Hyppää pääsisältöön

Litmasen mielestä nuoret eivät saa ajatella itse

Missä vaiheessa nuoren urheilijan tulisi tehdä valinta keskittyä täysillä vain yhteen lajiin? Saavatko lapset ja nuoret enää itse päättää? Paavo Arhinmäki haastatteli Jari Litmasta Helsingin kirjamessuilla.

Litmanen avautui omaelämäkerrassaan Litmanen 10 ensimmäistä kertaa julkisesti lapsuudestaan. Hänen mukaansa päätökseen vaikutti se, että monet hänen tutuistaankaan eivät juuri tienneet hänen elämästään ennen parinkymmenen vuoden ikää. Hän tulee lahtelaisesta työläisperheestä, ja kumpikin hänen vanhemmistaan pelasivat jalkapalloa.

Urheilu oli Litmaselle ilo, ja siksi hän harrasti useita lajeja, joista jääkiekko ja jalkapallo olivat tärkeimmät. Hän lopetti jääkiekon ja teki valinnan keskittyä pelkkään jalkapalloon vasta neljätoista vuotiaana. Lajivalintaan vaikutti pukukopeissa kasvaminen vanhempien jalkapallokiinnostuksen vuoksi.

Litmanen vierastaa sitä, että joku toinen, esimerkiksi joukkueen valmentaja, neuvoo nuorta lopettamaan muiden lajien harrastamisen. Urheilijat ovat yksilöitä, ei kaikkien tarvitse keskittyä täysillä vain yhteen lajiin jo 10-vuotiaana.

- Nuori osaa tehdä lajivalintansa itse.

Litmanen sanoo, että nuorilta on tänä päivänä viety mahdollisuus omaan ajatteluun.

- Itse huomasin, että viimeisenä vuonna, kun pelasin jääkiekkoa, siitä kärsi kaikki.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri