Hyppää pääsisältöön

Marjan totuus: Nyt v***u syöt!

Marja Hintikan totuus: Nyt v***u syöt!
Marja Hintikan totuus: Nyt v***u syöt! Kuva: Yle/Hans Weckman marja hintikka ruoka

Ruokapöydästä on tullut vanhemman ahdistavin huoneenkolkka, jossa lauotaan asiattomuuksista pahimmat. Tunnustan: vaikka esikoiseni on vasta 2,5-vuotias, ”nälkäiset Afrikan lapset” -kortti on jo käytetty moneen kertaan.

Tuskin mikään käy luonnon päälle niin kuin nyrpistelevä lapsi, jolle on väsymyksestä puolikuolleena halunnut valmistaa huipputerveellisen herkkuaterian. Sellaisen, josta ravitsemusterapeutti ja Kokki Kolmonenkin olisivat ylpeitä. Kun lautanen lentää lattialle, kaatuu omakin kuppi. "Nyt v***u syöt!" on huudettu tämän maan perhepäivällisillä tuhansia kertoja.

Ruokakulttuurin harrastaminen ottaa helposti takapakkia lapsiperheessä.

Ruokakulttuurin harrastaminen ottaa muutenkin helposti takapakkia lapsiperheessä. Ennen muinoin reissuilla tuli mietittyä, josko pysähdyttäisiin lounaalle taas ”siihen ihanaan luomutilan kahvilaan, josta saa kaikkea aitoa ja alkuperäistä”. Nyt etupenkiltä raikaa epätoivoinen huudahdus, missä on lähin ketjuhuoltoasema, josta saa bonuskortilla alennusta ja jonka buffasta alle kolmevuotiaat syövät ilmaiseksi. Kaikesta on tullut selviytymistä – myös tästä elämän nautinnoista aidoimmasta.

Tarvehierarkian ensimmäiselle tasolle kuuluvat hengissäsäilymisen fysiologiset perusedellytykset kuten ruoka. Ja tämä ensimmäinen taso ajaa kasvattajan helpoimmin hulluuden partaalle. Ravitsemusasiat iskevät vanhemmuuden perusytimeen: jos epäonnistumme lapsen ruokkimisessa, olemme huonoja tehtävistä olennaisimmassa eli jälkeläisen hengissäpitämisessä. Ehkä juuri siksi se, miten lapsi syö tai on syömättä, aiheuttaa helposti suurimmat häpeäntunteet äidin ja isän elämänkaaressa.

Lopulta lapsi päättää itse maistuuko hänelle vai ei.

Kaiken keskellä kannattaa muistaa, että lapsillamme on mahdollisuus syödä terveellisempää ruokaa kuin yhdelläkään sukupolvella aikaisemmin. Ja vaikka kuinka yrittäisimme, lopulta lapsi päättää itse maistuuko hänelle vai ei.

Ihan hyviä aikuisia voi kasvaa todistettavasti myös totaalisyömättömistä lapsista. Suomen kuuluisin kahvinmaistaja Marja Touri ei lapsena tykännyt mistään. Kaikki maistui liian kirpeältä, makealta, karvaalta, suolaiselta - aina LIIAN joltakin. Nyt hän on tehnyt yliherkällä makuaistillaan huippu-uran kansainvälisesti arvostettuna maistaja-asiantuntijana.

Tämä tarina on auttanut minua lasten ruokapulmien keskellä. Kaikelle on syynsä. Vaikkei syy koskaan selviäisi, voin vapauttaa itseni. Ei se v***u syö. Antaa olla. Edes tänään.

Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus
Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus marja hintikka live

Marja Hintikka Live
Yle TV2 maanantaisin klo 21 alkaen 12.10.
Yle Puhe tiistaisin klo 16 alkaen 13.10.
yle.fi/mhl
#yleMHL
MHL Facebookissa
MHL Twitterissä
MHL Instagramissa

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live: Miten toimia, kun lapsen ylipaino huolestuttaa?
Marja Hintikka Live: Miten toimia, kun lapsen ylipaino huolestuttaa? Kuva: iStockphoto/Yle marja hintikka live
Marja Hintikka Live: Pakkosyöttö.
Marja Hintikka Live: Pakkosyöttö. Kuva: Yle pakkosyöttö
Marja Hintikka Live, seksikoulu
Marja Hintikka Live, seksikoulu seksikoulu
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.