Hymyjen maa on elokuva myötätunnon heräämisestä ja todellisesta teoista. Dokkarissa kolme suomalaista kuulee kaverinsa joutuneen Thaimaassa huonoon kondikseen, miehestä on tullut kerjuulla elävä puliukko. Kaverusten on pakko tehdä jotain ja lähteä paikan päälle apuun. Leffa kertoo koskettavasti, mutta myös traagisen hauskasti myötätunnosta ja lähimmäisenrakkaudesta.
Kuvaaja-leikkaaja Joni Luomanen sekä ohjaaja Heikki Häkkinen, jotka ovat yhdessä käsikirjoittaneet elokuvan, löysivät lapsuuden ystävänsä YouTubeen ladatulta videolta pahasti riutuneen näköisenä. Tuomas Kela asuu Thaimaan kaduilla ja elää kerjäämällä. Kela on myös alipainoinen, eikä hän pysty kävelemään.
Vain neljä päivää myöhemmin Häkkinen ja Luomanen sekä Kelan lapsuudenystävä Jari Vuoristo olivat matkalla Thaimaahan. Dokumenttielokuva syntyi matkan sivutuotteena ja sen oli tarkoitus toimia herätyksenä päähenkilölle, joka ei muista kuvauksista mitään.
Tuomas Kela palasi Thaimaahan Suomessa vietetyn katkaisuhoitoajan jälkeen. Hän saa Suomesta varhaiseläkettä. Dokumenttielokuva on saavuttanut paljon ylistystä, mutta myös herättänyt keskustelua muun muassa siitä, pitäisikö Kelan kaltaisia henkilöitä tukea Suomen verovaroin ja oliko hänen auttamisestaan mitään hyötyä.
”Tuntui kyllä rintalastan alla tämä”, 21 grammaa vähemmän -blogin kirjoittaja kertoo. Helsingin Sanomien Nyt -liitteen kriitikko Veli-Pekka Lehtonen on eri mieltä ja kutsuu elokuvaa sosiaalipornoksi niin hyvässä kuin huonossa. ”Onko Hymyjen maa enemmän kuva elokuvantekijöistä itsestään, osoitus heidän moraalisesta ylivertaisuudestaan?” Lehtonen kysyy.
Elokuvasta kertovien juttujen kommenttipalstoilla monet ihmiset kirjoittavat, että alkoholisoituneita tapauksia on Suomessa monia eikä heitä pitäisi auttaa. Tämän tekijät tietävät.
"Haastattelin siellä olevia suomalaisia ja kuulin, että Tuomaksen kaltaisia tapauksia on muitakin. Mitään faktaa minulla ei ole, mutta ilmeisen paljon heitä on, kun lähdetään juopottelemaan maahan, jossa asuminen ja viina ovat halpoja”, Häkkinenkertoo Helsingin Sanomille.
”Dokumentilla haluamme nostaa esiin sellaisia teemoja kuin lähimmäisestä välittäminen ja huolehtiminen. Kuinka paljon sinä olet valmis tekemään ystäväsi takia, jos toinen on ahdingossa”, Joni Luomanen avaa Ilta-Sanomille.
Hymyjen maa sai ensi-iltansa tammikuussa DocPoint-festivaalilla. Leffa onvoittanut Tampere Film Festivaleilla yleisö –ja pääpalkinnon ja se palkittiin myös Intian Dada Saheb Phalke –festivaalilla parhaasta ohjauksesta.
Lisää ohjelmasta
- “Huumeidenkäyttäjätkin ovat ihmisiä ja joidenkin lapsia” – Huumekeskustelu kuumensi tunteita, tarjosi empatiaa ja toi esiin karuja kohtaloita Docventuresin chatissa
- “Kun olin 21-vuotias, 21 kaveriani oli kuollut yliannostukseen” – kokija ja asiantuntijat kertovat, mitä Suomen huumeongelmalle pitäisi tehdä
- Riku Rantala: Lähes miljoona suomalaista on kokeillut huumeita – onko mitään järkeä rangaista jokaista?