Hyppää pääsisältöön

Heikki Soini: Lapsiystävällistä ravintolaa metsästämässä

Heikki Soinin kolumni
Heikki Soinin kolumni Kuva: Yle/Hans Weckman heikki soinin kolumni

Olen usein aika negatiivinen. Siksi haluan nyt valittamisen sijaan jakaa tekemäni positiivisen huomion.

Suomen väitetään olevan lapsivihamielinen maa, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Ei täällä lapsia mitenkään erityisesti vihata. Suomessa ystävällisyys nyt ei vaan ylipäänsä kuulu tapoihin. Täällä on ihan ok kävellä tuppisuuna ohi naapurin tervehtiessä ja jättää sairaskohtauksen saanut tai lumihankeen sammunut tienposkeen makaamaan. Meillä suurin kohteliaisuus on olla puuttumatta toisten asioihin.

Suomessa ystävällisyys nyt ei vaan ylipäänsä kuulu tapoihin.

Kukaan ei saisi myöskään häiritä ketään eikä kenenkään siksi tule kuuluman tai näkymän niin, että se tulee muiden tahtomatta heidän tietoisuuteensa. Siksi on ihan luonnollista, että suomalainen tuohtuu jos jonkun lapsi herättää vähänkään huomiota julkisella paikalla. Jos ei tuohdu tai tuohtuu, mutta ei näytä sitä ulospäin, on lapsiystävällinen.

Minusta koko sana lapsiystävällinen on epäonnistunut. Ei kai kukaan päätä olevansa ystävällinen aikuisille ja kohtelevansa lapsia epäystävällisesti?

Puolitetut annokset ja siistit vessat pitäisi jokaisen ravintolan hoitaa kuntoon, vaikka siellä ei nähtäisi koskaan yhtään lasta.

Kun googlaa sanan lapsiystävällinen, päätyy tarkastelemaan lapsiystävälliseksi kehuttuja ravintoloita. Lapsiystävällisyydestä puhuvat kaipaisivat nettikirjoittelun perusteella puolitettuja ravintola-annoksia nauravien nakkien sijaan sekä puhdasta vessaa, jossa voi vaihtaa vaipan. Come on! Nämä ovat sellaisia toiveita, jotka jokaisen ravintolan pitäisi hoitaa kuntoon, vaikka siellä ei nähtäisi koskaan yhtään lasta.

Ensinnäkin. Kuka keksi laittaa kokit telkkariin ja tehdä heistä tähtiä? Palautetaan kokit takaisin keittiöön palvelemaan ystävällisesti maksavia asiakkaita. Siihen ystävällisyyteen kuuluu puolikkaan annoksen valmistaminen, jos asiakas niin pyytää. Jos ette halua palvella minua ja muita lapsiperheitä, niin nostakaa hinnat sellaiselle tasolle, että meillä ei ole varaa syödä silmäterässänne.

Suomalaisten ravintoloiden vessojen taso on täysin luokaton.

Toiseksi. Suomalaisten ravintoloiden vessojen taso on täysin luokaton. Yleisin suomalaisessa ravintolassa kysytty kysymys ei ole tarjoilijan esittämä ”Haluatteko vielä jotain jälkiruokaa?” vaan seuralaiselta kysytty ”Oliko vessa siisti?” Ja yleensähän se ei ole, vaan lukitun oven ja “ainoastaan maksaville asiakkaille” -­­kyltin takana elää omaa elämäänsä miljoonien bakteerien mikrokosmos, jonka sydämenä sykkii ruskeana ja haisevana pulppuava kanneton vessanpönttö. Vaikka siinä neliömetrin kokoisen kopin reunassa olisikin hoitopöytä, ei siihen ilkeisi laskea edes tuoppiaan.

Itkun kuultuaan kummassakin ravintolassa henkilökunta tuli välittömästi luoksemme ja tarjosi apuaan.

Olen itse saanut muutaman viikon sisällä kahdessa ravintolassa äärimmäisen ystävällistä palvelua. Ensimmäistä ravintolaa pyörittää Vietnamista pakolaisina Suomeen saapunut perhe ja toista pitävät italialaiset maahanmuuttajat.

Molemmissa tapauksissa tilanne oli se, että vauvamme heräsi unestaan kesken ruokailumme ja alkoi itkeä. Itkun kuultuaan kummassakin ravintolassa henkilökunta tuli välittömästi luoksemme ja tarjosi apuaan. Ensimmäisessä paikassa tarjoilija otti vauvamme syliin ja tyynnytteli tätä sillä aikaa, kun söimme. Toisessa paikassa henkilökunta työnteli hymyssä suin vauvaamme vaunuissa ympäri ravintolaa, kunnes olimme valmiita.

On selvää, että molemmat ravintolat saivat perheestämme vakioasiakkaan.

Missä perhe syö mukavasti ja hyvin? Ilmianna lapsiystävällinen ravintola

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live: Miten toimia, kun lapsen ylipaino huolestuttaa?
Marja Hintikka Live: Miten toimia, kun lapsen ylipaino huolestuttaa? Kuva: iStockphoto/Yle marja hintikka live
Marja Hintikka Live: Pakkosyöttö.
Marja Hintikka Live: Pakkosyöttö. Kuva: Yle pakkosyöttö
Marja Hintikka Live, seksikoulu
Marja Hintikka Live, seksikoulu seksikoulu
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.