Hyppää pääsisältöön

Historia: Jaltan salainen sopimus

Historia: Jaltan salainen sopimus, yle tv1
Jaltalla neuvottelivat Iso-Britannian Winston Churchill (vas.), Yhdysvaltain Franklin Roosevelt ja Neuvostoliiton Josef Stalin. Historia: Jaltan salainen sopimus, yle tv1 historia: jaltan salainen sopimus

TV1 maanantaina 2.11.2015 klo 19.00 - 19.55, uusinta sunnuntaina 8.11. klo 23.55
Teema lauantaina 19.12.2015 klo 19.05
Yle Areenassa 30 päivää

Toisen maailmansodan lopussa liittoutuneet luovuttivat kaksi miljoonaa venäläistä, ukrainalaista ja balttia venäläisille Jaltan salaisen sopimuksen mukaisesti. Teloituksen välttäneillä oli edessä passitus Siperiaan.

Ranskalaisdokumentti selvittää salaisen sopimuksen uhreiksi joutuneiden elämänkohtaloita. Liechtenstein uhmasi sopimusta ja kieltäytyi luovuttamasta 500 balttia. Venäläinen kenraali ja emigrantti Holmston-Smyslovsky pelasti turvaa etsineitä Argentiinaan.

Jaltan konferenssi oli Yhdysvaltain, Ison-Britannian ja Neuvostoliiton välinen konferenssi helmikuussa 1945 Krimin niemimaalla. Siihen osallistuivat Franklin Roosevelt, Winston Churchill ja Josef Stalin.

Yalta´s Last Secret. Le dernier secret de Yalta. Tuotanto: Lagardere Entertainment Rights, Ranska, 2013.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.