Hyppää pääsisältöön

Kalevalan Kullervo teki Tolkienista kirjailijan

Mustavalkoinen kuva, jossa Kullervo soittaa torvea ja pakenee (piirros)
Mustavalkoinen kuva, jossa Kullervo soittaa torvea ja pakenee (piirros) Kuva: Hannu Lukkarinen. pako

Hobittien ja fantasiakirjallisuuden isä J. R. R. Tolkien innostui parikymppisenä Kalevalasta. Jopa niin, että hän halusi kirjoittaa Kullervon tarinan uusiksi. Nyt tuo varhaisteos on vihdoin julkaistu.

...tarustoni... sai alkunsa pyrkimyksestä muokata osaa Kalevalasta uuteen uskoon – erityisesti tarinaa poloisesta Kullervosta.

Kullervolla menee kaikki pieleen. Hän on onneton orpo, josta kasvaa kapinallinen orja, siskonmakaaja ja kostaja. Lopulta hän syöksyy omaan miekkaansa.

Tämä traaginen tarina muinaissuomalaisesta antisankarista on Kalevalan kokoajan Elias Lönnrotin oma luomus, jota hän kasasi 10 vuotta. Lönnrot yhdisteli sen lukuisista eri alueiden runoista ja niiden erilaisista sankareista. Tämä näkyy kertomuksen epäyhtenäisyytenä.

J. R. R. Tolkien (1892–1973) alkoi kirjoittaa Kullervosta omaa versiotaan arvioiden mukaan vuosina 1912–1914. Kesken jäänyt The Story of Kullervo on Tolkienin ensimmäinen proosamuotoinen fantasiateksti ja esikuva myöhempien tarinoiden traagisille elementeille. Erityisesti Tolkienin luoman Keski-Maan varhaishistoriassa seikkaileva synkkä Túrin Turambar polveutuu suoraan Kullervosta.

Jokin Kalevalan tunnelmassa viehätti minua suunnattomasti...

Mitä Tolkien teki Kullervolle? Täytti aukot ja solmi langanpäät, kirjoittaa emeritaprofessori Verlyn Flieger, joka on toimittanut The Story of Kullervon julkaisukuntoon. Folkloristiikan tutkija Joonas Ahola on samaa mieltä. Hänen mukaansa Tolkien on lisännyt Kullervoon psykologista syvyyttä ja johdonmukaisuutta. Aholan mielestä tekstissä näkyvät Tolkienin draamantaju ja kyky hyödyntää tuntemiaan mytologioita ja satuja.

Tolkienin tekemiä muutoksia:

Kullervon äiti pitää häntä sylissään ja lapset katsovat (piirros).
Kullervon äiti pitää häntä sylissään ja lapset katsovat (piirros). Kuva: Hannu Lukkarinen. kalevala
Yritän muiden töiden ohessa mukailla yhden tarinan - todella erinomaisen ja perin juurin traagisen - novelliksi...

Tolkien loi perheen, johon kuuluivat alusta asti vanhemmat sisarukset, tyttö ja poika ja sitten kaksoset, Kullervo ja Wanōna, jotka syntyivät orjuudessa. Sisarusparien välit ovat viileät. Kullervon isä Kalervo todella kuolee sotiessaan veljeään vastaan eikä löydy myöhemmin hengissä Lapista, kuten Kalevalassa. Lönnrotin versiossa kummastuttaakin se, että Kullervo lähtee kostamaan perheensä tappamista, vaikka juuri on ilmennyt, että he ovatkin hengissä.

Kullervo ja siskonsa vetävät nuottaa (piirros).
Kullervo ja siskonsa vetävät nuottaa (piirros). Kuva: Hannu Lukkarinen. vetää nuottaa
Tuntui kuin olisin löytänyt kokonaisen kellarin täynnä huikeaa viiniä, jollaista en ollut koskaan ennen maistanut.― Tolkien suomen kieliopin lukemisesta

Kaksoissisko on Tolkienin keksintöä. Wanōna ja Kullervo vaeltelevat yhdessä metsissä ja ovat erittäin läheisiä toisilleen. Kalevalassa Kullervo tapaa siskonsa vasta aikuisena, jolloin heidän suhteensa ei ole yhtä traaginen kuin Tolkienin versiossa. Kun Kullervon setä Untamo myy hänet seppä Āsemolle eli Ilmariselle orjaksi, hän kuitenkin oudosti unohtaa siskonsa. Joonas Aholan mukaan kaksosista ja sisaruspareista kertovia satuja ja myyttejä on paljon. Kuuluisin esimerkki on Grimmin veljesten vuonna 1812 julkaisema kansansatu Hannusta ja Kertusta.

Kullervo seisoo miekka kädessä ovella (piirros).
Kullervo seisoo miekka kädessä ovella (piirros). Kuva: Hannu Lukkarinen. miekka
Olen arvoton lapsi, joka ei kelpaa mihinkään.― Tolkienin Kullervo puhuu itsestään

Tolkien korostaa vielä Kalevalaakin enemmän Kullervon karua lapsuutta. Hänestä kasvaa vihainen ulkopuolinen, joka ei hallitse itseään, koska on menettänyt isänsä ja vapautensa. Tolkienin Kullervo on myös ruma, toisin kuin Kalevalan kultakutri.

Kullervo istuu penkillä koira vieressänsä (piirros).
Kullervo istuu penkillä koira vieressänsä (piirros). Kuva: Hannu Lukkarinen. kalevala
Olemme hetken villin epähelleenisiä ja barbaarimaisia…

Tolkien tekee Kalervon koirasta Mustista (myös nimellä Mauri!) paljon tärkeämmän hahmon kuin Kalevalassa. Kullervo ja Wanōna tutustuvat lähimetsissä vapaana vaeltavaan koiraan, josta tulee heidän auttajansa ja kumppaninsa. Musti opettaa Kullervolle taikuutta ja sen kolme karvaa pelastaa Kullervon murhayrityksiltä.

Joonas Aholan mukaan Kullervo ja Wanōna muistuttavat suden kasvattamia kaksosia, Romulusta ja Remusta. Eläinauttaja on arkkityyppinen satu- ja myyttihahmo, josta esimerkkinä Ahola mainitsee pikkulinnut, jotka tuovat Tuhkimolle juhlapuvun.

Kullervo leikkaa veitsellä kivistä leipää (piirros).
Kullervo leikkaa veitsellä kivistä leipää (piirros). Kuva: Hannu Lukkarinen. veitsi
Kalevalasta ei edes yritetä tehdä uskottavaa… On kuin lapsi kertoisi riemukkaasti kaataneensa miljoona puuta ja teurastaneensa 20 poliisia...

Tolkien korostaa isältä perityn veitsen merkitystä. Sillä Kullervo piirtelee puun kylkeen selvittyään hirttoyrityksestä ja veitsellä on myös nimi, Sikki. Se on Kullervolle kultaa ja hopeaa arvokkaampi, koska se on hänen ainoa muistonsa isästään. Kun veitsi sitten katkeaa kiviseen leipään hänen ollessaan paimenessa, on ymmärrettävää, että Kullervo raivostuu ja haluaa kostaa. Mielenkiintoista on, että Tolkien säilyttää pitkähkön kalevalaisen karjansuojeluloitsun omassa tarinassaan, vaikka muutteleekin sitä.

Kullervo istuu metsässä kontti selässään (piirros).
Kullervo istuu metsässä kontti selässään (piirros). Kuva: Hannu Lukkarinen. kalevala
…nämä runot ovat kuin onnen kaupalla säästyneet kovakouraiselta ja moralistiselta käsittelyltä.

Kullervon tarinan voimallisin kohta on hänen rakastumisensa tietämättään omaan siskoonsa. Tolkien pohjustaa ja käsittelee tapahtumaa perusteellisemmin kuin Lönnrot Kalevalassa. Kullervo törmää metsässä eukkoon, joka neuvoo kiertämään tietyn vuorenrinteen kaukaa, mutta sankari ei tottele ja törmää kauniiseen neitoon. Vastusteluista huolimatta Kullervo viettelee neidon ja he ovat hetken onnellisia, kunnes puheeksi tulevat sukujuuret. Sisko tajuaa tapahtuneen ja hukuttautuu kosken sijaan vesiputoukseen. Kalevalassa myös Kullervo tajuaa asianlaidan heti, mutta Tolkien pitkittää synkän oivalluksen syntymistä. The Story of Kullervon varsinainen teksti päättyy tähän.

Kullervo työntää miekanterän rintaansa (piirros).
Kullervo työntää miekanterän rintaansa (piirros). Kuva: Hannu Lukkarinen. kalevala
…jos Kalevalan sankareiden käytöksestä puuttuukin täysin arvokkuus ja jopa soveliaisuus ja kyyneleet ja likaiset temput ovat herkässä, se on vain osa heidän erityistä viehätystään!

Tolkienin muistiinpanoista käy ilmi, että myös hänen Kullervonsa ryntäisi seuraavaksi kostamaan sedälleen Untamolle. Samalla hän tappaa vahingossa myös vanhemmat sisaruksensa ja äitinsä, jonka haamu kertoo, että hukuttautunut neito todella oli Kullervon sisko. Myös Musti on kuollut ja Kullervo makaa sen ruumiin päällä ja huutaa siskoaan. Hän kysyy miekaltaan, voisiko se surmata hänet. Miekalla ei ole mitään sitä vastaan ja niin tapahtuu.

Professori Verlyn Fliegerin mukaan The Story of Kullervo on keskeneräisyydestään huolimatta merkittävä askel Tolkienin kirjailijanpolulla. Jäljittelemällä ja muokkaamalla Tolkien alkoi vähitellen suunnistaa kohti omaa tarustoaan, jonka tuntee nykyään lähes jokainen. Myöhemmin kirjoitetuista Tarusta sormusten herrasta ja Hobitista tuli 1900-luvun suosituimpia kirjoja.

Kuvitus:
Hannu Lukkarinen, alunperin teoksessa Lasten kultainen Kalevala 5, Kullervon tarina (WSOY 1980).

Typografia:
Mikko Lehtola/ Yle

Käännökset:
Katja Juutistenaho

Lähteet:

FT Joonas Ahola, folkloristiikan tutkija

J. R. R. Tolkien: The Story of Kullervo (HarperCollinsPublishers 2015), toim. Verlyn Flieger.

J. R. R. Tolkien: Kirjeet (WSOY 2009), toim. Humphrey Carpenter apunaan Christopher Tolkien. Suom. Tero Valkonen.

Letters of J. R. R. Tolkien (George Allen & Unwin 1981), toim. Humphrey Carpenter apunaan Christopher Tolkien.

Kalevala (WSOY 1983).

Satu Apo: ”Kolme Kullervoa. Runonlaulajien, Lönnrotin ja Kiven uhmakkaat sankarit” teoksessa Kirjailijoiden Kalevala (SKS 2013), toim. Antti Tuuri, Ulla Piela ja Seppo Knuuttila.

Kommentit