Hyppää pääsisältöön

Jaakko Heinimäki: Kerettiläinen ajattelee itse

Pastori ja tietokirjailija Jaakko Heinimäki keskustelee JP Pulkkisen kanssa harhaopeista eli heresioista. Heinimäki tuo esiin harhaopin virallisen määritelmän kirkon opeista poikkeavana käsityksenä mutta lisää: – Minusta harhaopeissa on oman ajattelun klangi. Kerettiläinen ajattelee itse.

Heinimäki tuo keskustelussa esiin myös sen, kuinka harhaopeista voi tulla virallisia oppeja.

– Kristinuskohan on alkanut kerettiläisenä juutalaisuutena. Ja luterilaisuus, joka on Suomessa mainstreamia, oli kerettiläistä katolilaisuutta. Islam oli kerettiläistä kristinuskoa, Heinimäki selostaa.

Kuuntele myös:

Kuusi kuvaa Jaakko Heinimäen elämästä

Kirjakerho: Luukkaan evankeliumi käännöskirjallisuuden klassikko

Pääsiäinen Radio Suomessa: Pyhäruokaa pastorin kanssa

Kommentit
 • Katkeroidu elämälle ja riitele perinnöstä Vartion mestariteoksen hengessä – osallistu Lukupiiriin!

  Osallistu keskusteluun tai soita studioon la 28.3. klo 19!

  Hänen olivat linnut on kertomus pappilan palon seurauksista, sukuriidoista, perhehelvetistä ja pikkukylän sosiaalisesta todellisuudesta. Marja-Liisa Vartion romaania on pidetty yhtenä suomalaisen modernin kirjallisuuden merkkiteoksena. Kirjan kahden onnettoman, rakkautta vaille jääneen naisen tarinan, voi hyvin lukea feministisenä kannanottona.

 • Koronasta bamlataan eri tavalla Stadissa kuin landella

  Slangista ja koronasta on erilaisia fiiliksiä.

  Jengillä on snadisti erilaiset vibat slangin oikeaoppisuudesta, kuten tällä hetkellä myös koronaepidemiasta. Aristoteleen kantapään toimittaja funtsi, että koska tilanne maailmassa ei ole just nyt yhtään kliffa, täytyy koronasta skrivaa myös omalla slangilla.

 • Avaruusromua: Siis teitä kiinnostaa tämä musiikki?

  Erikoista, että Lontoossa oltiin kiinnostuneita.

  En ole koskaan kuullut hänestä, eikä minulla sitä paitsi ole aikaa kuunnella mitään BBC:tä! Näin vastasi Edgar Froese, kun eräs saksalainen musiikkijournalisti soitti hänelle keväällä 1973 ja kysyi tunsiko hän Lontoossa asuvaa John Peel -nimistä tiskijukkaa. Soittaja kertoi John Peelin soittaneen Tangerine Dreamin musiikkia ohjelmissaan BBC:llä jo useasti. Pian yhtye sai telexin brittiläiseltä Virgin -levy-yhtiöltä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Tarvitaanko nyt onnellisia loppuja?

  Hikmet: "Lähettäkää minulle kirjoja, jotka päättyvät hyvin."

  “Lähettäkää minulle kirjoja, jotka päättyvät hyvin.” Olen hyräillyt viime päivinä turkkilaisen runoilijan Nâzim Hikmetin 1940-luvulla kirjoittamaa runoa. Runosta on nimittäin sävelletty laulu, jota itsekin sain laulaa keikoilla 1990-luvun puolivälissä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri