Hyppää pääsisältöön

Kummituskivaa arkeen ja juhlaan

Halloween on suosittu juhlapäivä Yhdysvalloissa, mutta sen suosio kasvaa vuosi vuodelta myös Suomessa. Suomalainen perinteinen juhla on ollut kekri, syksyinen sadonkorjuujuhla, jota harvemmin enää juhlitaan. Pikku Kakkosen hurjista kummitusideoista saat vinkkejä omiin kurpitsajuhliisi.

Pöytäkurpitsa

Pikku Kakkonen: Pöytäkurpitsa
Pikku Kakkonen: Pöytäkurpitsa Kuva: Yle/ Pikku Kakkonen pinterest

Tarvikkeet

 • koristekurpitsa
 • irtosilmät
 • liimaa tai kaksipuolista teippiä
 • sideharsoa
 • (musta tussi)

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta koristaa pihaa tai parveketta isolla kurpitsalyhdyllä, voit tehdä pienestä koristekurpitsasta pöytäkoristeen. Peitä kurpitsa sideharsolla ja tee kurpitsasta muumio tai pyöritä se kurpitsan ympäri ja sido ylös söpö rusetti. Liimaa tai teippaa silmät kiinni. Voit piirtää kurpitsalle myös suun mustalla tussilla.

Kurpitsalyhty

Pikku Kakkonen: Kurpitsalyhty
Pikku Kakkonen: Kurpitsalyhty Kuva: Yle/ Pikku Kakkonen pinterest

Tarvikkeet

 • erikokoisia teräviä veitsiä
 • lusikka
 • tussi
 • kurpitsa
 • kynttilä

Leikkaa kurpitsan pohja irti ja koverra kurpitsa lusikalla alakautta tyhjäksi. Voit leikata silmän ja suun reiät vapaalla kädellä tai ensin piirtää kurpitsaan tussilla ääriviivat. Jos käytit syötävää kurpitsaa, voit tehdä koverretusta sisuksesta esimerkiksi herkullisen kurpitsapiirakan syksyn kunniaksi.

Haamuperhe huhuilee kynttilöissä

Pikku Kakkonen: Haamukynttiläperhe
Pikku Kakkonen: Haamukynttiläperhe Kuva: Yle/ Pikku Kakkonen pinterest

Tarvikkeet

 • valkoisia kynttilöitä
 • mustaa ilmastointiteippiä tai mustaa masking-teippiä

Leikkaa mustasta teipistä kynttilöille silmät ja suut, niin johan pöytä koristuu. Paloturvallisuuden takia teipit kannattaa poistaa ennen kynttilöiden polttamista.

Kannellinen mörkömuki

Pikku Kakkonen: Mörkömuki
Pikku Kakkonen: Mörkömuki Kuva: Yle/ Pikku Kakkonen pinterest

Tarvikkeet:

 • hammas- tai juomamukin päälle sopiva tyhjä muovipurkki
 • mustaa tarraa
 • kynä
 • terävä (askartelu)veitsi
 • sakset

Leikkaa saksilla pohja pois muovipurkista. Piirrä mustaan tarraan kummitus tai käytä mallina Pikku Kakkosen tulostettavaa pikkukummitusta. Kiinnitä kummitus kannen päälle. Leikkaa kanteen, kummituksen suun kohdalle, aukko. Kaada lasiin suosikkijuomaasi, aseta kansi lasin päälle ja työnnä pilli kummituksen suuhun. Hurja juhlajuoma on valmis. Mukia voi käyttää myös hammasharjamukina.

Kummitustarra wc-pönttöön

Pikku Kakkonen: WC-pönttötarra
Pikku Kakkonen: WC-pönttötarra Kuva: Yle/ Pikku Kakkonen pinterest

Tarvikkeet:

 • mustaa tarraa
 • kynä
 • terävä (askartelu)veitsi
 • sakset

Piirrä mustaan tarraan kummitus tai käytä mallina Pikku Kakkosen tulostettavaa pikkukummitusta. Leikkaa kummitus ääriviivoja myöten irti. Leikkaa kummitukselle silmä- ja suuaukot. Irrota tarran taustan suojapaperi ja kiinnitä kummitustarra haluamaasi kohtaan wc-pönttöä.

Pikku kummitus auttaa pönttöharjoituksissa

Pikku Kakkonen: Pissakummitus
Pikku Kakkonen: Pissakummitus Kuva: Yle/ Pikku Kakkonen pinterest

Tarvikkeet

 • läpinäkyvää paksua muovia, esimerkiksi käytetystä elintarvikepakkauksesta
 • mustaa paksua muovia, esimerkiksi käytetystä elintarvikepakkauksesta
 • kynä
 • terävä (askartelu)veitsi
 • sakset
 • kuumaliimaa
 • metallilankaa
 • katkaisupihdit

Piirrä mustaan tarraan kummitus tai käytä mallina Pikku Kakkosen tulostettavaa pikkukummitusta. Leikkaa kummitus ääriviivoja myöten irti. Leikkaa kummitukselle silmä- ja suuaukot. Leikkaa läpinäkyvästä muovista sopivan kokoinen pala muovia. Kiinnitä kummitus kuumaliimalla läpinäkyvän muovikappaleen toiseen päähän. Leikkaa metallilangasta 15 cm pituinen kappale. Taita muovikappaleen toinen pää kaksinkerroin ja liimaa syntynyt lenkki kuumaliimalla kiinni. Pujota metallilanka syntyneeseen lenkkiin. Kiinnitä pönttökummitus wc-pöntön kannen rakenteisiin metallilangan avulla. Tarkista kummituksen korkeus ja kiristä tai löysytä matallilankaa saadaksesi sopiva korkeus kummitukselle.

Pienten poikein on helppo kohdistaa pissa pönttöön, sotkematta reunoja, kun kummitus on alas laskettuna. Ison hädän ajaksi kummituksen voi siirtää pois vetämällä sitä yläreunan kiinnityskohdasta. Muovisen kummituksen voi pestä viikkosiivouksen yhteydessä tai kierrätymateriaaleista voi nopeasti tehdä uuden tähtäyskohteen.

Pikku Kakkosen halloween-herkut
Pikku Kakkosen syksyn tulostettavat paperit

Pikku Kakkosen syksy Pinterestissä
Pikku Kakkonen Pinterestissä