Hyppää pääsisältöön

Kiitollisuuden aiheita tänään

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Kajon yläpuoli, kierosta katsoen. Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

Kiitollisuuden aiheita tänään

Ei asu kommuunissa, tahi punajuurinarsistin kanssa. (Ei häviä punajuuret jääkaapin punajuuripurkista itsekseen, niin että jää vain katkera liemi, sekin laihaa lierua.)

Ei ole virvoitusjuomapullonkorkinmentävää reikää päässä, otsasta niskaan. (Kun tekisi mieli laittaa siihen reikään urkupilli ja ajaa vaihdepyörällä neljääkymppiä, että ulisisi se urkupilli, ja taas saisi maineen, että liian outo on kyllä se mies, monihavaitusti.)

Ei limakalvot kuiva nenässä, kerrostaloasunnossa ja työpaikalla. (Jos on kesä.) (Tosin ei ole.) (Eli kuivaa limakalvot nenässään.)

Ei täydy opetella soittamaan trumpettea. (Ei kutitu huulet ja ravistu nivelet Kimalaisen lennossa.)

Ei ole hamstereita. (Ei haise virtsalle asunto.)

Unohtui kotiin hattu. (Ei lennäty tuulessa, joutuen juoksemaan itse hiessä sem perässä kuin sika.)

Ei ole kansakoulussa. (Ei joudu laulamaan kirottua laulua 'Tiritomba' joka on maailman tyhmin laulu ikänä.)

(standard )


Ei ole eläkeläinen. (Ei joudu liikuntaterapiassa tanssimaan tamburiinitahtiin laulua 'Tiritomba'.)

( https://youtu.be/QdmHJ2Jn0cM )

Ei ole taistelusukeltajuuden alokas. (Ei joudu kurkihirttä porukalla kantaen laulamaan limakivi-iljanteisessa, jäisessä, merituulisessa rantavesikivikossa kainaloita myöten kahlatessamme laulua 'Tiritomba'.)

( standard )

Ei omista markkinoilla käytettävää, valtavaa paellapannua. (Kun ei mahtuisi mihinkään se, ja parvekkeelle joutuisi, ja tuuli kaataisi sen, ja tulisi siihen vinosti vihmovan sateen vedestä ruostetta ja pulut ulostaisivat siihen kilvan (”Katsokaas tätä, Reidar ja Simone! Ruik! Ryyyt!”).

Ja pitäisi sitten heittää se parvekkeelta alas, kun asunnon läpi kuljettaminen ei kävisi edes mielessä, mutta saattaisi se laakea pannu leijailla sivusuunnassa vinhaa ja kiihtyvää vauhtia, ja että voisi naurettavan helposti vaakagiljotiimena katkaista postimieheltä kaulan, (Ssäh! Klurp! Pyört!) ja eikun pahoittelemaan, että jopas nyt kävi ikävästi sen paellapannun ja postimiehen kaulan kanssa ja eikun kirurgille että päätä takaisin ompelemaan ja maksat leikkuut ja kuntoutukset ja kaikki ja silti mulkoilee postimies pahasti aina parvekkeen alta tullessaan.)

Ei käytä liimaa Ikean kaappien kokoamisessa. (Kun muuten saattaisi liimata itsen sen kommuutin sisälle, ja hiilioksidin osapaine veressä nousisi hälyttävän korkealle sikaäkkiä sen kommuutin sisällä ja pitäisi rikkoa äkkiä se tekemä kaappinsa ja silti aimo päänsärky.)

Ei edelleenkään ole kansakoulussa, tack och lov. (Ei joudu laulamaan laulua 'Luzernista Weggikseen', joka on maailman toiseksi tyhmin laulu.)

(standard )


Ei vieläkään ole eläkeläinen, hah haa! (Ks. yllä ekoissa suluissa.)

( https://youtu.be/WmGtNtupnu0 )

Ei ole taistelusukeltajuuden alokas. (Ks. yllän yllä ekoissa suluissa.)

(https://youtu.be/VF3DRcDoreE )

On myös parempia lauluja ja soittajia laulajia kuin "Luzernista Weggikseen", "Tiritomba" ja kansakoululaiset.

1:

( https://youtu.be/brl0aO7MZyc )

2:

( https://youtu.be/S9kBvUxY3v0 )

3:

( http://youtu.be/SDGOXRr-yco )


Ei ole ponsi. (Ei joudu miettimään, missä palho ja mitä sillä tehtiinkään.)

Ei ole monimiljardööri. (Ei joudu saituuttaan itkemään ja naukumaan siitä miten paljon simppeli miesten tukanleikkuu maksaa oman kaupunginosan edullisimmalla kotiparturilla, että kohta tässä rientyy tukkansa vuoksi puille paljaille.)

Ei ole sammakko. (Ei joudu hyppimään hankalasti kyykyssä, nivuset nilellä yössä, ötököitä syöden.)

Ei ole Turussa. (Kun pomo ottaisi pillistä kiinni ja huutaisi naama 2 cm päässä omasta naamasta, että mitä h:ttiä varten olet muualla kuin ei Tampereella - ja kilpailevassa kaupungissa vielä senkin elukka!)

( https://youtu.be/F1yV--wovhk?t=10 )


Ei ole kykyä nähdä ranskalaisten ajatuksia puhekuplana niiden pään päällä. (Kun ne vain miettivät rivouksia ja että ”Quatre-vingts-dix-neuf” ja että ”Zut!” ja että ”Bordel de merde quelle connerie”.

( https://youtu.be/ae69-9llIhQ )

Ei ole koukussa saippuasarjaan. (On oma elämä.) (Oikeesti, on! Toki vaatimaton ja ikävä, ja pankin talutusnuorassa, mutta silti.)

Ei ole suvussa liian paljon teini-ikäisiä jätkiä. (Ei joudu niiden kanssa kävellessä koko ajan pysähtymään, kun ne nostavat lantiottomia, peräaukon alapuolelle valuvia housujaan.)

Ei ole suvussa liian paljon nuoria naisia. (Ei niiden lähellä ollessa melkein saa sydäntään halvatuksi monet kerrat päivässä, kun ne täysin arvaamatta huutavat 145 desiBelin voimalla: ”OIKEESTI !”, silmät pullottaen kuin Horroren piirissä.)

( https://youtu.be/VLvTq6FdOj4 )


Ei ole suvussa liian paljon keski-ikäisiä ukkoja. (Ei joudu niiden kanssa koko ajan pysähtymään, kun ne nostavat pömppämahan alta uhkaavasti sukuelimiä kohti valuvia päällyshousujaan, jotka suorastaan säteilevät työmiehen hymyä takaa, kumartuessa solmimaan kengännauhojaan, jos mahan koko ja selän kunto vielä sallivat sen.)

Ei ole vahingoniloinen. (Vahinkoja sattuu sentään keskimäärin aika harvoin.)

Ei harrasta miekkailua. (Lävikön löytymättöytyessä ei tule kiusausta käyttää miekkailumaskin naamasihteä spagetin siivilänä, jälkeenpäin inhoittuen, että oliko maskissa hikeä vielä, siirtyen spagettiin.)

Ei ole hevosratsatusaloitteellisella mielellä. (Kun saattaisi kokemattomuuttaan laittaa satulan väärin päin sen elukan selkään, ja sitten kun väärinpäin asennetussa satulassa olisi naama hevosen etupäätä kohti istuen ja imahtaisi suullaan sille konille sen starttikäskyn, ne se tietenkin se elukka ryykäisi täyttä laukkaa taaksepäin, kun satula 180 astetta väärin, ja kun hevosen persieosa törmäisi tallin seinään, niin itse lentäisi taaksepäin ja takaraivo osuisi auki olevan tallinvintin puisen luukun raudoitettuun reunaan ja eikun henkipois sillä sekunnilla, mutta hevonen selviäisi mustelmalla ja omaisista tuntuisi kammottavalta kun vain hirnuisi se hevonen niin että ikenet ja hampaat näkyy, mutta itse olisi rähmällään maassa ja kuollut kuin suomalainen pikkukaupunki talvisena tiistai-iltana vartin yli yhdeltätoista.)

( ttps://youtu.be/tNm4nn5eu_g )

Ei ole opiskelija. (Ei tartte älytä, voi vaan spekuloida.)

Ei ole nainen. (Olisi ihan väärät vaatteet päällä tälläkin hetkellä.)

Ei ole pään läpi poikittain, ohimolta ohimolle kulkevaa, virvoitusjuomapullonkorkinmentävää putkimaista reikää. (Kun Jukka, Arno, Jari, Vellu, Timo ja muut ampujakaverit aina haluaisi ampua ”pään läpi” maalitauluun vieraiden yllätykseksi ja iloksi ("Hah-hah, se olikin pilaa, sillä on päässä valmiina reikä, kato nyt Saimi, ei sen käynyt kuinkaan! Lakkaa jo huutamasta hysteerisesti kuin kuparinvärinen hyena.") ja jännittäisi itseä ihan kamalasti kuin Wilhelm Tell Jr.

Sitä paitsi jos ei muistaisi poistaa siitä toisesta, otsassa olevasta reiästä siihen asennettua urkupilleä, niin siihen pilliin tulisi ampumareikiä, joissa terävät metallipurseet reunilla, jotka raapisivat päätä ja aivoja kun poistaisi urkupilleä vaihtaakseen sen ehjään, ja aina kun jokin metallipurse raapaisisi aivoja, niin pääsisi outoja ääniä ja ja jalat teputtaisi 220 BPM, ja tulisi esim. hirveä hinku vanhaan, porsliinikorkilliseen Sitruunasoodaan, eikä sitä valmisteta enää.)

Ei ole lintu. (Kun, jos ajattelemattomuuksissaan menisi taivaalla kyljelleen – kuin kämmen kämmensyrjäkarateiskuasennossa – levätäkseen kuten on tottunut sohvalla lepäämään, niin putoaisikin sukkana alas, kun kyljellään ollen ei siivissä mitään nostetta, ja henki pois siitä paikasta häneltä. Peltoon vain suntkahtaisi kyljelleen kuin karatella taikinaan iskisit. Thunk! ”Abschied Vom Klavier!” (L'Adieu au Piano! Farewell to the Piano! Jäähyväiset pianollen!)

( https://youtu.be/xaGpF4a2Urc )

Toivoo:

MK

Kommentit
 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

 • Kultainen noutaja

  Opettavaisen tarinan kansalle nosti esiin Kajo.

  "...Ahneuksissaan mies saunoi itsensä henkihieveriin. Liian kova konsti se selvästi oli, pakkosaunonta, mietti hän..."

 • Käynti pienenä

  Soittoa ja tapahtumia mielen sisällä, pääasiassa.

  Olo on kuin koira murisisi jossain. Tai murisisi jokin paljon pahemepi. Paholainen, seitinohuen ulottuvuuksienvälisen suihkuverhon takana murisisi vaikka.

 • Kelluessaan

  Mielihavaintoja veden piirissä ollessa

  Vesi oli suolatonta, ja siksi välillä kirveli nenässä. Paradoksaalista oli se, että kirveli juuri suolattomuus, eikä -lallisuus, kuten maallikko helposti luulisi.

 • Tyhmä jo pienenä

  Toistuvan yksinkertaisuutensa lamentaatioasialla on Kajo.

  "Jos ei lasketa sitä, että aikuisessa ihmisessä on lihaa ja luuta enemmän kuin lapsessa, ja laajempi nahka-osa hänellä kuin silkohapsena oli, niin melko vähän muuttuu ihminen elämänsä aikana..."