Hyppää pääsisältöön

Perussuomalaiset pohtii rikosilmoituksen jättämistä Tynkkysestä

Puolueen kolmanneksi varapuheenjohtajaksi valittu Sebastian Tynkkynen ihmettelee, miksi hän sai kuulla erottamisestaan sähköpostilla.

Sebastian Tynkkynen ja Riikka Slunga-Poutsalo. // Kuva: Tynkkysen promokuva, Slunga-Poutsalon kuva Yle.

Perussuomalaisten puoluejohto pohtii, jättääkö se tutkintapyynnön poliisille Sebastian Tynkkysestä. Tynkkynen erotettiin puolueesta perjantaina.

- Me käydään tästä sisäinen keskustelu puoluejohdon kanssa varmaan ihan pikimmiten. En osaa vielä ennakoida, puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoo YleX:lle mahdollisesta rikosilmoituksesta.

Perussuomalaisten puoluehallitus päätti erottaa Tynkkysen, joka valittiin kesällä puolueen kolmanneksi varapuheenjohtajaksi. Syyksi potkuille on kerrottu Tynkkysen ja Aleksi Hernesniemen julkistama lista jäsenistä, jotka kannattavat Tynkkysen ehdottamaa kokousta siitä, voiko puolue seistä hallituksen politiikan takana. Puoluejohdon mukaan listalle on päätynyt ihmisiä ilman lupaa ja vääriä nimiä.

- Hyvin moni ihminen otti yhteyttä, että onko tämä laillista, kun eivät ole antaneet nimen julkaisuun lupaa. Yhteydenottoja oli niin paljon, että jouduimme selvittämään, ovatko ne perusteltuja, Slunga-Poutsalo kertoo.

Perussuomalaiset tilasi lakimieheltä lausunnon Tynkkysen ja Hernesniemen toiminnasta. Slunga-Poutsalon mukaan lausunnossa tuli vahva kannanotto siihen, että listan julkaisemisessa on rikottu henkilötietolakia.

Puolueen puheenjohtaja Timo Soini sanoi Helsingin Sanomille, että ”puolueessa noudatetaan sääntöjä ja lakia, ja se ei ole mikään mielipidekysymys".

Suomessa esitutkintaviranomainen on yleensä poliisi. Perussuomalaiset ei kuitenkaan pyytänyt poliisia selvittämään Tynkkysen toiminnan laillisuutta ennen kuin se päätti antaa hänelle potkut puolueesta.

- Kyllähän se ajatus siitä, että puolue lähtee tekemään varapuheenjohtajastaan tutkintapyynnön, on aika nurinkurinen järjestys, Slunga-Poutsalo sanoo.

Slunga-Poutsalolle on tullut tieto, että Tynkkysen listasta olisi jo tehty rikosilmoitus poliisille, mutta sen sisällöstä hänellä ei ole tietoa.

Sebastian Tynkkynen julkaisi viime yönä Facebookissa videon, jossa hän kertoi potkuista. Videolla hän muun muassa hämmästeli sitä, miksi erottamisesta kerrottiin hänelle sähköpostilla eikä esimerkiksi puhelinsoitolla. Työmatkalla Islannissa oleva Tynkkynen huomasi sähköpostin vasta pari päivää sen jälkeen, kun hän oli jo saanut potkut.

- Yleensä toimitaan niin, että lähetetään kirjattuna kirjeenä tieto [puolueesta erottamisesta], mutta todettiin, että tässä kestäisi liian kauan. Tuntuu, että aina on väärä tapa, kun kerrotaan erottamisesta. Nämä ovat aina tunteita herättäviä asioita, puoluesihteeri sanoo.