Hyppää pääsisältöön

Gynekologi Anneli Kivijärvi vastaa

toimittaja mikko penttilä ja naistentautien erikoislääkäri Anneli Kivijärvi
toimittaja mikko penttilä ja naistentautien erikoislääkäri Anneli Kivijärvi Kuva: Yle, Tero Kyllönen toimittaja mikko penttilä ja naistentautien erikoislääkäri anneli kivijärvi

HPV-rokote

”Mitä tauteja vastaan HPV-rokotteen on määrä toimia? Kuinka turvallinen HPV-rokote on?”

Vuoden 2013 syksyllä rokotusohjelmaan tullut HPV-rokote annetaan kohdunkaulasyöpää vastaan. Todennäköisesti se estää myös esimerkiksi kurkku- ja peräsuolen syöpää, siis myös miehillä esiintyviä syöpiä.

Kohdunkaulansyövän ikävä piirre on, että sen syntyminen kestää kymmenen, jopa kaksikymmentä vuotta tartunnasta. Kun HPV-rokote annetaan jo pienenä tyttönä, tiedetään ettei virus tartu. Silloin ei tarvitse joutua jatkuvien kokeiden vuosikausia kestävään rumbaan ja pelätä koevastauksia.
Sen tiedon valossa, mikä minulla on, HPV-rokote on turvallinen, eikä vakavia komplikaatioita ole tullut.

Suosittelen lämpimästi, että kaikki yksitoista- ja kaksitoistavuotiaat tytöt rokotetaan.

Endometrioosi

”Minkälaisia oireita endometrioosilla on? Miten sitä hoidetaan?”

Endometrioosin huomaaminen saattaa olla hankalaa, lääkärillekin. Tiedetään, että endometrioosia on kymmenellä prosentilla naisista ja lapsettomuudesta kärsivillä jopa puolella.

Endometrioosin tavallisin oire on kova kipu, joka vaihtelee kuukautiskierron mukaan. Valtavan kovat kuukautiskivut ovatkin yleisin syy, jonka vuoksi lääkärille hakeudutaan. Myös yhdyntäkivut ovat yleisiä.

Onneksi tautia voidaan hoitaa. Jos on vahva epäily endometrioosista, annetaan oman estrogeenituotannon estävää lääkettä. Yleisesti käytetään yhdistelmäehkäisypillereitä tai hormonikierukkaa. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää, mutta ne saattavat aiheuttaa vaihdevuosioireiden kaltaisia ongelmia. Tarvittaessa endometrioosi voidaan myös leikata.

Vaihtoehdot vaihdevuosioireiden lääkehoidolle

”Minkälaisia lääkkeettömiä vaihtoehtoja on vaihdevuosioireisiin määrätyllä hormonihoidolla?”

Luontaistuotteista minulla on aika huonoja kokemuksia, niiden teho on lyhytaikainen. Avantouinti sen sijaan näyttäisi olevan aivan parasta a-luokan hoitoa!

Jotkut uskovat ruokavaliomuutoksiin tai kovaan kuntoiluun. Saattaa olla, että lievien vaihdevuosioireiden kanssa pärjää niinkin, mutta käsitykseni on, että ei oikein hankalien oireiden kanssa. Kenenkään ei mielestäni pitäisi joutua elämään pahan unettomuuden, kovan hikoilun, punastelun ja mielialanvaihteluiden kanssa, roikkua vuosikausia sellaisessa löysässä hirressä. Hormonihoito auttaa hyvin näihin oireisiin, sillä on paljon terveyshyötyjä, eikä juurikaan sivuvaikutuksia. Jos hormonikorvaushoito pelottaa tai sitä ei voi käyttää, löytyy kyllä muitakin lääkkeitä, kuten muutama eri mieliala- ja vaikka unilääke.

ANNELI KIVIJÄRVI, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, tohtori

Lisää ohjelmasta

Tiina Heikkilä
Tiina Heikkilä Kuva: Yle, Paulus Markkula tiina heikkilä
Anneli Kivijärvi
Anneli Kivijärvi Kuva: Yle, Tero Kyllönen anneli kivijärvi
Pilleri kämmenellä
Pilleri kämmenellä Kuva: Yle, Akuutti pilleri
Suvi Lehtilä seisoo puun oksien katveessa ja katsoo kameraan. Hän on pukeutunut lämpimästi tammikuisen pakkaspäivän varalle.
Suvi Lehtilä seisoo puun oksien katveessa ja katsoo kameraan. Hän on pukeutunut lämpimästi tammikuisen pakkaspäivän varalle. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle Akuutti,kuukautiset,ehkäisy,ehkäisymenetelmät
Vaaleanpunapohjaisessa kuvassa suklaapupu, suklaamökki, jäätelö, rauhakyyhky karkkisuussa ja lumisessa maisemassa tikkareita sekä vaalea joulukuusi.
Vaaleanpunapohjaisessa kuvassa suklaapupu, suklaamökki, jäätelö, rauhakyyhky karkkisuussa ja lumisessa maisemassa tikkareita sekä vaalea joulukuusi. Kuva: Seera Rytkölä / Yle sokeri,Karkit,Suklaakarkit,Akuutti,hyvinvointi ,Makeanhimo
Kommentit