyttäviä viuluja, intensiivistä tunnelmaa, villejä rytmejä ja salaperäisiä ääniä. Tuolloin levyillä soivat tunnelmat eksoottisilta kaukomailta: Aasiasta, Havaijilta, Amazonilta, Andeilta ja Afrikasta. Mutta musiikki ei ollut mitään kansanmusiikkia tai etnoa, vaan aitoa eskapistista viihdettä. Se oli eksoottista fantasiaa. Se oli epäaitoa muka-musiikkia. Se oli musiikillista kolonialismia. Mutta hyvin viihdyttävää, ja nykyään kuunneltuna mitä viehättävintä kitschiä ja campia. Ja eksotiikka viehättää yhä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Ne oli suunniteltu muuttuvaan maailmaan

  Ne oli tehty liikuteltaviksi ja korvattaviksi.

  Ne oli tehty liikuteltaviksi ja korvattaviksi. Niiden ei ollut tarkoitus olla ikuisia, vaan niiden rooli oli väistyä, kun tilalle tulisi jotakin uudempaa ja ehkä parempaa. Ne ovat värikkäitä ja sulavasti muotoiltuja tuoleja 1960-luvun alusta. Punainen, keltainen ja sininen. Edessä matala pöytä. Värikkäiden huonekalujen yläpuolella kuvassa lukee suurilla valkoisilla kirjaimilla: Optimistic Modernism. Optimistista modernismia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Asterix opettaa latinaa

  Asterix-kirjoja lukemalla voi suorastaan sivistyä.

  Asterix seikkailee -sarjakuvat perustuvat löyhästi Julius Caesarin jo ennen ajanlaskua kirjoittamiin Gallian sota -teoksien tapahtumiin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri